Srpski vojnik: “Bila je neka čudna tišina, a onda smo na kninskoj tvrđavi vidjeli šahovnicu. Bili smo u šoku”

373
Mladen Šorgić Tigar (56), metalostrugar iz Benkovca, kasnije vojnik i izbjeglica, danas stanovnik Srpskog Miletića u Bačkoj, jedan je od zadnjih srpskih vojnika koji je napustio Krajinu tijekom akcije Oluja 1995. godine. On i njegovi suborci više od 12 dana nisu uopće znali da se Oluja dogodila. Proveli su pod oružjem u Hrvatskoj 12 dana i još devet u Bosni, dok nisu stigli u Banja Luku i saznali što se dogodilo.
“Bila je neka čudna tišina nad Krajinom, popeli smo se na vrh Klekovaču da vidimo što se događa, kad na kninskoj tvrđavi vijori se šahovnica. Bili smo u šoku. Šahovnica je značila da je Knin pao, ali što je bilo s Krajinom, nismo znali.
Moja borbena grupa od pet vojnika imala je specijalne zadatke na čuvanju promatračnica po Dinari i bili smo odvojeni od svih. Kretali smo se po šumama i gorama, teren smo odlično poznavali. Hranili smo se na terenu, a samo kad smo po kuririma dobivali pozive za nove zadatke išli smo u jedinicu. Baš u zadnje vrijeme nas nitko ništa nije obavještavao”, ispričao je Šorgić svojevremeno za beogradske medije. Kaže da su, čim su ugledali šahovnicu na Kninom, odmah su krenuli za Bosnu. “Išli smo planinama, zaobilazeći sela i gradove, prošli smo kraj Livna, Grahova, Petrovca… To je trajalo danima jer smo hodali samo noću, a danju smo se skrivali po šumama. U Banja Luku smo stigli 26. kolovoza i tu smo prvi put čuli priču o porazu vojske i egzodusu naroda”, prisjetio se Šorgić.
 
U Srbiji se oženio i sa suprugom otišao živjeti u Bačku. “Živimo u velikoj neimaštini i ne znam više kako preživljavamo, valjda po inerciji. Zdravlje mi je loše, imamo dvoje djece, sve smo izgubili, a ništa nismo dobili. Čak i kuća u kojoj živimo pripada UNHCR-u i ako je ne isplatimo, morat ćemo se seliti”, ispričao je Šorgić. Mladen Šorgić je bio Martićev specijalac, iz Morpolače, pripadnik tzv. peručke skupine.
 

Protiv njega se vodio kazneni postupak zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, a za njega je svjedok Milan Stojsavljević rekao da je “bio dobar ratnik”, gdje je god “vojska harala”. Prema prikupljenim podacima Šorgić se posebno iskaljivao na vjerskim objektima, pa je zajedno sa Petrom Krunićem uvježbavao vještinu rušenja crkava. Njih dvojica su bili u istoj postrojbi, pa su tako u Vrlici minirali i dizali u zrak vodovod vježbajući na taj način rušenje vjerskih objekata. Optuženi Marko Rnić rekao je da su nakon miniranja brane Peruča ostali bez položaja što je revoltiralo Mladena Šorgića koji je onda otišao do Kijeva i tamo minirao crkvu Sv. Mihovila. Isto tako sa Petrom Krunićem srušio je crkvu u Ježeviću pošto su je prethodno rušili Mile Četnik, Stevo Četnik i Dragan Barišić. Optuženi Željko Dragić rekao je da je čuo priče da su hrvatske kuće pljačkali i palili Zoran Knez i Mile Četnik zv.”Prčko” a da je “tigar” iz Morpolače kod Zadra minirao crkvu u Kijevu i crkvu u Ježeviću.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *