TJEDNI PREGLED: Održan 6. Du Motion, saniran vrtić u Trstenom, objavljen prijedlog Liste reda prvenstva za POS stanove u Mokošici, gradonačelnik Franković održao sastanak s braniteljima na temu UPU Nuncijata…

782

DU MOTION – DUBROVAČKI POLUMARATON Gradonačelnik podijelio nagrade najboljima

Istrčana je i 21,2 kilometara duga staza 6. Dubrovačkog polumaratona, najduža staza Du Motiona. Nakon što je jutros označio početak utrke, dubrovački gradonačelnik Mato Franković po završetku je na Stradunu dodijelio nagrade najboljima.

Pobjednik 6. Dubrovačkog polumaratona je Alija Imamović. Polumaraton je istrčao za sat, 15 minuta i 21 sekundu. Najbrža je Tea Faber s vremenom sat, 28 minuta i 17 sekundi.

Gradonačelnik Franković zahvalio se organizatorima utrke i svima koji su sudjelovali.

”Ovaj događaj ima više pozitivnih efekata za naš grad. Uz promociju sporta tu su i humanitarni, ali i turistički efekti. Zahvaljujem svim sudionicima utrka i čestitam svima jer su ih istrčali do kraja, a samim tim svi su pobjednici”, rekao je gradonačelnik u ovoj prigodi.

Više od 1.200 trkača jutros je krenulo sa Straduna, Ulicom sv. Dominika, prošli su vrata od Ploča, istrčali na Pile, potom Putem od Republike nastavili u Vukovarsku, Gruškom obalom dalje preko Sustjepana, Čajkovića sve do Rožata gdje su se okrenuli te se istom rutom vratili na Stradun.

Ovo međunarodno višednevno sportsko – rekreativno događanje uključuje čak četiri utrke – Dubrovački polumaraton, Utrku zidinima, 5K – utrku građana i Dječju utrku te popratne sadržaje.

Gradonačelnik na konferenciji ”Volontiranje u sportu”

Na  završnom događaju EU projekta za edukaciju volontera na sportskim natjecanjima, čiji je nositelj Du Motion, odnosno Dubrovački savez športova, sudionike je u ime Grada Dubrovnika pozdravio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zaželjevši svima dobrodošlicu nakon dvogodišnje stanke, kada se Dubrovački polumaraton nije održao zbog pandemije.

”Ovo je događaj na koji smo jako ponosni jer je ova utrka doista podigla volontiranje na višu razinu. Tijekom godina puno je volontera nesebično pomagalo u organizaciji Du Motiona, možemo reći da su zaista srce i duša događaja. Zbog njih Du Motion nije samo sportski događaj već i puno više – zajednička energija, podrška i odnosi koji se stvaraju na tom putu. Važno je podići svijest o volontiranju zbog čega će ova gradska uprava uvijek podržavati projekte koji su posvećeni tome, a posebno vezano za edukaciju i unapređenje volontiranja u našem gradu. Ponosni smo na uspjeh Volonterskog centra Dubrovnik i sretni što vidimo toliko mladih koji su svjesni važnosti volontiranja”, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

U ime organizatora sudionike konferencije pozdravio je i direktor Du Motiona Alen Bošković, dok je posebnu prezentaciju o važnosti organiziranja volontera održao Doug Thurston, direktor poznatog američkog maratona Big Sur.

U projektu još sudjeluju sportske i nevladine organizacije iz Belgije, Bugarske, Italije, Poljske, Švedske i Turske. Mladi volonteri-ambasadori, njih sedam iz svake države, u nedjelju su volontirali na ovogodišnjem izdanju Dubrovačkog polumaratona, a na konferenciji će se razmijeniti iskustva i predstaviti rezultati projekta. U pratećim panelima o volontiranju sudjeluju i predstavnici Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatskog olimpijskog odbora te organizatori trkačkih manifestacija.

Gradonačelnik Franković održao sastanak s braniteljima na temu UPU Nuncijata

Ususret usvajanju Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je u gradskoj vijećnici održao sastanak s braniteljima.

Gradonačelnik Franković branitelje je izvijestio kako će se na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 9. svibnja naći i odluka o usvajanju UPU Nuncijata.

Donošenjem odluke od strane Gradskog vijeća stječu se svi preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja.

Nakon samog usvajanja UPU-a Nuncijata paralelno će započeti više različitih procesa. Grad Dubrovnik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima. Navedeno treba proći i postupak upisa na katastru i zemljišnoj knjizi.

Nadalje, Grad će na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije podnijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste prema naselju Nuncijata te se očekuje da bi na proljeće iduće godine mogla započeti izgradnja navedene ceste s cjelokupnom pratećom infrastrukturom.

Sami postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci, a Grad Dubrovnik će braniteljima ponuditi mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada.

Delegacija grada prijatelja Montereyja kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je sa svojim suradnicima primio delegaciju grada prijatelja Montereyja. Prijemu su nazočili direktor Dubrovačkog polumaratona “DuMotion” Alen Bošković i direktor američkog maratona “Big Sur”, Doug Thurston.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi naglasio kako je jučer održani polumaraton na ulicama Dubrovnika sjajna uvertira koja je obilježila povratak sportskim aktivnostima i manifestacijama poput “Du Motiona” koje imaju za cilj promovirati sport, zdrav način života te u konačnici Dubrovnik i Hrvatsku predstaviti kao nezaobilaznu destinaciju za takva događanja. Istaknuo je kako se nakon dvije godine pauze od održavanja  “DuMotiona” u Dubrovniku osjetila dobra energija i sportski entuzijazam, što ovom međunarodnom događaju koji okuplja veliki broj trkača iz cijelog svijeta daje dodatnu vrijednost.

S predstavnicama kalifornijskog grada Montereyja, Maureen McEachen i Laurie Huelga gradonačelnik je razgovarao o događanjima na istoku Europe, pandemiji COVID – 19 i značajnim preokretima izazvanim upravo zdravstvenom ugrozom koja je ostavila snažan efekt na ljudske živote. Izrazio je ovom prilikom optimizam u kontekstu gospodarskog oporavka, nastavku putovanja i dolaska posjetitelja i gostiju u grad.

Predstavnice Montereyja zahvalile su se dubrovačkom gradonačelniku na gostoprimstvu, izvrsnoj suradnji u različitim područjima i kontinuiranom njegovanju prijateljskih odnosa između dva grada.

Direktor Dubrovačkog polumaratona Alen Bošković svim prisutnima zahvalio je na potpori prilikom organiziranja šestog izdanja utrke. –“Du Motion je i ove godine privukao sudionike različitih generacija koji su pokazale strast, volju i natjecateljski duh, a što je upravo ono što ovu manifestaciju čini posebnom i inspirativnom”, zaključio je.

Vrijedi spomenuti  kako je Dubrovački polumaraton izvrstan primjer suradnje Dubrovnika i Montereyja koji seže još od 2017. godine kada su dva grada primili nagradu međunarodne organizacije „Sister Cities International“ za suradnju na pripremi i organizaciji “Du Motion” u kategoriji “Inovacije: Gospodarski razvoj” za gradove koji imaju manje od 100 tisuća stanovnika.

Digitalni nomadi ponovno u gradu, započinje konferencija Work. Place. Culture.

Konferencija ”Work. Place. Culture.”, koja će okupiti oko 100 sudionika iz cijeloga svijeta, s uglednim predavačima i voditeljima radionica, usmjerena prema profesionalcima koji rade na daljinu i donositeljima odluka, destinacijama, kompanijama i pružateljima usluga u ovom sektoru, najavljena je na konferenciji za novinare. Održat će se od 5. do 7. svibnja 2022. u Dubrovniku, u organizaciji i suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Saltwater Nomads i Total Croatia News, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine.

Na temu digitalnih nomada i razvoja ovog vida turizma na području Dubrovnika, odnosno cijelog sustava organizacije i ponude za osobe koje rade na daljinu, govorili su danas dubrovački gradonačelnik Mato Franković, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice Lucijana Jerković te Tanja Polegubić u ime agencije Saltwater Nomads, koja je predstavila program konferencije i neke od govornika.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik s pričom o digitalnim nomadima krenuo prije dvije godine, kao prvi u Hrvatskoj, zahvaljujući inicijativi u kojoj je prepoznata prilika da se dubrovački turizam promišlja na jedan novi način i otvori onima koji žele ovdje privremenu živjeti i raditi svoj posao na daljinu, a ujedno na taj način pridonose turizmu i promociji grada.

”Danas je to, što je nekada djelovalo kao znanstvena fantastika, realnost koja se može mjeriti ostvarenim brojkama i velikim interesom za Dubrovnik, koji je već sada na svjetskoj karti među top 10 gradova koji su poželjni za digitalne nomade. Radimo i dalje da stignemo na prvo mjesto ljestvice, a to je prvenstveno jačanje infrastrukturne mreže, što smo već započeli s Hrvatskim telekomom kroz 93 milijuna kuna vrijedan projekt „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika“, kojim dovodimo brzi Internet do svake obiteljske kuće. Nastavit ćemo dalje uvođenjem 5G mreže jer je ova vrste infrastrukture najvažnija za njihov rad. Siguran sam da će svi digitalni nomadi koji i u ovoj prilici, u sklopu konferencije, dođu u Dubrovnik, pričati o našem gradu kao savršenom mjestu za život i rad”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Direktorica dubrovačkog TZ-a Ana Hrnić najavila je novu internetsku stranicu Dubrovnik long stay, namijenjenu digitalnim nomadima, ali i onima koji planiraju duži boravak u Dubrovniku. Svrha ove stanice je imati sve informacije na jednom mjestu poput onih gdje pronaći smještaj, kako dobiti vizu i radnu dozvolu te ostalu važnu papirologiju i ostale procedure.

U TIC Pile TZ grada Dubrovnika planira se Digital Nomad Check point na kojemu bi digitalni nomadi putem registracije ostvarili mogućnost kupnje posebne Digital Nomad Card koja uključuje niz pogodnosti za boravak, te sve informacije koje im mogu olakšati snalaženje i organizaciju duljeg boravka u Dubrovniku. Od prošle godine TZ također aktivno radi i na animiranju dionika turističkog sektora na uključenje u projekte povezane s digitalnim nomadima – od privatnog smještaja do ugostiteljskih objekata i trgovina, te prijevoza, čime se kreira registar ponude namijenjen upravo ovoj specifičnoj skupini posjetitelja.

Voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice Lucijana Jerković istaknula je kako je nacionalna promocija projekta započela od promjene zakona koji je uveo dugotrajne radne dozvole, naglašavajući kako je sada cilj pokrenuti aktivnosti, nastaviti promociju kroz društvene mreže, ali i udruge kroz koje će nuditi razne informacija koje su digitalnim nomadima najbliže.

”Što se tiče trendova u svijetu pandemija jenjava, ali vjerujemo da će ovaj trend virtualnog rada i dužeg boravka nastaviti i da će ljudi početi živjeti i raditi u Dubrovniku”, kazala je Jerković te istaknula kako je cilj da se oformi zajednica nomada u Hrvatskoj.

Cilj ove konferencije je daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly destinacije te neposredni promotivni učinak za grad Dubrovnik i cijelu Hrvatsku za privlačenje sve većeg broja osoba koje rade na daljinu i traže nove destinacije za život i rad.

Gradonačelnik Franković na svečanom prijemu povodom Ramazanskog bajrama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočili su danas svečanom prijemu povodom Ramazanskog bajrama održanom u prostoru Islamske zajednice Dubrovnik.

Tom je prigodom gradonačelnik Franković uputio čestitku glavnom dubrovačkom imamu Salkanu ef. Heriću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti sa željom da se u budućnosti ostvare sva njihova očekivanja i nade, uz obilje mira i zdravlja. Naglasio je kako se kao društvo nalazimo u izazovnim vremenima gdje je potrebno iskazati razumijevanje, solidarnost te izgraditi međusobno povjerenje, jer to je jedini način rješavanja brojnih nedaća i prepreka današnjice.

Dubrovački imam Salkan ef. Herić u svom je obraćanju zahvalio svim prisutnima na dolasku, izrazivši zadovoljstvo što se nakon dvije godine pandemije COVID-19 i epidemioloških mjera vjernici opet mogu okupljati i zajednički proslaviti blagdane. 

Prijemu su nazočili župan Dubrovačko–neretvanske županije Nikola Dobroslavić, biskup dubrovački mons. Roko Glasnović, predstavnici vjerskih zajednica te brojni drugi uzvanici iz javnog i društvenog života.

Gradsko vijeće uputio UPU Nuncijata te izmjene UPU-a Gospino polje i UPU-a Radeljević-Libertas

Ususret sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 9. svibnja 2022., gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas konferenciju za predstavnike medija na kojoj je izvijestio o točkama koje su upućene Gradskom vijeću na raspravu i donošenje, a odnose se na prostorno-plansku dokumentaciju.

Točka Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij, vezana uz projekt terminala za kružna putovanja, povući će se s predloženog dnevnog reda, kazao je gradonačelnik.

– „Razlog povlačenja ove točke je postignut dogovor s ministarstvom i tvrtkom Laguna trade d.o.o. o novim granicama koncesije marine te je sukladno tome potrebno izvršiti izmjenu UPU-a Gruški akvatorij. Kako sama izmjena granica koncesijskog dobra podrazumijeva i prethodni postupak ocjene o potrebi procjene studije utjecaja na okoliš, isto se nije moglo realizirati u kraćem vremenskom roku, a ne mogu se voditi dva paralelna procesa izmjene UPU-a. Stoga je odlučeno kako će se ova točka povući te ćemo je uputiti na iduću sjednicu Gradskog vijeća“ – istaknuo je gradonačelnik Franković.

O točki Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati gradonačelnik je rekao kako su ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, prema prethodnim dogovorima s Ministarstvom kulture i medija. Prilikom izrade UPU-a u potpunosti su ispoštovani svi uvjeti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku koji je potom dao suglasnost te više ne postoje zakonske prepreke za stambeno zbrinjavanje dubrovačkih branitelja na Nuncijati.

Na raspored sjednice uvrštene su i točke Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja „Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje“ i Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje, vezane uz gradnju nove multifunkcionalne sportske dvorane.

– „Nakon što su upravni odjeli razmatrali niz varijantnih rješenja u okviru već prethodno započetog postupka, nismo mogli zadovoljiti sve parametre koji bi osigurali  kvalitetno rješavanje ove buduće visokovrijedne sportske građevine i istovremeno osigurali i ispunjenje ciljanih rokova. Iz navedenih razloga donesena je odluka o pokretanju novih izmjena DPU-a Gospino polje koje sada na jedan potpuno drugi način promatraju navedeni prostor i omogućavaju kvalitetno dugoročno i održivo rješenja s jasno mogućim i ostvarivim vremenskim rokovima“ – kazao je gradonačelnik kazavši kako je riječ o win-win situaciji jer je zemljište na kojem se planira gradnja dvorane u stopostotnom vlasništvu grada.

UPU Radeljević-Libertas pokrenut je u koordinaciji s resornim ministarstvom kako bi se u potpunosti proveli svi potrebni postupci istovremeno štiteći javni prostor, uključujući i zajamčeni koridor cestovne infrastrukture. Sukladno iskazanom mišljenju ministarstva, kako je naveo gradonačelnik Franković, Grad Dubrovnik obavezan je provesti izmjene i dopune UPU-a i s tim u vezi Generalni urbanistički plan i Prostorni plan uređenja. Prethodno je započeo objedinjeni postupak izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a i s tim u vezi stavljanja van snage dijela UPU-a, a što je po mišljenju ministarstva trebalo provoditi kako je prethodno navedeno.

Predstavnici Grada Dubrovnika na proslavi Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara, izaslanstvo Grada Dubrovnika boravi u posjeti gradu prijatelju. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradska vijećnica Katarina Doršner odali su počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Predstavnici Grada Dubrovnika također su zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom posjetili Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva, a nazočili su i svetoj misi u crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Svjetski boksački prvaci na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je danas dubrovačke MMA borce, Mara i Kristijana Peraka, zajedno s njihovim ukrajinskim kolegama, članovima olimpijske boksačke reprezentacije Ukrajine, koji u Dubrovniku borave uoči priprema za Europsko prvenstvo.

Ukrajinski reprezentativci Gorskov Sergej Dmitrijevič, Khartsyz Yaroslav Sergeevich, Marton Robert Pavlovich i Zakhareyev Yuriy Valentinovich, najbolji boksač svijeta 2021., iskazali su zadovoljstvo boravkom u Dubrovniku, gdje su odradili i trening s članovima MMA Fight kluba Gladiator u prostorima dubrovačke sportske dvorane za borilačke sportove. S njima je bio i novi trener boksa u Boksačkom klubu Dubrovnik Ukrajinac Sergej Vakeryna.

U dubrovačkom klubu ističu kako su ponosni jer su ugostili, između ostalih, aktualne svjetske boksačke prvake, kojima je dobrodošlicu u Dubrovnik izrazio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te u ovoj prigodi na poklon dobio i boksačku rukavicu s potpisima ukrajinskih olimpijaca.

Obnavlja se barokni portal Glavne straže

Zavod za obnovu Dubrovnika započeo je radove na kompleksu baroknog portala Glavne straže na adresi Luža b.b. U obuhvatu projekta, repozicionirat će se kvadratni kapitel sjevernog stupa, ukloniti slabostojeće fuge, sanirati pukotine i odlomljeni dijelovi razloženih elemenata i izmijeniti oštećene ploče popločenja. Veći nedostaci nadopunit će se kamenom metodom tašeliranja te će se očistiti površine prekrivene crnom korom i ispirati sve površine kamenih elemenata.

Zavod za obnovu Dubrovnika osigurao je namjenska sredstva iz povrata uloženih sredstava u obnovu te je izmjenama programa obnove za 2022. godinu za sanaciju namijenjen iznos od 180 tisuća kuna.

Nakon postupka jednostavne javne nabave, ugovor o konzervatorsko-restauratorskim radovima sklopljen je s tvrtkom Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a radovi se izvode temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića. Predviđeno trajanje sanacije je do 15. lipnja 2022. godine, a projekt je prethodno odobrio Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Zgrada glavne straže pripada raritetnim znamenitostima grada Dubrovnika kao stan admirala iz 15. stoljeća, a smještena je na urbanistički važnom punktu, između Vijećnice i zvonika.  Obnovljena je u 20. stoljeću, ali je sačuvana barokna rekonstrukcija ulaznog pročelja zgrade arhitekta Marina Gropellija iz 18. stoljeća. Portal krasi raskošni lučni okvir, a prostor markiraju dva stilski usklađena pravokutna stupa koji završavaju metanim, izduženim, piramidalnim šiljcima.

Vrtić u Trstenom saniran

Završeni su radovi na sanaciji oštećenja, nastalih uslijed nedavnog potresa, na objektu u vlasništvu Grada Dubrovnika u Trstenom, u kojem je smještan Dječji vrtić ”Leptirić”. Djeca koje polaze ovaj vrtić, a privremeno su bila smještena u vrtiću u Zatonu, već od sutra se vraćaju u svoje prostore.

Objekt nakon potresa nije bio statički ugrožen, radilo se o oštećenjima žbuke i odvajanju dva reda kupa na krovištu te su radovi, vrijedni 21.150,00 kuna, završeni u zadanom roku. Uz montažu skele uključivali su i popravak krovišta, a odmah po završetku radova, s obzirom da nije bilo intervencija u unutarnjem dijelu zgrade, djeca se mogu vratiti u prostor u Trstenom.

Gradonačelnik Franković nazočio obilježavanju 31. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije Grof

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sudjelovali su danas na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Grof održanoj u bazi Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u Platu. Tom prigodom su odali počast poginulim pripadnicima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju.

– Njihov je obol trajan i vrijedan divljenja, a naša je dužnost čuvati sjećanje na njih i promicati istinu koja u sebi nosi ljubav prema domovini. Mi kao živi svjedoci imamo obvezu prenositi svoja iskustva na mlade naraštaje i podsjećati ih kako se jedino zajedništvom gradi ono najdragocjenije – rekao je gradonačelnik Franković, istaknuvši kako Udrugu Specijalne policije Grof čini posebnom njihova međusobna povezanost i prijateljstvo koje je nastalo u bolnim i okrutnim danima rata.

Svečanosti su nazočili i Dinko Tandara, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije Teo Andrić i Đurđica Popović, pripadnici PU dubrovačko-neretvanske, pripadnici SJP Grof i USPDR Ajkule, članovi obitelji poginulih članova SJP Grof i branitelji.

Turističkim agencijama prezentirana nadogradnja online sustava kupnje vaučera za zaustavljanje vozila na Pilama i Pločama

Prezentacija elektroničkog sustava reguliranja statusa zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila kategorije M1 kapaciteta (7+1) i (8+1) u zoni posebnog prometnog režima (Pile i Ploče) održana je danas u gradskoj vijećnici. Sustav je prezentirao predstavnik izrađivača, Anton Mužić iz tvrtke RAO d.o.o. , uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i predstavnika turističkih agencija. Riječ je o nadogradnji internetske trgovine za kupnju vaučera za autobuse koju je gradska uprava implementirala 2019. godine u cilju bolje koordinacije i upravljanja prometom u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, koja je najviše opterećena za vrijeme gužvi.

Nastavno na komentare i prijedloge agencija kao korisnika sustava, u sezoni 2022. nadogradnjom sustava uvode se dodatne usluge, istaknuto je na današnjem predstavljanju. Dodani su termini za područje Ploča, istaknuti su gumbi za promjenu termina ukrcaja/iskrcaja i registarske oznaka. Jedna od novosti koja je uvedena na traženje korisnika je kupnja prepaid vaučera, kao i izdavanje besplatnih vaučera kupnjom grupnog Dubrovnik Carda (Dubrovnik Pass koda) koji je moguće dobiti od Grada, a uskoro će biti dostupni i online.

Aplikacija sadržava i portal za agencije na kojem je korisnicima osim kupnje prepaid vaučera omogućeno upravljati svim vrstama vinjeta, pregled računa, uplatu na transakcijski račun grada i vođenje evidencije uplata i raspolaganje sredstvima.

Kontrola se provodi sustavom nadzornih kamera na pet lokacija u gradu, s ukupno 10 kamera koje automatski očitavaju registarske oznake i tip vozila. Sustav je povezan s MUP-om koji omogućuje provjeru vlasnika vozila, korisnika leasinga i broj registriranih sjedala. Također, sustav evidentira i dnevni izvještaj o uplatama i izvještaj o prekršiteljima.

Kupnja vaučera online, prema raspoloživim vremenskim razdobljima, značajno ubrzava proces na terenu u zoni posebnog režima. Time će se smanjiti gužve i ravnomjerno rasporediti opterećenje na gradskim ulazima i postići održivo upravljanje prometom. Ova usluga uvelike olakšava  organizaciju aranžmana agencijama, jer račun za plaćenu naknadu za zaustavljanje dobiju odmah, dok se proces naplate potraživanja značajno skraćuje.

Podsjetimo, Odlukom o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8 + 1) u zoni posebnoga prometnog režima, uređuje se zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa i osobnih automobila u širem području oko povijesne jezgre grada, koje obuhvaća Zagrebačku ulicu, Ulicu branitelja Dubrovnika, Pile, Ploče, predio Iza Grada, Zlatni potok i Sveti Jakov. Naknada za svako pojedinačno parkiranje i zaustavljanje pri iskrcaju putnika iznosi: za osobne automobile (8+1) 200 kuna, za srednje autobuse od 9 do 30 mjesta 400 kuna, a za autobus preko 30 mjesta 800 kuna, a naplaćuje se u razdoblju od 1. ožujka do 30. studenoga od 7 do 21 sat.

Internetsku trgovinu za kupnju vaučera možete pronaći među e-uslugama Grada Dubrovnika ovdje.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA: Prijedlog Liste reda prvenstva

Nakon provedenog javnog poziva koji je trajao od 5. veljače do 22. ožujka 2022. godine, Povjerenstvo za provjeru  administrativne ispravnosti pristupilo je otvaranju i pregledu zahtjeva te uputilo administrativno ispravne zahtjeve Povjerenstvu za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova koje je zaprimljene zahtjeve bodovalo.

Slijedom navedenog, sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika Povjerenstvo za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova utvrdilo je prijedlog Liste reda prvenstva OVDJE.

Podnositelj zahtjeva ima pravo prigovora na utvrđeni redoslijed u prijedlogu Liste reda prvenstva kao i na neuvrštavanje na prijedlog Liste reda prvenstva u roku od 8 (osam) dana od dana objave 2. svibnja 2022. godine, iste na internetskim stranicama i oglasnoj ploči Grada Dubrovnika.

Prigovor se podnosi Povjerenstvu za rješavanje prigovora u pisanom obliku i predaje neposredno u pisarnicu Grada Dubrovnika na adresu: Gundulićeva poljana 10, 20000 Dubrovnik ili šalje preporučeno poštom na adresu: Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik.

Nakon što Povjerenstvo za rješavanje prigovora odluči o prigovorima, na prijedlog Povjerenstva za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova Gradonačelnik utvrđuje Konačnu listu reda prvenstva.

 

 

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *