TONĆI SKVRCE: Imam stručnost, znanje i pozitivnu energiju, a to će Gradu trebati u vremenima koja dolaze!

878

MOST-ov ste kandidat za zamjenika gradonačelnika, možete li se kratko predstaviti našim čitateljima?

Moje ime je Tonći Skvrce, dugogodišnji sam turistički djelatnik sa 32 godine rada u struci. U hotelskom sam poslovanju prošao sve njegove razine, te sam, osim voditeljskih funkcija, bio operativni direktor, te direktor nekoliko dubrovačkih hotela. U četverogodišnjem mandatu ( 2004 – 2008 ) sam bio Direktor TZ grada Dubrovnika, tijekom kojeg sam, u suradnji sa svojim timom, osmislio brojne projekte poput GRADSKE STRAŽE koja je danas, iz nekog razloga, van funkcije, projekta DUBROVNIK ZIMI koji je prerastao u današnji Dubrovački zimski festival, projekta DUBROVAČKA ZIMSKA KARTICA iz koje je nastala današnja DUBROVNIK CARD ili pak o promotivnog filma JEDINSTVENI DUBROVNIK / UNIQUE DUBROVNIK, koji je 2007. godine osvojio devet ( 9 ) svjetskih nagrada, te je bio proglašen drugim najboljim svjetskim promidžbenim turističkim filmom za 2007. godinu.

Uz rad ste se školovali, ali turizam nije ostao Vaš jedini interes ?

Tako je, uz rad sam diplomirao na RIT Croatia u prvoj generaciji ( 1997 ), stekavši tako zvanje Stručni specijalist service managementa (hrvatska diploma), odnosno Bachelor of Science ( američka diploma ). Međutim, turizam nije jedini u fokusu mog interesa, pa sam tako diplomirao na Visokoj školi za management i dizajn ASPIRA na programu Voditelj projekata financiranih iz EU fondova. Znanja koja sam stekao su velika, te ću ih zasigurno moći iskoristiti ukoliko nam sugrađani daju povjerenje za vođenje Grada Dubrovnika.

Hrvatski ste branitelj iz Domovinskog rata ?

Točno, na tu sam činjenicu posebno ponosan, to je bio moj skromni doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske. Inače, časnik sam Hrvatske vojske u pričuvi, sa činom poručnika.

Bivši ste direktor TZ grada Dubrovnika. U MOST-ovom program ste razradili načine oporavka turizma, što uključuje i reorganizaciju TZ-a. Možete li nam detaljnije pojasniti Vaš plan ?

Cjeloviti PROGRAM ZA TURIZAM smo predstavili još prije više od mjesec dana. Ključ je u uspostavljanju modela upravljanja procesima u turizmu na razini Grada. Naime, do sada su procesi upravljali Gradom, tako da nije bilo niti znanja, volje, niti želje svih dosadašnjih gradskih uprava da se turizmom upravlja planski. Kao rezultat nečinjenja imamo nered u prostoru, nesnosne gužve, zagušenost prometa i opći kolaps tijekom vršnog opterećenja. Osobno sam još 2015. godine osmislio i javno objavio projekt CENTAR ZA UPRAVLJANJE POSJETITELJIMA – DISPEČERSKA SLUŽBA, koji je detaljno razradio modalitete upravljanja prometnim gužvama na platou Pila. Drago mi je da ga je u zadnjoj godini mandata HDZ-ova gradska uprava prepoznala, te da je postao službenim projektom Grada Dubrovnika. Budući je ovdje riječ o projektu od javnog interesa, oprostit ću im prepisivanje projekta i prisvajanje zasluga za isti. Osim upravljanja procesima, u planu, kako ste naglasili, nosimo i reorganizaciju TZ grada Dubrovnika s ciljem veće operabilnosti, vidljivosti i funkcionalnosti, nužnost nadopune brand-a Dubrovnika, razvijanje posebnih oblika turizma poput pametnog, zelenog, zdravstvenog, sportskog i kulturnog turizma, stvaranje zaliha projektnih ideja za prijavu na EU fondove iz područja turizma ili pak izradu akcijskog plana za produljenje turističke sezone. Kada govorimo o ugostiteljstvu, zaokret mora biti prema kvaliteti usluge ali i stavljanju naglaska na namirnice proizvedene od strane lokalnih OPG-ova koje se baziraju na domaćem sjemenu. Tako uzgojene namirnice moraju završiti na stolovima dubrovačkih ugostiteljskih objekata. Mi ovaj projekt imamo u pripremi i to u visokom stupnju razrađenosti.

U javnom prostoru se provlači teza da nitko od kandidata nema ideju kako privući sredstva u proračun Grada Dubrovnika, ne misleći pritom na sredstva iz EU fondova. Slažete li se s time ?

Naravno da se ne slažem. Osobno sam prije dvije godine na tri prijedloga turističkih zakona i to na prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Prijedlog zakona o turističkoj pristojbi, kroz javno savjetovanje na nacionalnoj razini uputio ukupno 14 prijedloga, a jedan od najvažnijih je onaj koji se odnosio na uvrštavanje u nacionalni Zakon mogućnost uvođenja dodatne pristojbe za goste sa brodova za kružna putovanja. Taj moj prijedlog je najprije uzet u razmatranje od strane Ministarstva turizma, onda usvojen, te u konačnici postao sastavnim dijelom Zakona o turističkoj pristojbi. Prema mojim kalkulacijama, na ime takve pristojbe će, recimo, Grad Dubrovnik u svoj proračun u jednoj dobroj turističkoj sezoni uprihodovati dodatnih 12 milijuna Kuna godišnje. Ako ovaj moj prijedlog nije konkretan, onaj koji puni gradski proračun, onda zaista ne znam koji prijedlozi to jesu.

Koje će Vam teme biti prioritetne ukoliko postanete dogradonačelnik ili pak postanete gradski vijećnik ?

EU fondovi, turizam, poljoprivreda u svakom slučaju. Što se tiče EU fondova, inzistirat ću na tome da se izvori financiranja u narednom desetogodišnjem periodu stave u funkciju razvoja Grada Dubrovnika, te da Grad Dubrovnik bude proaktivan, organiziran i ekipiran u povlačenju što više novaca koja su nam na raspolaganju. Upravo zbog toga, planiramo ustrojiti KREATIVNU KLINIKU kojoj će primarni zadatak biti praćenje, pisanje, prijava i provedba projekata male vrijednosti koji će, uz velike infrastrukturne projekte na koje se jedino može javiti Grad Dubrovnik, biti u fokusu našeg djelovanja u narednom periodu. Cilj će nam biti horizontalan pristup, na način da u natječaje koji budu raspisivani uključimo što više lokalnih prihvatljivih prijavitelja i partnera iz svih područja društva.Kada govorimo o turizmu, samo neke od tema za koje ću se zalagati su uspostava modela upravljanja procesima u turizmu, reorganizacija TZ grada Dubrovnika s ciljem njene bolje efikasnosti, vidljivosti i učinkovitosti, nadopuna brand-a Dubrovnika, zdravstveni i sportski turizam, digitalizacija procesa u dubrovačkom turizmu ili pak izrada akcijskog plana za produljenje turističke sezone. Kada je riječ o poljoprivredi, naglasak će biti na aktivnostima oko raspodjele poljoprivrednog zemljišta sugrađanima lošijeg imovinskog stanja u svrhu poljoprivredne proizvodnje temeljene na domaćem sjemenu, kao i na projekt URBANE PERMAKULTURE, kojim ćemo mapirati zemljište u vlasništvu Grada Dubrovnika, te isto raspodijeliti našim sugrađanima prema sličnom modelu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *