TJEDNI PREGLED: Gradonačelnik s Premijerom o oporavku turizma, asfaltira se pristupni put prema novouređenom parkiralištu Gradac, započela prva faza rješavanja pitanja parkinga TUP-ovog naselja…

510

Gradonačelnik s Premijerom o oporavku turizma

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, održao je jučer poslijepodne sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plankovićem na temu oporavka turizma. Istaknuo je kako je jedan od ključnih segmenata cijepljenje te zahvalio na činjenici da je upravo u Dubrovniku započelo cijepljenje turističkih djelatnika. Premijer je istaknuo kako će u nadolazećim tjednima dolaziti znatno veće količine cjepiva od onih koje su se do sada dobivale, što je velika prilika da se već od lipnja mjeseca pošalje jasna poruka kako su svi turistički djelatnici cijepljeni, kao i većina stanovništva.

Nadalje, Gradonačelnik je izvijestio Premijera o kontaktima s prioritetnim emitivnim tržištima Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, a kao jedan od velikih uspjeha istaknuo je novu zrakoplovnu liniju od New Yorka do Dubrovnika, koja će početi prometovati od 8. srpnja ove godine. Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako se i dalje radi na osnaživanju povezanosti sa SAD-om te najavio dodatne uspjehe na ovom tržištu u nadolazećim tjednima.

Kazao je i kako, prema informacijama koje imamo s britanskog tržišta, a direktno komuniciramo s britanskim ministrom avijacije i transporta, očekujemo do sredine svibnja jasne protokole putovanja i početak uspostave međunarodnih letova iz Velike Britanije prema receptivnim tržištima.

Uz gore navedeno predstavljen je i prijedlog protokola prema cruise kompanijama. Uz zahvalu na činjenici kako je značajan dio barijera za brodove na kružnim putovanjima ukinut, istaknuto je i kako to nije dovoljno. Stoga je Gradonačelnik predložio premijeru Plenkoviću protokol na kojeg je Premijer dao suglasnost te je isti proslijeđen resornim ministarstvima na usvajanje. Nadležna ministarstva su protokol odmah i usvojila, o čemu je danas obaviješteno i međunarodno udruženje kompanija na kružnim putovanjima CLIA.

Grad Dubrovnik donio Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2025.

U partnerskom odnosu s udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom te nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 38. sjednici, održanoj 29. ožujka 2021., donijelo je Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Ovo je treći po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom, koji je u suradnji s gradskim odjelima i službama izradila Dubrovačka razvojna agencija.

Strategija predstavlja krovni dokument gradske poliktike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na:

– aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu,

– poštivanje urođenog dostojanstva i uvažavanje posebnih interesa i

– sprječavanje bilo kakve diskriminacije i osnaživanje svih oblika društvene solidarnosti.

U planiranju i provođenju mjera i aktivnosti na svim područjima Strategije posebna se pozornost posvećuje sljedećim skupinama osoba s invaliditetom:

– ženama i djevojkama s invaliditetom, koje su često suočene s višestrukom diskriminacijom s obzirom na spol i invaliditet,

– osobama s invaliditetom koje trebaju visoku razinu društvene potpore, a čija kvaliteta života najizravnije ovisi o razvijenosti i dostupnosti usluga u zajednici,

– djeci s teškoćama u razvoju, kojoj treba osigurati potpuni razvoj svih potencijala habitacijskom postupcima od najranije dobi,

– mladim osobama s invaliditetom, kojima treba omogućiti potpunu ravnopravnost u procesu obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja te

– osobama s invaliditetom starije životne dobi, kao posebno ranjivoj skupini, čiji udio u općoj populacili stalno raste.

Asfaltira se pristupni put prema novouređenom parkiralištu Gradac

Nakon što je provedena cjelovita rekonstrukcija parkirališta Gradac započinju i radovi uređenja i asfaltiranja pristupnog puta – Ulice don Frana Bulića, i to od spoja s Ulicom branitelja Dubrovnika pa do novouređenog parkirališta.

Prilikom izvođenja radova vrijedit će zabrana prometovanja predmetnom ulicom, počevši od utorka, 27. travnja 2021. pa do okončanja radova uz napomenu da će izvođač radova propuštati stanare ovog područja, a što će ovisiti o pojedinoj vrsti radova i dionici na kojoj se isti odvijaju.

Planirani završetak radova, koji obuhvaćaju uklanjanje postojećeg dotrajalog sloja asfaltnog zastora, uređenje podloge i asfaltiranje novim slojem asfaltnog zastora, je u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., a vrijednost radova iznosi oko 300.000,00 kuna.

Podsjetimo, na parkiralištu Gradac, na prostoru ukupne površine 2.400 metara kvadratnih, provedeni su radovi komunalnog, krajobraznog i hortikulturnog uređenja. Zadržan je isti broj parkirališnih mjesta, ali je osigurano nesmetano kretanje parkiralištem. Parkiralište će za korištenje i dalje služiti isključivo građanima.

Gradonačelnik Franković i ministar Butković obišli gradilište na Lapadskoj obali

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima obišao je gradilište projekta Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a stopa financiranja iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

Ministar Butković govorio je u ulaganjima u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture, istaknuvši kako Dubrovačko-neretvanska županija trenutno ima osam projekata u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna, međi kojima je i projekt Lapadske obale.

– Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obala hvalevrijedan je projekt kojim će se, osim rekonstrukcije i obnove obalnog pojasa, proširiti i cesta, promet će biti dvosmjeran, tako da se jednim projektom uistinu rješavaju dvije bitne stvari – istaknuo je ovom prigodom ministar Butković. Zahvalio se Gradu Dubrovniku na uspješnoj suradnji te najavio dodatnih milijardu kuna za slične projekte, a koji će biti na raspolaganju do 2027. godine.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministru Butkoviću, istaknuvši brojne projekte na području Grada Dubrovnika i županije koje ova Vlada RH snažno podupire, financirajući ih djelomično ili u potpunosti. Istaknuo je da će se uložiti napori kako bi život stanovnika Lapadske obale tekao neometano, kao i funkcioniranje gospodarskih subjekata koji posluju na tom području.

– Iz jednog ružnog stanja u kojem se sada nalazi, Lapadska obala će se pretvoriti u jednu uređenu cestu, uređenu obalu, s riješenom komunalnom infrastrukturom. Nećemo više svjedočiti puknuću cijevi od vode svakih 20 dana. Od petka će cestu koristiti isključivo stanovnici i izvođači, a iskoordinirat će se i mogućnost parkiranja automobila za stanovnike ulice – naglasio je gradonačelnik Franković.

Govoreći o ključnim kapitalnim investicijama, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ova gradska uprava u mandatu povukla preko milijardu kuna bespovratnih sredstava, europskih i nacionalnih te ih uložila u projekte koji podižu kvalitetu života svih naših sugrađana. Zahvalio se ministarstvu i na realizaciji ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijedne 22.8 milijuna kuna, a podsjetio je i na nabavu 11 autobusa financiranih europskim sredstvima te najavio novih 20 autobusa javnog gradskog prijevoza.

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa zajednicom ponuditelja: TEXO MELIOR d.o.o. i IMPRESA COSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L čija je ponuda odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave. Izvršenje usluga stručnog nadzora pri izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa tvrtkom TRAMES d.o.o. Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca.

Ovim najvećim infrastrukturnim cestovnim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Obilasku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, saborski zastupnik Branko Bačić,  državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.

Započela prva faza rješavanja pitanja parkinga TUP-ovog naselja

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković predstavnicima stanara TUP-ovog naselja predstavio i s njima usuglasio projekt, započeli su radovi na parkiralištu kojim će stanovnici TUP-ovog naselja dobiti 23 parkirališna mjesta.

Stanarima, kojima će biti onemogućeno parkiranje na području na kojem se izvode radovi, u dogovoru Grada Dubrovnika i Luke Dubrovnik parking je osiguran na području Luke.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *