Što nakon 31. ožujka? Svatko je sada opet prepušten sam sebi i – svojoj banci

654

Hoće li se novi moratoriji na kredite u bankama moći ugovoriti i iza 31. ožujka, kada je na razini EU-a za to određen rok, odnosno iza 30. lipnja, kada banke i postojeće moratorije moraju početi iskazivati kao loše kredite, evo što kažu u nekoliko većih banaka u Hrvatskoj.

Sudeći prema odgovorima iz nekih banaka, kratak odgovor glasio bi: Ne, moratorija, onakvih kakvi su bili, više nema, no banke tvrde da će ipak, u dogovoru sa svakim pojedinim klijentom, nastojati iznaći rješenje, piše Novi list.

Ono se pak svodi na to da pozivaju klijente, posebice poduzeća iz uslužnog sektora, da im se jave, da ne čekaju da se obveze nagomilaju…

Jasno je, međutim, da kolektivnog rješenja više nema, sada će ipak svatko biti prepušten sam sebi i svojoj poslovnoj banci. Svi se pitaju kako će proći taj prijelaz iz izvanrednog stanja u redovno, u smislu da se moraju početi vraćati kreditne obaveze, a pravi se novčani tijek, s obzirom na sve okolnosti, još nije uspostavio.

Hrvatska udruga banaka (HUB) kaže da je »u komunikaciji s predstavnicima turističkog sektora i srodnih djelatnosti kako bi se pravovremeno pronašla optimalna rješenja za klijente banaka«.

– Naime, prema važećoj regulaciji na europskoj i hrvatskoj razini banke nemaju mogućnost odobravati dodatne ‘Covid moratorije’ za one klijente koji navedenu mjeru već koriste u trajanju od 12 mjeseci, podsjećaju u HUB-u. Međutim, savjetuju, ‘pravovremenom komunikacijom i u zajedničkom dogovoru moguće je pronaći rješenja na individualnoj razini za svakog pojedinog klijenta koji i dalje ima financijske poteškoće, te nije u mogućnosti podmirivati kreditne obveze.’

Poslovne banke potvrdile su da moratoriji ističu, no isto tako pozivaju klijente da im se obrate, jer će, kažu, nastojati na individualnoj razini pokušati nešto učiniti. Sada će to, ako dakle odluče još malo ‘sačekati’ svoje inače dobre klijente s održivim poslovnim planom, za njih ipak biti ‘loši krediti’, što znači da će morati po tim kreditnim partijama izdvajati rezervacije, te si tako umanjivati dobit, koju ionako ne mogu, odlukom regulatora, još isplaćivati, baš iz ovih razloga: dok se ne vidi realno stanje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *