SUZE SV. LOVRE Padaju u noći s 11. na 12. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

661

Svake godine oko sv. Lovre (10. kolovoza) se događa maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, poznatije kao suze sv. Lovre. Ove godine prema prognozama to će se dogoditi večeras u noći s 11.08. na 12.08.

Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika ovom prigodom pozivaju sve zainteresirane sugrađanke i sugrađane koji se žele aktivno uključiti u rad astronomskog društva da im se jave putem  e-mail adrese ztkdubrovnik@gmail.com. Nove astronomske aktivnosti u Dubrovniku nas očekuju uskoro. A osim toga očekujemo ubrzo i revitalizaciju astronomskog društva, a samim time i još više astro aktivnosti u nadolazećim godinama.

Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika su Dubrovnik i Korčulu ovo ljeto uključili u Globalnu meteorsku mrežu postavljanjem novih meteorskih kamera.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza pozivaju gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Da bi mogli što bolje uživati večeras u suzama sv. Lovre iz Hrvatskog astronomskog saveza savjetuju promatračima da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer se tamo opazi najmanje meteora, za opažanje meteora ne treba nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …), meteori se mogu opaziti golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima, potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu i preporučuje se prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *