TJEDNI PREGLED: Grad Dubrovnik dobitnik nagrade Simply the best za Dubrovnik Pass, usvojen Proračun Grada za 2023. godinu, hidrantska mreža visoke zone Lokruma dobila uporabnu dozvolu…

196

Gradonačelnik Franković na otvorenju Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je sudionike 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, u prigodi svečanog otvorenja u Dubrovniku.

Ističući važnost rada ugostitelja za Dubrovnik, predvodnika održivog turizma u Hrvatskoj, podsjetio je kako je Grad u vremenu pandemije pomogao rad ugostitelja oslobađajući ih od davanja vrijednih 50 milijuna kuna.

”Iako je Dubrovnik bio gospodarski najpogođeniji grad u Hrvatskoj, iako smo izgubili 450 milijuna kuna planiranih proračunskih sredstava, odrekli smo se tog prihoda kako bi ugostitelji mogli opstati i danas biti spremni za oporavak”, kazao je gradonačelnik Franković, ističući potrebu daljnjeg napredovanja i usavršavanja struke.

Ključne teme ovogodišnjeg okupljanja su upravo novi post-covid trendovi, stanje u ugostiteljstvu pod utjecajem povećanja troškova, problematika nedostajuće radne snage, a donijet će se i zaključci s prijedlozima za poboljšanje poslovanja. Ovaj tradicionalno najbrojniji stručni skup ugostitelja i turističkih djelatnika okupio je oko 450 sudionika iz cijele Hrvatske.

Uz gradonačelnika Frankovića na otvorenju Kongresa govorili su i predsjednica Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, dok je skup otvorila Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

 

Dom za starije i nemoćne nakon 51 godinu – u tijeku opremanje financirano vrijednom donacijom

Prvi dom umirovljenika u Dubrovniku nakon čak 51 godinu uskoro otvara svoja vrata. Naime, u tijeku je opremanje i namještanje prostora čime se završava projekt Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel. Kvalitetan namještaj po mjeri prostora i prilagođen potrebama budućih korisnika financiran je donacijom Sebastiana Ćwika, a ukupna vrijednost iznosi 503.882,53 kune odnosno 66.713,91 eura.

Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Kako bi se postigla optimalna kvaliteta smještaja, uz racionalizaciju troškova, u prvoj fazi radova uklonjen je krov i srušen dio objekta. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

Tri jednokrevetne sobe prilagođene su za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, a smještene su u suterenu objekta. U objekt je ugrađeno dizalo, a sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama te gotovo trećina njih imaju i lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, u prizemlju objekta uređuje se dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

Domom će upravljati ustanova Ragusa za starije i nemoćne osobe koja će u budućnosti preuzeti upravljanje i domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena uprava smanjit će troškove održavanja. Domom u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

United Airlines nastavlja letjeti za Dubrovnik i u 2023. godini

U Londonu je održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predsjednik uprave United Airlinesa Brett J. Hart, potpredsjednik uprave Stephen J. Morissey i direktor United Airlinesa Conor McAuliffe, dok su od strane Grada Dubrovnika sudjelovali gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Viktor Šober, zamjenik direktora Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać i članica Turističkog vijeća TZ grada Dubrovnika Sandra Urlić.

Na sastanku koji je održan povodom odrađene sezone u 2022. godini dogovoreno je kako će United Airlines nastaviti letjeti direktnim avio linijama iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini. Unatoč brojnim izazovima za zrakoplovnu industriju u vrijeme korona krize, United Airlines se odlučila pokrenuti liniju za Dubrovnik, a u ovoj godini broj letova je udvostručen u odnosu na prethodnu. Uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika dogovoren je nastavak suradnje i ponovno uspostavljanje direktne linije iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini.

 

Laureus „sportski Oscar“ dolazi u Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u Londonu se sastao s predstavnicima globalne sportske i dobrotvorne organizacije Laureus koja, između ostalog, organizira Laureus – Svjetske sportske nagrade, a koje se često prezentiraju kao sportski ekvivalent Oscara.

Gradonačelnik je s predstavnicima Laureusa razgovarao o mogućnostima i detaljima organizacije godišnje ceremonije dodjele nagrada u Dubrovniku. -„Više puta smo isticali posvećenost Dubrovnika razvoju sportske infrastrukture i promoviranju sportskih događanja. Dolazak Laureusa u Dubrovnik, uz Svjetsko prvenstvo u rukometu, bilo bi još jedno od  velikih događanja koje planiramo organizirati u našem Gradu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Laureus World Sports Awards je godišnja sportska nagrada koja je prvi put održana 2000. godine u Monaku, a kojom se odaje počast najvećim i najinspirativnijim sportskim trijumfima godine. Nagrade se na temelju glasovanja više od 1000 sportskih medija iz preko 70 zemalja dodjeljuju u šest kategorija, među njima za sportaša, sportašicu i tim godine te se prenose diljem svijeta. Ceremonije su, uz Monako, do sada održavane u Lisabonu, Barceloni, Sankt-Peterburgu, Abu Dhabiju, Londonu, Riu de Janeiru, Šangaju, Kuala Lumpuru i Berlinu.

Laureus nagradu za povratnika godine 2002. dobio je Goran Ivanišević, dok je Janica Kostelić 2006. nagrađena za najbolju sportašicu.

Dio Laureusa je i zaklada Laureus Sport for Good, prepoznata po globalnom dobrotvornom radu. Organizacija svojim djelatnostima slavi sportsku izvrsnost i koristi snagu sporta za unapređenje života djece i mladih.

 

Grad Dubrovnik dobitnik nagrade Simply the best za Dubrovnik Pass, u 2022. zabilježena rekordna prodaja

Grad Dubrovnik dobitnik je nagrade Simply the best za 2022. godinu u kategoriji „Novi projekti u turizmu, sustav turističkih zajednica i lokalna samouprava“ i to za uspješno realizirani projekt Dubrovnik Pass – informacijski sustav elektronske naplate i kontrole ulaska u najznačajnije kulturne i spomeničke objekte Grada Dubrovnika.

Dubrovnik Pass, novo smart city rješenje Grada Dubrovnika predstavljeno u lipnju, u svega nekoliko mjeseci postiglo je izniman uspjeh, bilježeći rekordne prihode od kulturne baštine. Bruto prihod od prodaje Dubrovnik Pass-a u prvih deset mjeseci 2022. godine iznosi gotovo 44 milijuna kuna i premašuje prihod u istom razdoblju rekordne 2019. godine. Rezultati su time značajniji imamo li u vidu da je broj turističkih dolazaka u Dubrovnik u prvih 10 mjeseci 2022. godine na razini od oko 80 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Simply the best, tradicionalnu godišnju nagradu za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu,  zajednički dodjeljuju UHPA – krovna udruga hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia. Nagrada je dodijeljena su u sklopu 23. burze PUT koja je održana od 28. do 30. 11. 2022. u Velikoj Gorici.

 

UZ VELIKU POTPORU VIJEĆNIKA Usvojen Proračun Grada za 2023. godinu – ostvariv, razvojan, uključiv i socijalno usmjeren

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu usvojen je većinom glasova na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Prvi proračun izražen u novoj valuti planiran je u iznosu od 87.235.714,00 eura te predstavlja oporavak gradskih financija približavajući se vrijednostima predpandemijskog proračuna koji je 2019. godine iznosio 92.164.644,24 eura.

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. ostvariv je, razvojan i socijalno usmjeren, a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite.

-„Usvojili smo ključni dokument Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Razvoj, briga o mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj sportske infrastrukture samo su neki od programa koje nosimo u Proračunu. Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu“, izjavio je gradonačelnik Mato Franković nakon što je prijedlog Proračuna dobio potporu vijećnika.

Najznačajniji iznos, kao i svake godine, planiran je za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, a svi prepoznati programi u obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi usklađeni su sa stvarnim potrebama. Samo za predškolski odgoj i obrazovanje te osnovno školstvo planira se iznos od gotovo devet milijuna eura.

Predviđeno je i povećanje izdvajanja za umirovljeničke dodatke i druga socijalna davanja, sve prema prethodno donesenoj Odluci o socijalnoj skrbi. Po prvi put u proračun su uključena sredstva za rad novoosnovane ustanove Dom za starije osobe Ragusa, koji će skrbiti o novom domu za starije i nemoćne u Gružu, ali i o budućem domu ispod Opće bolnice Dubrovnik.

Proračun obuhvaća i povećanje plaća djelatnicima u vrtićima u omjeru 6% koeficijent i 5 posto osnovica, a uključena su i sredstva u iznosu od 8,3 milijuna kuna za povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi za 19%.

U punu primjenu u 2023., nakon što je privremeno obustavljen u korona krizi, ulazi i program participativnog budžetiranja za čije je provođenje planirano 46.453,00 eura, a koji će temeljem iskaza volje građana po gradskim kotarima i mjesnim odborima imati i značajnog utjecaja na izgled Proračuna za 2024. godinu.

Uz rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale s ugovorenim završetkom radova u studenom iduće godine, Grad Dubrovnik nastavlja razvijati i druge kapitalne i infrastrukturne projekte pa se u Proračunu za 2023. godinu planiraju sredstva za nastavak realizacije projekata poput spojne ceste Tamarić, multifunkcionalne dvorane Gospino polje, sportske dvorane Orašac, rekonstrukcije Osnovne škole Ivana Gundulića, prometnice iza zgrada „Kineski zid“, spojne prometnice D8-Nuncijata, Dječjeg vrtića Komolac i DV Pčelica.

Od novih projekata izdvajaju se spomenik djeci stradalnicima domovinskog rata, pretovarna zona Ploče iza Grada, plato na spoju šetnica Uvale Lapad te izgradnja hangara VK Neptun, čime se nastavlja započeti proces ulaganja u sportsku infrastrukturu. Osigurana su i sredstva za rekonstrukciju sportskog igrališta Gimnazije Dubrovnik, jedinog u naselju Ploče, u igralište s umjetnom travom kako bi ga građani napokon opet mogli koristiti. Planiran je i završetak energetske obnove Luže te rekonstrukcija mosta Ombla. U idućoj godini doći će i do pojačanja programa investicijskog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta na gradskom području u ukupnoj površini oko 20.000 metara kvadratnih.

Jedan od ključnih investicijskih projekata je i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika koja će uključiti zamjenu 3755 zastarjelih, energetski neučinkovitih i ekološki neprihvatljivih, rasvjetnih tijela na širem gradskom području.

U 2023. godini očekuje se realizacija projekta Serpentine Srđ uz sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja. Pokreće se implementacija druge faze projekta zone posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre grada, a nakon što je na prijedlog Grada u zakonsku regulativu uvršten pojam „zona prometa u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni”, a koji povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućuje uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Ističe se izrada projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života. U idućoj godini planira se izraditi cjelokupna projektna dokumentacija i ishoditi građevinska dozvola, nakon čega će se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i ostalim jedinicama lokalne samouprave, pronaći najbolji model financiranja za ovaj iznimno važan projekt.

Naglasak je i na nizu postupaka izrade prostorno-planskih dokumenata poput urbanističkih planova uređenja, ali i započeti postupak izrade Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika koji će definirati jasnu viziju razvoja grada za dugoročni period.

Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvan proračunskih izvora po dostupnosti istih za prijavu i financiranje.

 

OTVORENI GRAD: Prijavom putem e-Građani do participativne demokracije

Grad Dubrovnik je uspostavljanjem platforme Otvoreni Grad u potpunosti poslovanje otvorio građanima te im omogućio pristup javnim informacijama, otvorenim podacima, digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika.

A, od sada je pristup modulu  „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ omogućen jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani čime građani na jednostavan način mogu biti uključeni u upravljanje gradom do najniže razine na način da mogu predlagati, komentirati, ocjenjivati, savjetovati gradsku upravu kao i pratiti projekte na putu od ideje do realizacije.

Ovaj Smart City alat, koji predstavlja inovaciju u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, ujedno je izvrsna platforma za provedbu sveobuhvatnog projekta Participativnog budžetiranja kojeg je Grad Dubrovnik započeo. Aktivnosti u sklopu Participativnog budžetiranja za 2023. godinu predviđene su na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora putem kojih će građani, stanovnici određenog gradskog kotara/mjesnog odbora na radionicama osmišljavati projekte koje potom, temeljem broja glasova, predlažu gradskoj upravi za financiranje. Cilj je da se upravo pomoću alata  “Vox populi”, koji zbog procesa autentifikacije omogućuje i potpunu transparentnost, odvija sam proces odabira i razrade projekata kroz 2023. godinu kako bi u konačnici proračun za 2024. godinu značajno bio kreiran projektima koje su odabrali građani, a koji će poboljšati kvalitetu života u njihovoj ulici, gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini.

 

Delegaciju Grada Montegrotto Terme primila zamjenica Tepšić

Nakon službenog posjeta Gradu Mostaru s kojima imaju potpisan sporazum o bratimljenju, predstavnici talijanskog grada Montegrotto Terme iz regije Veneto posjetili su gradsku upravu Dubrovnika. Susreli su se sa zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić koja im je poželjela dobrodošlicu u naš grad.

“Iznimno nam je drago što ste danas nakon Mostara s kojim zaista imamo sjajnu suradnju i mnoge zajedničke interese odlučili posjetiti i Dubrovnik. S Mostarom imamo izvrsne prijateljske odnose”, kazala je zamjenica.

U ovoj je prilici predstavila delegaciji talijanskog grada snažne međunarodne veze Dubrovnika i brojen gradove prijatelje, među kojima se ističu i talijanski gradovi Venecija, Ravenna i Ragusa s kojima se njeguje suradnja u različitim područjima.

Gradonačelnik Montegrotta Riccardo Mortandello zahvalio se na održanom prijemu i u kratkim crtama prezentirao realizirane projekte posebice s gradom Mostarom, ali i predstavio budući EU projekt kojim se žele osnažiti odnosi sa susjednim zemljama za kojeg je iskazao želju za potencijalnom suradnjom s Gradom Dubrovnikom o čemu će se razgovori nastaviti.

 

Okruglim stolom “Autizam jučer, danas, sutra” obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dubrovačka udruga “Poseban prijatelj” organizirala je 2. prosinca okrugli stol pod nazivom “Autizam jučer, danas, sutra”.

Uvodne prezentacije na okruglom stolu prikazale su Silva Capurso, savjetnica Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih pri Općoj bolnici Dubrovnik te Ljiljana Pintarić Mlinar i Zrinjka Stančić s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj okruglog stola bio je upoznavanje i razmjena iskustava rada s djecom s poremećajima iz autističnog spektra, s posebnim osvrtom na prilagodbu odgojno obrazovnih programa u dječjim vrtićima i školama djeci iz autističnog spektra.

U radu okruglog stola sudjelovao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sa suradnicima, koji su primili zahvalnice udruge “Poseban prijatelj” povodom desete obljetnice rada te vrijedne udruge.

 

Marija Radonić i Gradsko društvo Crvenog križa dobitnici godišnjih priznanja Povjerenstva osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika

Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Dubrovniku se obilježio i prigodnom svečanošću, koja se održala 2. prosinca u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Sve nazočne je uvodnom riječju pozdravila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, naglasivši svekolike napore gradske uprave na poboljšanju uvjeta života i rada osoba s invaliditetom, počevši od strateških gradskih dokumenta za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, preko značajnih proračunskih sredstava za rad udruga i poboljšanje infrastrukturnih i prometnih uvjeta pa do najnovijih gradskih projekata poput osnivanja Centra za pružanje usluga u zajednici i posebne proračunske stavke za šport za osobe s invaliditetom.

Prezentaciju “Izjednačavanje mogućnosti za bavljenje športom osoba s invaliditetom na području Grada Dubrovnika” prikazao je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, naglasivši sinergiju triju inicijativa usmjerenih na uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u športske aktivnosti. Radi se o javnom pozivu Grada Dubrovnika za Program javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za osobe s invaliditetom, inicijativi Akademije zdravog življenja iz Pule za uključivanje Grada Dubrovnika u Special Power League, hrvatsku nogometnu ligu za djecu s teškoćama u razvoju, te inicijativi Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Splita da se u Dubrovniku organizira promocija športskih disciplina kojima se mogu baviti osobe s invaliditetom, koja se održala u športskoj dvorani Osnovne škole Montovjerna 21. listopada. Predstavnica Rezervata Lokrum Kristina Čučija predstavila je dva vrijedna projekta koji se provode na Lokrumu u suradnji s Centrom UP2DATE i udrugom Poseban prijatelj, “Turizam+” i “Lokrum4you” u ukupnoj vrijednosti od 281.000 kuna.

Prigodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom tradicionalno se dodijeljuju i godišnja priznanja istaknutim društvima i pojedincima. Odlukom Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika ovogodišnji laureati su dr. Marija Radonić i Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, dok su zahvalnice dobili Grad Dubrovnik i Dubrovačko neretvanska županija. Svi su na poklon dobili sliku članice udruge Poseban prijatelj Ivane Švarc.

PROTUPOŽARNA SIGURNOST Hidrantska mreža visoke zone Lokruma dobila uporabnu dozvolu

Javna ustanova Rezervat Lokrum dana 30. studenog ishodila je uporabnu dozvolu za izgrađenu hidrantsku mrežu visoke zone otoka Lokruma, a na temelju prethodno provedenog tehničkog pregleda građevine.

Navedeni sustav sastoji se od 16 novih hidranata, cjevovoda ukupne duljine 2735 metara, vodospreme volumena 250 kubika i crpne stanice Royal s pripadajućim cjevovodima duljine 403 metara.

Izgradnjom nedostajuće hidrantske mreže visoke zone otoka Lokrum osigurana je adekvatna protupožarna zaštita i vodoopskrba pitkom područja iznad kote 30 metara nadmorske visine, omogućena je brza intervencija vatrogasaca te je povećana razina zaštite od požara cijelog otoka.

Osiguranje održivog i odgovornog korištenja i očuvanje otoka Lokruma,  posebnog rezervata šumske vegetacije, jedna je od aktivnosti definiranih Akcijskim planom Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Dubrovnika. U tom pogledu, ispunjavajući obveze iz Plana upravljanja, putem nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, izrađen je Plan nosivog kapaciteta s Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima u rezervatu Lokrum te je definiran sadržaj samostanskog kompleksa kao i pokrenuta izrada projektne dokumentacije obnove benediktinskog samostana. Izrađena je i krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika, koja uključuje i područje otoka Lokruma.

 

Otvoreni turnir u streljaštvu povodom Dana dubrovačkih branitelja

Povodom Dana dubrovačkih branitelja Streljačko društvo Dragovoljac u subotu, 3. prosinca u streljani Mokošica organiziralo je otvoreni turnir u streljaštvu zračna puška 10 metara.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić dodijeli su pehare, medalje i zahvalnice najboljim juniorima i kadetima u više disciplina. Sudjelovali su natjecatelji i natjecateljice iz streljačkih društava Dragovoljac Mokošica, Župa Dubrovačka i Dalmacijacement Split.

Dio natjecanja za seniore održan je u nastavku turnira.

Turnir u streljaštvu streljački klub iz Mokošice tradicionalno organizira povodom Dana dubrovačkih branitelja.

 

Razigrani početak “Šarene zime u Uvali” razveselio male Dubrovčane

“Šarena zima u Uvali” Dubrovačkog zimskog festivala započela je 3. prosinca bogatim i raznovrsnim programom “Zmajevi i baloni iznad Uvale”.

U prostoru Nobilis na plaži u Uvali Lapad održao se Du STEM Festival u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, na kojemu su se predstavile udruge iz područja tehničke kulture, tehnologije i znanosti s dubrovačkog područja.

Na festivalskoj pozornici kod fontane u Uvali Lapad sjajno je male Dubrovčane animirala Tanja Baletić iz Slovenskog društva “Lipa” kroz program “Tonka Balonka Show”, nakon čega su izvrstan nastup imale Mažoretkinje Grada Dubrovnika i Plesno rekreacijski studio Dubrovnik pod vodstvom Paole Šutić.

Program otvorenja “Šarene zime u Uvali” završio je zmajadom za djecu i mlade na plaži u Uvali Lapad u organizaciji Aero kluba Nimbus.

Programu “Šarena zima u Uvali” pridružile su se dubrovačke udruge Rina Mašera i Udruga za Down sindrom humanitarnom prodajom radova svojih članova.

 

Uz pjesmu i druženje mladih Mokošice otvoren program “Božić u Svetoj Obitelji”

Program “Božić u Svetoj Obitelji” Dubrovačkog zimskog festivala otvoren je 3. prosinca na prigodno uređenoj pozornici ispred Kluba mladih Sveti Ivan Pavao II u Mokošici.

Brojne okupljene obitelji pozdravio je u ime Grada Dubrovnika pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, dok se molitvom i prigodnom riječju nazočnima obratio don Marinko Šljivić, posebno zahvalivši Gradu Dubrovniku na suradnji i velikoj pomoći u organizaciji programa “Božić u Svetoj Obitelji”.

Otvorenje programa “Božić u Svetoj Obitelji” svojim je nastupom uveselio trio Laus, nakon čega se program nastavio druženjem mladih uz glazbu.

 

Nadbiskup Želimir Puljić upalio drugu adventsku svijeću mira

Na adventskom vijencu, ispred Kneževog dvora i Katedrale, upaljena je ove subote i druga adventska svijeća. Svijeću koja simolizira mir, pred okupljenima je upalio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Prigodnoj molitvi koju je održao katedralni župnik don Marin Lučić naglasivši pritom važnost pomirenja, međusobnog praštanja i uvažavanja,  nazočio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić.

Nakon molitvenog dijela, uslijedilo je druženje uz prikle i čaj.

 

Predstavljena knjiga nadbiskupa Želimira Puljića „Dubrovnik je odsada i moj grad – pastirski pohod Ivana Pavla II.“

„Dubrovnik je odsada i moj grad – pastirski pohod Ivana Pavla II.“ naslov je knjige predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića koja je predstavljena u Kazalištu Marina Držića. Ovom događaju ispred Grada Dubrovnika nazočio je i gradonačelnik Mato Franković koji je održao prigodni govor.

“Dubrovnik je odsada i moj grad, sjajan naslov za jedno sjajno djelo Oče nadbiskupe. U Vašim genima je Dubrovnik bio i ostat će, a ono što je važno i lijepo večeras ovdje jest da imamo dvoje zaslužnih ljudi za uspjeh pohoda, održavanja misne ceremonije i samog dolaska Ivana Pavla II. u Dubrovnik, to su tadašnja gradonačelnica gospođa Dubravka Šuica i otac nadpiskup Želimir Puljić. Učinili su tu jednu iznimnu čast ovome gradu i postigli da Ivan Pavao II. dođe u grad i da udari onaj jedan pečat značaja Dubrovnika kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, promovirajući istodobno ime grada izrekavši rečenicu  “Dubrovnik je odsada i moj grad”. Danas je to svetac, kojem se baš kao i našem parcu svetom Vlahu vjerno obraćamo”,  istaknuo je gradonačelnik Franković u ovoj prilici.

Predstavljanju su prisustvovali i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, biskup dubrovački Roko Glasnović i brojni drugi visoki uzvanici.

O vrijednosti i autentičnim zapisima sadržanim u knjizi koja opisuje prije svega neumorno i svesrdno djelovanje počasnog građanina Dubrovnika, čovjeka duboke molitve i hodočasnika mira Pape Ivana Pavla II. promišljanja su u ovoj prigodi iznijeli biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice Hrvatske Slavica Stojan te voditeljica Ureda za medije Dubrovačke Biskupije Angelina Tadić. Prisutne su podsjetili na duhovnu prisutnost Pape Ivana Pavla II. posebice u vremenima ratnih razaranja učinjenih u Hrvatskoj i Dubrovniku za vrijeme Domovinskog rata, razdoblja patnje i boli hrvatskog čovjeka i branitelja.

U ovoj knjizi podjeljenoj u tri dijela Papu Ivana Pavla II. nadpiskup Puljić opisuje kao velikog sina poljskog naroda, prepoznatog po svom kontinuiranom zalaganju za kršćanski humanizam, baštinu i promicanje vrijednosti vjere koju je živio i rado pronosio poput empatije, poniznosti i opraštanja. Pozornost usmjerava naročito na opstojnost obitelji kao temeljne zajednice, novu evangelizaciju, mlade generacije te dostojanstvo svakog čovjeka.

 

Uoči Dana dubrovačkih branitelja položeni vijenci kod spomen-obilježja na gradskom području

Uoči Dana dubrovačkih branitelja, ujedno obljetnice najtežeg napada na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine kada je grad herojski obranjen, predstavnici Grada Dubrovnika danas su položili vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježjima na gradskom području.

 

Počast braniteljima i civilima stradalim u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Komolcu, Novoj Mokošici, Mokošici i na Osojniku odali su pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić.

 

Pred spomen-obilježjem kod broda Sveti Vlaho u parku na Batali te kod spomen-obilježja na Bosanci i Strinčjeri vijence su položili i svijeće zapalili gradska vijećnica Olga Muratti i vijećnici Đuro Capor i Ivan Maslać.

 

Gradski vijećnici Ivo Lučić i Andro Vlahušić te pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić položili su vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježjima u Mrčevu, na Gromači, u Trstenom i Zatonu Velikom.


Polaganjima vijenaca priključili su se i predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


U sklopu višednevnog programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2022., u
 dvorani Visia, također u nedjelju 4. prosinca u 19:00 sati, održat će se projekcija dokumentarnog filma “Ljudi od mora” autora Paule i Đela Jusića, u produkciji Adria ton production, posvećenog pripadnicima Odreda naoružanih brodova – Dubrovnik.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *