Tko pregledava turiste jesu li zaraženi ospicama?

96

Ospice su glavna tema u Hrvatskoj, a poglavito u Dubrovniku. Protivnici cijepljenja kažu kako se nije prodao dovoljan broj cjepiva, pa sada doktori, farmaceuti potpomognuti medijima šire paniku među narodom.

S druge strane, liječnici kažu kako cijepljenje i docijepljivanje ne mora razviti potpuni imunitet na bolest, ali se razvije određeni stupanj otpornosti, pa u tom slučaju bolest neće izazvati velike komplikacije. Za sada se brojka oboljelih u Dubrovniku vrti oko broja 10, a oni koji trebaju voditi računa kako se epidemija ne bi proširila poručuju kako se treba paziti pri tome da se bude u kontaktu sa što manje ljudi.

Kako se u turističkom gradu poput Dubrovnika obraniti od epidemije? Još 30.svibnja, poslali smo upit dr Matu Lakiću, ravnatelju ZZJZ, dr.med.spec.epidemiologije koji je glasio:

” Ustavni sud je kako nam je svima poznato, još 2014.donio odluku kako samostalna odluka roditelja hoće li cijepiti djecu nije njihovo ustavno pravo i da je cijepljenje u skladu s Ustavom naše zemlje. Pošto je u Hrvatskoj cijepljenje obavezno te se tako građani štite od epidemije, ono što nas zanima jest tko kontrolira turiste koji dolaze u našu zemlju? Kako se primjerice u Dubrovniku štite građani od gostiju s kruzera? Smatrate li kako bi turisti pri prelasku granice trebali uz putovnice pokazivati i knjižicu cijepljenja?”

Danas, 13 dana kasnije, odgovora nema. Infektologinja, prim.mr.sc Ljiljana Betica Radić prije par dana na svom je facebook profilu napisala kakvo je stanje s ospicama i u Europi:

-Osim nedavne velike epidemije ospica balkanskih regija, ospice su prisutne i u Europi, a i dalje se šire, jer je pokrivenost cijepljenjem u mnogim zemljama EU/EEA suboptimalna. Od početka 2018. zabilježene su velike epidemije ospica u Rumunjskoj (757), Francuskoj (429), Italiji (168) i Portugalu (145), a manje epidemije: Belgija (5), Češka (23), Njemačka (33), Irska (44), Latvija (9), Norveška (4), Poljska (17), Švedska [28] i Ujedinjeno Kraljevstvo (42).

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *