TJEDNI PREGLED: Dubrovačka trpeza vraća se na Stradun, na sedam dana otkazani ugovori o zakupu javne površine za dva objekta u povijesnoj jezgri, isplaćena sredstva za plaću fizioterapeuta u udruzi „Dva skalina“ i dodatak za starije od 65 godina bez mirovine…

220

Objavljena brošura “Za učenje spremni”- pomaže integraciji djece s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav

U nakladi udruga “Poseban prijatelj” iz Dubrovnika i “Visoki jablani” iz Rovinja objavljena je brošura “Za učenje spremni”. Ovo vrijedno izdanje financijski je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, projekt su podržali Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika i Studentski dom Dubrovnik, dok su u samoj izradi sudjelovali ravnateljice i djelatnici Dječjeg vrtića Dubrovnik, Dječjeg vrtića Pčelica te osnovnih škola Montovjerna i Lapad.

Temeljni je cilj projekta podići spremnost djece s teškoćama u razvoju za učenje i integraciju u redovni obrazovni sustav kroz provođenje strukturiranog programa poticanja perceptivno motoričkih sposobnosti i razine socijalne adaptacije. Sekundarni je cilj smanjiti broj odgoda upisa u prve razrede osnovnih škola na području Grada Dubrovnika.

Projekt će očekivano rezultirati boljim uspjehom u učenju djece s teškoćama u razvoju, poboljšanjem njihovog doživljaja vlastite vrijednosti i uspješnosti te smanjenjem neprilagođenih oblika ponašanja.

Realizacijom svih ciljeva projekta omogućit će djeci s teškoćama u razvoju školovanje u skladu s njihovim mogućnostima.

 

Objavljeni rezultati programa „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ – 200 tisuća kuna za 21 poduzetnice

Na osnovi Zaključka gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, a nakon održane sjednice Povjerenstva za realizaciju projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“, objavljeni su rezultati javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora za žene poduzetnice.

Ukupno će se 21 ženi poduzetnici s područja Grada Dubrovnika dodijeliti potpore koje po zahtjevu iznose do najviše 10 tisuća kuna s intenzitetom potpore do 100% prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Dubrovnik za 2022. godinu osigurano je 200 tisuća kuna. Sredstva će se poduzetnicama isplatiti nakon potpisivanja ugovora o provedbi projekta.

Podsjetimo, program je uveden 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. U 2019. godini, nakon provedenog javnog poziva, gradonačelnik Mato Franković uručio je 23 ugovora o potporama korisnicama programa, a isti je ove godine ponovno pokrenut nakon što je bio privremeno obustavljen uslijed korona krize.

Konačna rang lista poduzetnica, njih 21, kojima će se dodijeliti potpore u 2022. godini dostupna je uz Zaključak Gradonačelnika OVDJE.

Projekt „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ temelji se na suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ – ogranak Dubrovnik.

 

Gradonačelnik na otvorenju Simpozija o fuzijskim tehnologijama

Na otvaranju 32. Simpozija o fuzijskim tehnologijama (SOFT – 2022) u Dubrovniku sudjelovalo je 630 sudionika iz cijelog svijeta i još njih preko 300 online. Ovu prestižnu konferenciju, u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, otvorio je ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi istaknuo značaj Dubrovnika kroz povijest u velikim postignućima u graditeljstvu, pomorstvu, trgovini, umjetnosti, diplomaciji i znanosti. Posebno je pritom istaknuo ulogu dubrovačkog fizičara, astronoma, matematičara, filozofa, diplomata, Ruđera Boškovića, koji je dao značajan doprinos mnogim znanstvenim područjima, a po kojem je i nazvan naš vodeći znanstveni institut za prirodne i biomedicinske znanosti.

Ovogodišnji Simpozij o fuzijskim tehnologijama fokusiran je na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji te je kao takav najprestižnije bijenalno događanje u ovom području istraživanja u Europi.

Na današnjoj svečanosti otvorenja, koju su moderirali dr. sc. Tonči Tadić, predsjednik Međunarodnog organizacijskog odbora konferencije SOFT2022 i dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović, predsjednica lokalnog organizacijskog Odbora konferencije, uz ministra Fuchsa i gradonačelnika Frankovića, govorili su i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić dok se virtualno uključila i predstavnica Europske komisije Rosalinde van der Vlies, ravnateljica Uprave za čisti planet.

Izbor Hrvatske kao domaćina, a Dubrovnika kao lokacije ovog jedinstvenog simpozija, veliko je priznanje Hrvatskoj, posebno hrvatskim znanstvenicima i stručnjacima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije. Konferencija u Dubrovniku traje do 23. rujna 2022.

 

Gradonačelnik na obilježavanju 25 godina RIT Croatia

U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku svečano je obilježeno 25 godina od osnutka RIT Croatia, nekadašnje Američke visoke škole za management i tehnologiju. Na svečanosti je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji se u ovoj prigodi prisjetio početaka osnivanja tadašnjeg ‘Američkog koledža’, godine 1997., u poslijeratnom razdoblju, što je u tim trenucima bio “vjetar u leđa” visokom obrazovanju mladih kadrova u turizmu u Hrvatskoj.

“Kada pogledamo 25. obljetnicu RIT-a u kontekstu povijesti Dubrovnika i činjenice da ove godine slavimo 750 godina dubrovačkog Statuta, onda se ta obljetnica ne čini osobito bitnom. Ali kada je pogledamo u kontekstu naše mlade, 30-godišnje države, naše državnosti i međunarodne reputacije onda trebamo zahvaliti vodstvu RIT-a na svemu što su dali našem gradu i državi”, rekao je gradonačelnik Franković.

Posebno je zahvalio i čestitao predsjedniku i dekanu RIT Croatia Donu Hudspethu koji je u Dubrovniku od samog osnutka te poželio jednako uspješan nastavak rada.

 U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković primio zahvalnicu u ime Grada Dubrovnika za kontinuiranu podršku RIT-u u prethodnom 25-godišnjem razdoblju.

 

Gradonačelnik Franković u obilasku završnih radova – do Božića natječaj za prve korisnike doma za starije i nemoćne

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je sa suradnicima obišao gradilište projekta Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, gdje su u tijeku završni radovi na projektu gradnje prvog doma umirovljenika u Dubrovnika nakon 51 godinu. Izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te je najavio kako bi, nakon unutarnjeg uređenja, dom prve korisnike trebao primiti do Božića.

Nakon završetka procesa izgradnje i ishođenja uporabne dozvole, slijedi opremanje i namještanje prostora, kazao je gradonačelnik prilikom obilaska.

– Osnovali smo ustanovu Ragusa za starije i nemoćne osobe. Ono što će navedena ustanova u skoroj budućnosti imati za zadatak je preuzeti ovaj objekt i upravljati s njim. Kako sad imamo privremenu ravnateljicu, treba provesti javni natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja Doma umirovljenika i u konačnici treba odraditi i potrebna zapošljavanja sukladno svim standardima koje ova ustanova mora u budućnosti zadovoljiti. Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima, ja vjerujem da ne dalje od Božića da ćemo sve riješiti i da ćemo zapravo u tim nekim okvirima i raspisati natječaj za primanje prvih korisnika Doma umirovljenika u Gružu.

Na temu cijene budućeg doma, gradonačelnik Franković istaknuo je da objekt ne može biti dio Mreže domova.

– Cijena će biti identična cijeni Doma umirovljenika na Grudi i neće oscilirati u odnosu na to. Dakle, neće biti ni viša ni niža od one koju plaćaju korisnici na Grudi. Vrlo važno je istaknuti naravno i za buduće korisnike, da u ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma, on ne može biti dio Mreže domova. Međutim, idemo i korak dalje ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je otvaranje Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. U  trenutku izgradnje tog objekta, vjerujem da će onda i ovaj dio doma postati sastavni dio navedenog doma kako smo to prethodno i planirali kroz osnivanje jedinstvene ustanove. – naglasio je gradonačelnik.

Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

Uz 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika budućeg doma umirovljenika kod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, dom u Gružu značajno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

 

Dubrovnik u članku Bloomberga o svjetskim državama koje se ističu na tržištu digitalnim nomada

Američka medijska kuća Bloomberg u svoj je pregled svjetskih država koje prednjače u programima za privlačenje digitalnih nomada uključila i Hrvatsku. Objava portala Bloomberg Business na društvenim mrežama opremljena je upravo fotografijom Dubrovnika, što je još jedna potvrda prepoznatljivosti Dubrovnika na ovom rastućem tržištu.

U informativni pregled jedne od globalno vodećih medijskih multiplatformskih mreža uključeno je 14 svjetskih država. Uz Njemačku, Italiju, Maltu, Grčku i Portugal, Hrvatska se ističe kao jedna od tek šest europskih država koju Bloomberg izdvaja u svom tekstu.

Za svaku državu navedene su osnovne i korisne informacije o načinima prijave za privremeni boravak namijenjene digitalnim nomadima, a Bloomberg navodi da još 12 svjetskih država najavljuje programe usmjerene na privlačenje osoba koje rade na daljinu i borave na jednom mjestu duže vrijeme.

Podsjetimo, prepoznavši nužnost i potrebu veće diversifikacije turističke ponude i razvoja inovativnog sadržaja, Grad Dubrovnik je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika te u partnerstvu s Total Croatia News i Saltwater Nomads u vrijeme globalne pandemije koronavirusa pokrenuo jedinstvenu inicijativu usmjerenu na daljnji razvoja Dubrovnika kao odredišta za digitalne nomade.

Nadogradnja inicijative traje već dvije godine, a u tom su vremenu održane konferencije, radionice, natjecanja i susreti gdje su digitalnim nomadima predstavljene prednosti života i rada na jugu Hrvatske, a koji u potpunosti zadovoljavaju svim postavljenim kriterijima i zahtjevima ovog tržišta te se Dubrovnik ubrzo našao u društvu 10 gradova najpoželjnijih za boravak digitalnih nomada.

U svibnju ove godine predstavljena je i web stranice za digitalne nomade „Dubrovnik Long Stay“ realizirana u formu one stop shopa s ciljem povećanja interesa digitalnih nomada za Dubrovnik.

 

ODLUKA VLADE RH Idući mjesec isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena

Onim umirovljenicima čije ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za mjesec kolovoz 2022. ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, bit će isplaćeno jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica porasta cijena. Odluka je to Vlade Republike Hrvatske, a ovo jednokratno primanje isplatit će se najkasnije u listopadu 2022. za korisnike hrvatske mirovine, dok će onima koji su uz hrvatsku ostvarili i inozemnu mirovinu isplata ići najkasnije u prosincu.

Iznos jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine određuje se na sljedeći način:

Iznos ukupnog mirovinskog primanja Iznos jednokratnog novčanog primanja
do 1.850,00 kuna 1.200,00 kuna
od 1.850,01 do 2.350,00 kuna 900,00 kuna
od 2.350,01 do 3.350,00 kuna 600,00 kuna
od 3.350,01 do 4.360,00 kuna 400,00 kuna

Korisnici kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva i kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi neto iznos od 4.360,00 kuna, za ostvarivanje prava na jednokratno novčano primanje trebaju dostaviti dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec kolovoz 2022.

 

NAKON PAUZE ZBOG KORONAVIRUSA OVE JESENI VRAĆA SE DUBROVAČKA TRPEZA! Očekuje se velik broj sudionika

Svojevrsna tradicija i kruna Good Food Festivala, Dubrovačka trpeza, vraća se ove godine na Stradun nakon dvogodišnje pauze zbog globalne pandemije koronavirusa. Grad Dubrovnik ove godine bilježi izvrsne turističke rezultate, čak 72% dolazaka i 82% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, uz dobre najave za nastavak postsezone. Ova manifestacija već godinama predstavlja jedan segment društveno-odgovornog poslovanja i to pažnjom prema građanima i brigom za potrebite.

Zabavno gastronomski događaj, prepoznatljiv po bogatoj trpezi duž cijelog Straduna, okuplja brojne građane, ali i posjetitelje grada Dubrovnika, a na ovogodišnjoj manifestacije koja će se održati 16. listopada očekuje se velik odaziv sudionika iz različitih uslužnih sektora, dubrovačkih hotela i restorana, pekara, slastičara, ugostitelja i vinara koji će prezentirati svoje znanje i umijeće.

Uz simbolične cijene posjetitelji će imati priliku uživati u brojnim delicijama i vinu, ali i glazbenom nastupu Klape Subrenum. Dubrovačka trpeza kao i svake godine ima humanitarni karakter pa će se prihod od prodaje jela i pića, koji će se moći kušati po cijeni bona od 40 kuna za hranu i 20 kuna za vino, donirati u humanitarne svrhe.

Uz Turističku zajednicu grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik, organizatori Dubrovačke trpeze su I Dubrovačko – neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

 

Zamjenica Tepšić u Cavtatu sudjelovala na svečanom otvaranju 15. izdanja međunarodne OTMC konferencije

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je u Hotelu Croatia na svečanom otvorenju 15. izdanja međunarodne znanstveno-stručne konferencije “Organization, Technology and Management in Construction” (OTMC) i šeste po redu konferencije “International Project Management Association” (IPMA).

Organizatori ovih međunarodnih konferencija su Međunarodna udruga za upravljanje projektima (IPMA), Hrvatska udruga za organzaciju građenja (HUOG), Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet i Hrvatska udruge za upravljanje projektima.

Zamjenica Tepšić u ovoj je prigodi iskazala zadovoljstvo što u ime gradske uprave okupljenima može  predočiti kako i na koji način se upravlja strateškim multidisciplinarnim projektom „Respect the City“.

„Zahvaljujući sustavnom, proaktivnom promišljanju, suradnji s brojnim parterima poglavito CLIA-om  Grad Dubrovnik kroz protekle se godine snažno oslonio na Smart City koncepte potičući njihovu implementaciju u svakodnevnim  radnim procesima u cilju povećanja sveukupne kvalitete života svojih građana, ali i osiguranja najboljeg doživljaja destinacije za posjetitelje. Kroz ovaj krovni projekt objedinjena je primjena digitalnih tehnologija i inovativnost u alatima za upravljanje što je prijeko potrebno u nastavku razvoja održivog turizma i odgovornog upravljanja destinacijom. Moram spomenuti u ovoj prilici kako je Dubrovnik u okviru projekta Interreg MED kao dijela programa Europske unije uvršten među osam najboljih praksi održivog turizma na Mediteranu”, kazala je zamjenica u uvodnom dijelu svog izlaganja dotaknuvši se aktivnosti projekta koji će uslijediti, a koji se posebno odnose na osnaživanje jedinstvene turističke inicijative usmjerene prema digitalnim nomadima, posebnoj vrsti posjetitelja koji mogu značajno doprinijeti promoviranju odredišta u kojem borave i djeluju.

Dodala je kako se svakodnevno teži široj disperziji ponude, štiteći pritom i čuvajući povijesnu jezgru, baštinu i prirodne atrakcije dok je fokus stavljen na upravljanje prometnim sustavom s prvenstvenim ciljem smanjenja gužvi, urbanom razvitku gradskih lokacija, uvođenjem ograničenja kretanja u području kontaktne zone i integriranju pametnih aplikacija.

Uz zamjenicu, na svečanom otvorenju prigodni govor održali su ispred Građevinskog fakulteta Anita Cerić, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, predsjednik šeste po redu (IPMA SENET) konferencije Mladen Vukomanović, upravitelj 15. izdanja (OTMC) konferencije Ivica Završki, predsjednik Međunarodne udruge za upravljanje projektima (IPMA) Joop Schefferlie te predsjednik Europskog vijeća strojarskih komora Klaus Thurriedl.

U središtu trodnevne konferencije koja se pod krilaticom „Smart Built Environment through Digital Transformation“ do petka održava u Cavtatu bit će promišljanja i iskustva sudionika o potrebi digitalne transformacije u organizacijama kao bitnim segmentom u pogledu postizanja inovacija, konkurentnosti i jačanja tržišne pozicije.  Poseban naglasak usmjerit će se na odgovorno upravljanje projektima, prilagodbu djelatnostima obzirom na promjenjivo digitalno okruženje, primjenu strategija i izgradnja kvalitetnih odnosa s klijentima. Glavni ciljevi ovog susreta međunarodnog karaktera jesu osnaživanje suradnje zemalja članica IPMA SENETA, osiguravanje bolje povezanosti u pogledu upravljanja projektima, digitalnih izazova, međuljudskih odnosa i obrazovanja te predstavljanje koncepata i metoda na primjerima vjerodostojnih istraživanja i prakse.

Vrijedi podsjetiti kako Međunarodna organizacija za upravljanje projektima (IPMA) broji više od 70 zemalja članica iz Europe, Australije, Azije, Afrike, Bliskog Istoka i Južne i Sjeverne Amerike, a osnovana je s ciljem podrške razmjeni iskustava i dokazanih praksi u upravljanju projektima, umrežavanja stručnjaka koji imaju mogućnost dijeliti svoje znanje i ideje, podupirati i promicati izvrsnost projekata.

 

Na sedam dana otkazani ugovori o zakupu javne površine za dva objekta u povijesnoj jezgri

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izrekao je dva otkaza ugovora o zakupu javne površine na razdoblje od sedam dana.

Otkazi ugovora izjavljeni su zbog postavljanja više stolova i stolica na javnu površinu nego što je ugovorom dozvoljeno, odnosno zbog proširenja zakupljene javne površine i smanjenja slobodnog prolaza ulicom te ometanja prolaza dijelom ulice.

Naime, dana 17. lipnja 2022. godine djelatnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika izašli su na teren i izdali službenu zabilješku u kojoj je navedeno da je društvo Stabulum d.o.o. krivo što su koristili javnu površinu u ulici Prijeko ispred bistro kavane „Lajk“, na način da su svoju zakupljenu javnu površinu dodatno proširili za oko tri metra kvadratma i to tako da su stolove i stolice razmaknuli na 280 cm, umjesto dozvoljenih 240 cm, te su time umanjili slobodan prolaz ulicom.

U dva navrata, dana 20. srpnja i 24. srpnja 2022. godine komunalni redari su zapažanjem na terenu  izdali službene zabilješke u kojima je navedeno da je društvo Gil ´s d.o.o. krivo što su koristili javnu površinu u ulici Petilovrijenci ispred ugostiteljskog objekta „Mama´s“, na način da su mimo svoje zakupljene javne površine postavili stol i dvije stolice ispred kućnog broja 2 zapriječivši ulaz u zgradu ,odnosno da su, također mimo svoje zakupljene javne površine, na stepenice prema ulici Prijeko postavili jastučiće za sjedanje i dvije svjetleće lampe sa stalcima i time ometali prolaz tim djelom ulice.

Navedeni zakupci počinili su prekršaje iz članka 36. Odluke o zakupu javnih površina Grada Dubrovnika te su im iskazani otkazi ugovora o zakupu javnih površina. Zakupci su se dužni od danas, 22. rujna prestati koristiti javnim površinama koje su predmet ugovora o zakupu i ukloniti sve stolove i stolice s javne površine.

Zakupnici mogu zatražiti ponovno zaključenje ugovora nakon otklanjanja okolnosti koje su dovele do otkaza ugovora, ali ne prije protoka roka od 7 (sedam) dana.

 

Projekt DU STEM predstavljen na Maker Faire Prag 2022.

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, UR Instituta, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatičkog kluba Futura sudjelovali su 17. i 18. rujna kao izlagači na Maker Faire Prag 2022.

Posjetiteljima su predstavili aktivnosti vezane uz projekt Du STEM, projekt DIY (“Uradi sam”) te druge aktivnosti koje provode u Dubrovniku i okolici. Na izložbenom štandu su imali interaktivne pop-up radionice pirografije (oslikavanje drva paljenjem), radionice robotike i programiranja bez ekrana, primjere virtualnih svijetova uz virtualne naočale. Također su se izložile elektro-makete i posteri inovacija nastalih u Klubu mladih znanstvenika, kojeg provodi UR Institut.

Sudjelovanje i izlaganje na Maker Faire Prag 2022. integralni je dio projekta Du STEM čija je ukupna vrijednost 2.660.083,07 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 kuna.

 

Dubrovačka zajednica tehničke kulture i UR Institut sudjelovali na najvećem svjetskom festivalu novomedijske umjetnosti i tehnologije Ars Electronica u Linzu

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i UR Institut sudjelovali su na najvećem svjetskom festivalu novomedijske umjetnosti i tehnologije – Ars Electronica Festival, koji se održao u Linzu od 7. do 11. rujna.

UR Institut se na festivalu predstavio originalnim projektom očuvanja mora primjenom novih tehnologija i korištenjem pristupa “inovacije vođene umjetnošću” u okviru međunarodnog projekta STARTS4Water. Fokus projekta je nevidljivi otpad poput sredstava za čišćenje, ulja i mikroplastike, koji turističkih objekti otpuštaju u more. Koristeći tzv. in vitro istraživanje na morskim ježincima, koji su najbolji bioindikatori čistoće mora, promatrao se utjecaj onečišćivača na morski ekosustav. Međunarodni projekt STARTS4Water sufinancira Europska komisija iz fonda Horizon 2020 te Ured za udruge Republike Hrvatske.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika predstavila je project Du STEM, ukupne vrijednosti 2.660.083,07 kuna, od čega se 85% finacira iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Dubrovački predstavnici su ovim studijskim putovanjem u okviru projekta DU STEM, pored predstavljanja uspješnih dubrovačkih projekata i primjera dobre prakse, stekli nova saznanja i povezali se s međunarodnom inovatorskom scenom.

 

Popis stanovništva: U Dubrovniku 41.562 stanovnika

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa stanovništva koji je proveden prošle godine. Prema njima grad Dubrovnik u svojim administrativnim granicama broji ukupno 41.562 stanovnika, od toga 21.985 žena i 19.577 muškaraca.

Najviše stanovnika stacionirano je na užem području grada, njih 26.922. Što se tiče ostalih gradskih naselja, situacija je sljedeća: Bosanka 169 stanovnika, Brsečine 84, Čajkovica 192, Čajkovići 23, Donje Obuljeno 243, Dubravica 33, Gornje Obuljeno 141, Gromača 149, Kliševo 52, Knežica 148, Koločep 231, Komolac 355, Lopud 278, Lozica 142, Ljubač 73, Mokošica 2193, Mravinjac 67, Mrčevo 76, Nova Mokošica 5682, Orašac 742, Osojnik 335, Petrovo Selo 24, Pobrežje 169, Prijevor 460, Rožat 395, Suđurađ 222, Sustjepan 301, Šipanska luka 254, Šumet 168, Trsteno 215 i Zaton 1024 stanovnika.

Ukupan broj stanovnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 115.862. Među njima je 59.261 žena te 56.601 muškarac.

Prema ovom Popisu iz 2021., Republika Hrvatska ukupno ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48,17%) i 2.006.704 žene (51,83%). U odnosu na Popis 2011., broj stanovnika smanjio se za 413.056 osoba ili 9,64%.

 

Čestitka gradonačelnika Odredu naoružanih brodova

U povodu obljetnice osnutka Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku, koju prenosimo u nastavku:

Poštovani pripadnici Odreda naoružanih brodova,

današnji dan, 23. rujna, zauvijek će ostati utkan u povijest našeg grada. Prije 31 godinu osnovan je Odred naoružanih brodova koji je nedvojbeno bio jedan od najvažnijih činitelja u obrani Dubrovnika.  Na današnji dan prvi je put u ratnu misiju krenuo gliser „Sveti Vlaho“. Kada se prisjetimo tih vremena, zaista je malo reći hvala za sve ono što su pomorski dragovoljci Odreda učinili za sve nas.

U razdoblju od rujna 1991. do prosinca 1992., srčano ste prkosili pomorskoj blokadi te svojim gliserima prešli preko 50.000 nautičkih milja, prevezli više od 5 tisuća civila, ranjenika i vojnika te prebacili više od 4 tisuće tona raznog tereta. Svakodnevno ste riskirali svoje živote i pokazali veliku smionost i razboritost, a svima nama pružili nadu u bolje dane.

Nikada nećemo zaboraviti poginule pripadnike Odreda naoružanih brodova koji su bili tu kada ih je ovaj grad trebao. Njihov obol je trajan i vrijedan našeg vječnog poštovanja.

Stoga još jednom, u moje osobno ime, u ime Grada Dubrovnika i svih građana, koji od prvog dana itekako cijene sve što ste učinili za naš grad, jedno veliko hvala!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković        

 

Isplaćena sredstva za plaću fizioterapeuta u udruzi „Dva skalina“ i dodatak za starije od 65 godina bez mirovine

U sklopu Mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2022. godinu iz gradskog proračuna isplaćena su sredstva u iznosu 51 tisuće kuna na ime troška plaće fizioterapeuta angažiranog u udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“. Tom, drugom godišnjom, isplatom u cijelosti je ispunjena ugovorna obveza Grada Dubrovnika prema Općoj bolnici Dubrovnik.

Naime, sukladno ugovoru o donaciji sredstava iz proračuna Grada Dubrovnika s ukupnim iznosom od 102 tisuće financira se plaća jednog fizioterapeuta zaposlenog u Općoj bolnici Dubrovnik za rad s korisnicima programa dnevnog boravka navedene udruge. Sredstva se koriste isključivo za troškove zapošljavanja i plaću fizioterapeuta u vremenskom razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca. 2022. godine.

Grad Dubrovnik isplatio je i sredstva za novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu ili druge prihode te ostvaruju mjesečnu pomoć u iznosu od 300 kuna. Za mjesec kolovoz isplaćeno je 58.200 kuna za 194 korisnika/ce.  Navedenu mjeru godišnje koristi oko 200 osoba, a za provođenje iste u proračunu za 2022. osigurano je 820 tisuća kuna.

Osim navedenog, za mjesec kolovoz isplaćen je i dodatak na osobnu invalidninu 410 korisnika uvrštenim u evidenciju Centra za socijalnu skrb Dubrovnik u novčanoj vrijednosti od 124.800 kuna.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *