TJEDNI PREGLED: Obilježena 31. obljetnica pogibije najmlađeg dubrovačkog branitelja Josipa Zvone, na Lapadskoj obali napreduje izgradnja obalnog zida, humanitarna Dubrovačka trpeza ponovno na Stradunu, ugovori o potporama uručeni ženama poduzetnicama…

195

Obilježena 31. obljetnica pogibije najmlađeg dubrovačkog branitelja Josipa Zvone

U organizaciji Udruge maloljetnih branitelja iz Domovinskog rata Dubrovnik obilježena je danas 31. obljetnica pogibije najmlađeg dubrovačkog branitelja Josipa Zvone, stradalog tijekom obrane Dubrovnika.

Nakon molitve i prisjećanja, u ime Grada Dubrovnika vijenac su pored spomen obilježja na Pobrežju položili zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija.

Cvijeće i svijeće položila je i obitelj poginulog Josipa Zvone, njegovi prijatelji i suborci te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.

Na Orsuli položeni vijenci za poginule konavoske domobrane

Povodom obilježavanja 78. obljetnice zločina počinjenog nad trinaestoricom konavoskih domobrana 1944. godine, danas je na Orsuli održana komemoracija.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i gradski vijećnik Krešimir Marković položili su vijence i zapalili svijeće.

Počast poginulima su odali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Konavle, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Društva političkih zatvorenika Dubrovnik, Udruge Daksa 1944-1945, Hrvatskog domobrana Dubrovnik te članovi obitelji ubijenih vojnika.

Ugovori o potporama uručeni ženama poduzetnicama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas u Velikoj vijećnici ugovore dubrovačkim poduzetnicama koje su pravo na potpore ostvarile na temelju provedenog javnog poziva u sklopu projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“.

Grad Dubrovnik će u ovoj godini ženama poduzetnicama dodijeliti 21 potporu s iznosom do 10 tisuća kuna i intenzitetom potpore do 100% prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Gradonačelnik Franković ugovore o dodjeli potpora danas je uručio 13 poduzetnica, dok će se ostalim poduetnicama ugovori dostaviti putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, koji operativno provodi program.

Uputivši čestitku svim poduzetnicama koje su ostvarile pravo na potpore gradonačelnik je zahvalio partnerima na provođenju programa te je izazio uvjerenje da će se program u budućnosti nastaviti razvijati kako bi Grad Dubrovnik mogao još snažnije poticati razvoj ženskog poduzetništva.

Podsjetimo, projekt „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ temelji se na suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ – ogranak Dubrovnik.

Program se provodio u 2018. i 2019. godini, a ove godine je reaktiviran nakon dvogodišnje stanke uzrokovane korona krizom. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Dubrovnika  za 2022. godinu osigurano je 200 tisuća kuna.

Humanitarna Dubrovačka trpeza ponovno na Stradunu okupila građane i posjetitelje

Tradicionalni gastronomski događaj humanitarnog karaktera – Dubrovačka trpeza održana je danas na Stradunu nakon dvogodišnje pauze zbog globalne pandemije koronavirusa. Od prodaje bonova za hranu i piće prikupljeno je 94.149 kuna.

Na trpezi dugoj 136 metara i postavljenoj duž cijeloga Straduna ponovno su se predstavili brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari, ugostitelji i vinari koji su prezentirali svoje znanje i umijeće.

Jesenska dubrovačka trpeza humanitarne je prirode i kruna je tradicionalnog Good Food Festivala. Ona je istovremeno namijenjena našim građanima kao zahvala na dobro odrađenoj sezoni, ali i posjetiteljima, čiji je broj pokazatelj jednako uspješne posezone.

Izlagače, njih 42, pred samo otvorenje obišli su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.

Organizatori Dubrovačke trpeze su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Ceh ugostitelja i TUŠ Dubrovnik.

NA TRAŽENJE GRAĐANA Ulicom Paska Baburice jednosmjerno prema Batali

Na inicijativu Gradskog kotara Lapad i na prijedlog građana Ulice Paska Baburice i okolnih ulica Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada proveo je izmjenu signalizacije u navedenoj ulici na način da je uveden jednosmjeran režim prometovanja.

Prema novom režimu u Ulicu Paska Baburice ulazi se isključivo iz smjera Dalmatinske ulice i u jednom smjeru prometuje prema ulici Od Batale.

Predmetnim režimom omogućilo se sigurnije, brže i lakše prometovanje Ulicom Paska Baburice u kojoj je, posebno u jutarnjim satima, a zbog blizine OŠ Lapad, dolazilo do otežanog odvijanja prometa.

Predstavljena Krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika

Predstavljanje “Krajobrazne studije za administrativno područje Grada Dubrovnika“, kao stručne podloge za integralnu zaštitu krajobraza i održivi razvoj prostora Grada Dubrovnika, održano je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Studiju su predstavile voditeljica izrade Višnja Šteko i stručna suradnica Ines Hrdalo.

Krajobrazna studija je stručna podloga kojom se dobiva uvid u karakteristike, raznolikost, stanje i kvalitete svih krajobraza nekog promatranog područja. Izrada krajobrazne studije Grada Dubrovnika na detaljnoj, lokalnoj razini daje uvid u inventar krajobraza Grada Dubrovnika s opisom njihovog stanja, trendova, glavnih razvojnih pritisaka i promjena te integralnom procjenom njihovih kvaliteta kao i smjernicama za njihovu integralnu zaštitu, održivo planiranje i upravljanje.

Ova studija jedna je od temeljnih stručnih podloga za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. Izrada dokumenta u skladu je s vizijom Grada Dubrovnika u zelenoj tranziciji koja uključuje dugoročno održiv grad s nižom razinom emisije ugljika, grad u kojem se gospodarski rast ostvaruje uz male emisije stakleničkih plinova, zaštitu okoliša te poticanje ekonomskog razvoja na principima održivosti.

Nositelj izrade studije je Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika. Studija je dostupna u dokumentima upravnog odjela.

Grad Dubrovnik značajno podupire organizaciju tradicionalnih športskih priredbi

Javni poziv za sufinanciranje organizacije športskih priredbi od važnosti za Grad Dubrovnik za 2022. godinu objavljen je 3. kolovoza 2022. godine.

Prihvativši prijedlog Povjerenstva za ocjenjivanje športskih priredbi od važnosti za Grad Dubrovnik, gradonačelnik Grada Dubrovnika donio je zaključak o sufinanciranju pojedinih športskih priredbi u ukupnom iznosu od 800.000 kuna.

Putem ovog poziva nastoji se kontinuirano podupirati organizaciju športskih priredbi u organizaciji športskih udruga s područja Grada Dubrovnika, u svrhu promidžbe športskih vrijednosti i popularizacije tih vrijednosti među građanima. Istovremeno se kroz ovaj poziv teži  unaprijeđenju sustava športa te nacionalne i međunarodne športske promocije Dubrovnika.

Ovaj je javni poziv jedinstven po načinu odnosno izvoru financiranja. Naime, gradonačelnik i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika prihvatili su inicijativu Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo da se športske i športsko plesne priredbe od značaja za Grad sufinanciraju iz dijela prihoda Proračuna Grada Dubrovnika od boravišne pristojbe. Ispravna orijentacija na organizaciju upravo ovakvih manifestacija i način finaciranja potvrđena je Strategijom brendiranja Dubrovnika kao športske destinacije, koja je rezultat sudjelovanja predstavnika Grada Dubrovnika u projektu Brand EU.

Pokreću se izmjene Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održali su danas radni sastanak na temu izmjena Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika.

Cilj izmjena Zakona je osigurati kontinuirana ulaganja u održavanje spomeničke baštine, ali ujedno i pospješiti proces aseizmičke sanacije zgrada u povijesnoj jezgri.

Nadalje, izmjenama Zakona želi se osnažiti uloga Zavoda za Obnovu, istaknuti Plan Upravljanja kao strateški dokument kojeg provodi Zavod, a čija implementacija će sustavno i aktivno podizati kvalitetu života svih naših sugrađana koji žive u povijesnoj jezgri.

Ovo je prvi u niza sastanaka koji će se organizirati u narednim mjesecima, a sve s ciljem usvajanja novog Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika tijekom iduće godine, što je i u skladu s usvojenim planom zakonskih izmjena.

PRVI OBRISI NOVE I ŠIRE PROMETNICE Na Lapadskoj obali napreduje izgradnja obalnog zida

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama obišao je danas gradilište Lapadske obale gdje se provodi investicija rekonstrukcije i proširenja prometnice (II., III. i IV. faza).

Na gradilištu su u tijeku radovi proizvodnje i ugradnje armiranobetonskih zavjesa, koje se postavljaju sukcesivno na potezu od Batale prema Fakultetu, a uslijedit će radovi nasipanja kamenog materijala iza zida te radovi na trupu ceste uz ugradnju svih projektiranih instalacija. Unatoč manjim zastojima uzrokovanih nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala te nužnom prilagodbom projektnog rješenja, dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova.

Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je nakon obilaska i gradonačelnik Mato Franković-„Nakon stabilizacije tržišta i napravljene prilagodbe projekta svjedočimo činjenici da su se radovi intenzivirali i uvjereni smo da ćemo stići ugovoreni rok, a to je kraj 2023. godine.“ Podsjetio je da je ovo najveći infrastrukturni kapitalni projekt u užem dijelu grada koji će uz proširenje i uređenje prometnice značajno rasteretiti postojeće prometne pravce, posebno područje Solituda i „Bulevara“. Gradonačelnik je uputio zahvalu upravnim odjelima nadležnim za provođenje projekta i investicije, izvođačima radova, ali i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje na partnerstvu i suradnji. –„Ovim projektom još se jednom dokazuje koliko je Grad Dubrovnik posvećen realizaciji projekata kroz europske fondove i izvanproračunska sredstva.“

Na uspostavljenom privremenom gradilišnom pogonu za proizvodnju ispred Kazbeka dosad je proizvedeno elemenata za ukupno 153 metara obale te se isti ugrađuju. Pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija detaljnije je izvijestila o prirodi radova. -„Obalni zid između dva pilota sastoji se od ukupno tri elementa; jednog horizontalnog i dva vertikalna. Montirano je 98 metara kompleta te je postavljeno dodatnih 40 metara horizontalnih elemenata obalnog zida. Paralelno s ugradnjom elemenata obalnog radi se priprema pilota pomoću čeličnih limova za vezu s istima, nakon čega se lijevanim betonom sve povezuje tj. monolitizira“, rekla je pročelnica. Potvrdila je da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom i ne postoje naznake da bi se isti mogli dodatno produljiti.

Projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale obuhvaća prometnicu od lučice Batala do benzinske postaje „Ina“ i uključuje rekonstrukciju i proširenje prometnice s nogostupom, šetnicom, biciklističkom stazom, svom pripadajućom komunalnom infrastrukturom i parkirališnim površinama. Ovim zahvatom Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje s ukupnom dužinom od cca 840 metara. Osim proširenja, nova prometnica će se hortikulturno urediti i opremiti urbanom opremom. Povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Rješava se i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona što je u prošlosti dovodilo do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

2,25 MILIJUNA KUNA ZA STIPENDIJE: Grad objavio natječaj u pet kategorija, naglasak na deficitarnim i zanimanjima u zdravstvu

Grad Dubrovnik objavio je natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima u novoj školskoj/akademskoj godini. Natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za učenike i studente u deficitarnim  zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom. U kalendarskoj godini 2021. za stipendije je izdvojeno 2.225.000 kuna, dok je u Proračunu za 2022. predviđeno dodatnih 2.250.000 kuna.

Ovogodišnjim natječajima posebno se želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima i zanimanjima u zdravstvu. Stoga se za deficitarna zanimanja raspisuje ukupno 27 stipendija, od toga 9 učeničkih i 18 studentskih. Grad Dubrovnik za akademsku godinu 2022./2023. dodijelit će i 22 studentske stipendije nadarenim studentima, i to:  10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 10 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti i dvije  stipendije u umjetničkom području.

Kao i nekoliko prethodnih godina, poseban je naglasak stavljen na zanimanja u zdravstvu poput doktora medicine, doktora dentalne medicine te medicinskih sestara i tehničara. Pri kreiranju natječaja vodilo se računa i o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora i logopeda.

Učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja dodijelit će se 6 učeničkih i 10 studentskih stipendija. U navedenoj kategoriji povećani su iznosi imovinskog cenzusa, koji sada iznose 3.500 kuna za samca, 5.000 kuna za dvočlanu obitelj, 6.500 kuna ta tročlanu obitelj, 8.500 kuna za četveročlanu obitelj te se za svakog daljnjeg člana obitelji iznos povećava za 1.500 kuna.

Broj planiranih stipendija u kategoriji studenti koji su osobe s invaliditetom te u kategoriji učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata nije unaprijed određen.

Prijave na natječaje zaprimaju se do zaključno 7. studenog 2022. godine. Natječaji sa svim detaljima, uvjetima i kriterijima te informacijama o načinu prijave s potrebnim obrascima dostupni su na mrežnim stranicama Grada Dubrovnik u rubrici NATJEČAJI i na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *