Šuica o sigurnosti i obrani Unije na sastanku EPP-a

482

Zastupnica Dubravka Šuica, u funkciji predsjednice hrvatske delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, sudjeluje na sastanku Kluba Europske pučke stranke u Tallinnu (Estonija) 7. i 8. rujna kojim predsjedava predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber.

Domaćin sastanka je zastupnik Tunne Kelam, predsjednik estonske delegacije (stranke Pro Patria and Res Publica Union) EPP-a u Europskom parlamentu, a glavne teme su nove sigurnosne prijetnje i izazovi za Europu, cyber-rat, odnosi Europske unije s Rusijom, ‘fake news’, i Europska obrambena unija. Na sastanku sudjeluje i zastupnica Željana Zovko.

Budući da je Estonija preuzimajući predsjedanje Europskom unijom 1.srpnja kao prioritet predsjedanja naglasila sigurnu i zaštićenu Europu, a obzirom da je i sama bila meta cyber napada Rusije, prikladno je da se ovaj skup održava u Tallinnu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jedan je od glavnih govornika uz estonskog ministra obrane Jüria Luika i španjolsku ministricu obrane Mariu Dolores De Cospedal. Skupu se obratio i poznati ruski opozijski aktivist Mikhail Khodorkovsky, osnivač Otvorene Rusije. „Svijet oko nas se mijenja i Europska unija je suočena s brojnim unutarnjim i vanjskim sigurnosnim izazovima i prijetnjama za koje mora pronaći odgovor. U sve nestabilnijem međunarodnom okruženju koje je u sve većoj mjeri obilježeno sukobima, stabilnost EU-a i  jamčenje sigurnosti njezinih građana i cjelovitosti područja možemo postići samo ujedinjeni i uz jaču suradnju. Vjerujem da će izgradnja zajedničke europske vanjske, obrambene i sigurnosne politike dodatno osnažiti značaj Europske unije kao vodećeg globalnog aktera.

Imajući u vidu sve veće prijetnje koje dolaze s korejskog poluotoka, EU mora nastaviti produbljivati transatlantsko partnerstvo, ali i razvijati vlastite kapacitete za bolje rješavanje regionalnih i međunarodnih sukoba koji imaju utjecaja na Uniju“ , izjavila je zastupnica Šuica.Skup se nastavlja raspravom parlamentarca te zaključcima o stajalištima Europske pučke stranke koji će biti sadržani u dokumentima o Rusiji i Europskoj obrambenoj uniji.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *