TJEDNI PREGLED: Dodijeljene nagrade Orlando, imenovani članovi Nadzornog odbora Libertas, gradonačelnik Franković na sastanku s ministrom pravosuđa i uprave …

305

Imenovani članovi Nadzornog odbora Libertas

Na održanoj Skupština društva Libertas Dubrovnik d.o.o., na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila imenovanje članova Nadzornog odbora. U Nadzorni odbor na mandat u trajanju od 4 godine, imenovani su:

1. Marko Potrebica,

2. Emilio Puljizević,

3. Ivo Dragović,

4. Ivo Kola.

Gradonačelnik Franković nazočio otvorenju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je svečanom otvaranju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika koji rade s učenicima pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. Svečano otvorenje upriličeno je u kongresnom centru Hotela Valamar President.

U ovoj se prilici gradonačelnik Franković obratio organizatorima stručnog skupa, učiteljima, znanstvenicima i akademicima istaknuvši neprocijenjivu bit hrvatskog jezika.

„Hrvatski jezik najsnažniji je pečat bilo kojeg naroda. Danas smo ovdje okupljeni u gradu Marina Držića, Ivana Gundulića i brojnih drugih ličnosti koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi. Hrvatski se jezik kao i svaki drugi jezik nalazi pred brojnim izazovima, posebno u ovim novim modernim vremenima. Međutim, taj snažni hrvatski jezik je nešto što moramo kontinuirano nastaviti širiti među mladim generacijama i među onima u inozemstvu, bez obzira na utjecaje i prepreke“ – kazao je u gradonačelnik.

Naglasio je i posebnu ulogu svih nastavnika i njihovog predanog služenja posebice kada je riječ o učenju mladih naraštaja o osnovnom državnom identitetu, a to je jezik.

Naime, stručnu edukaciju otvorila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, a prisutnima su se obratili i državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak,  savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak te savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.

Stručni skup održava se do 26. kolovoza, a usmjeren je na veće znanje i spoznaje o hrvatskom jeziku. Također, radni dio obuhvatit će teme poput jačanja kompetencija učitelja i kratkih prezentacija o povijesti, kulturi i prirodnoj baštini Dubrovnika. Važno je za istaknuti kako je ovu četverodnevnu  edukaciju organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradski vijećnik Blaž Pezo položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja na Daksi.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, svim žrtvama poklonili su se i župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo.

Počast su također odali i članovi obitelji stradalih i poginulih, te predstavnici brojnih povijesnih udruga s područja Dubrovnika i okolice.

Podsjetimo, tradicionalno „Elafitsko hodočašće“ već sedmu godinu zaredom organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režimapotiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Dodijeljene nagrade Orlando: Linđu Grand prix za osobit umjetnički doprinos Igrama

Svečanost dodjele nagrada Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara održana je u Kazalištu Marina Držića.

Nakon što je odgledao sve predstave na 72. Igrama, Ocjenjivački sud za dramu većinom glasova odlučio je nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu dodijeliti predstavi Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić, režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti sopranistici Juliji Ležnjevoj za koncert održan 25. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, Grand prix za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona dodijeljen je Folklornom ansamblu Linđo, koji, kako stoji u obrazloženju, svaku sezonu Igara od 1967. godine obogaćuje svojim nastupima, uglavnom na taraci tvrđave Revelin, a često i bude najljepši dio same ceremonije Otvaranja. U 55 godina na Igrama, Linđo je postao kultna konstanta, onaj dio nas koji s ponosom trebamo pokazati svijetu i učiniti da ga taj svijet odnese u svoje domove kao najdragocjeniju uspomenu, a mi ga čuvati kao zalog za budućnost. Nagradu je u ime ansambla primio ravnatelj ustanove Vlaho Kljunak.

Nagrade su uručili članovi Vijeća Zdravko Kedžo i Marija Nemčić te predsjednik Vijeća i v.d. ravnatelja HRT-a Renato Kunić.

Gradonačelnik Franković nazočio otvaranju konferencije “Izvrsnost u turizmu”

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je svečanom otvaranju dvodnevne konferencije pod nazivom „Izvrsnost u turizmu“  koja se održava u Hotelu Lapad.  Konferenciju usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma organizirao je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u suradnji s Dubrovačko – neretvanskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Prilikom otvaranja konferencije gradonačelnik Franković kazao je kako svrha dubrovačkog i hrvatskog turizma treba biti pružanje visoko kvalitetne turističke usluge i ponude za sve posjetitelje.

„Danas ovdje važno je naglasiti kako se uspjeh u turizmu mjeri kvalitetom pružanja usluge i brojnim drugim parametrima. Turizam kao najvažnija gospodarska grana treba se temeljiti na pametnom načinu upravljanja, održivosti i načinu kohabitacije sa lokalnim stanovništvom koje živi od turizma. Ključna je stoga uloga stručnjaka u turizmu, koji svojim promišljanjima i idejama mogu znatno doprinjeti jačanju kvalitete života građana i istodobno učiniti destinaciju jedinstvenom“ – istaknuo je gradonačelnik u svom izlaganju.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na važnost Regionalnog centra kompetentnosti čija je uloga u nadolazećim vremenima ključna, posebice kada je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, napredovanju u struci i podršci mladim naraštajima za rad u turističkom sektoru.

Uz gradonačelnika Frankovića prisutnima su se obratili i župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku Antun Perušina, voditeljica službe za strateško planiranje i programiranje u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Pavičić te voditeljica projekta Hilarija Lozančić Benić

Konferencija „Izvrsnost u turizmu“ ima za cilj okupiti partnere i ključne sudionike projekta, upoznati se s njihovim radom, razmijeniti znanja i iskustva te razraditi daljne strateške ciljeve u projektu koji je od iznimne važnosti za županiju Dubrovačko – neretvansku.

Gradonačelnik Franković na sastanku s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se jučer u prostorijama Općinskog suda s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom koji je u radnom posjetu Dubrovniku. Sastanku su nazočili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo, a jedna od glavnih tema bila je realizacija projekta kojim se dugoročno osiguravaju prostorni kapaciteti sudova Zatvora u Dubrovniku.

Naime, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županije i Ministarstvo pravosuđa potpisali su 25. srpnja 2018. godine Sporazum o sufinanciranju radova, temeljem kojeg se izgradnja prostornih kapaciteta sufinancira u omjerima – 55% Ministarstvo pravosuđa i uprave, 10% Dubrovačko-neretvanska županija i 35% Grad Dubrovnik.

Realizacijom ovog projekta osigurat će se dostatni prostorni kapaciteti za smještaj svih pravosudnih tijela u Gradu Dubrovniku.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *