TRAG SVJETLA – spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

843
S ponosom predstavljamo projekt na kojem smo radili proteklih nekoliko mjeseci– Spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu, koji je tragično stradao 31. srpnja 2022. u požaru u okolici Orašca. Počašćeni smo pozivom od strane Grada Dubrovnika i Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika za izradu ovog projekta te smo osjećali veliku odgovornost i profesionalni izazov radeći na ovom projektu. Prema riječima njegove obitelji, prijatelja i kolega iz vatrogasne zajednice, Goran je punim srcem živio poziv vatrogastva koji leži na dva važna temelja, a to su bogoljublje i domoljublje, na ljubav prema Bogu i prema čovjeku. Bio je srčan, požrtvovan i neustrašiv, istinski profesionalac, vatrogasac s 21-godišnjim iskustvom. „Idem naprijed“ među posljednjim su riječima koje je uputio svojim kolegama. Bio je jedan od najboljih.
Poznato je da nema plemenitijeg djela od žrtve za svoga prijatelja, svoga bližnjega, za drugog. Upravo je tako Goran cijeli svoj život posvetio radu za dobrobit drugih, spašavanju života i imovine, brinući pri tome o svojoj obitelji – supruzi i djeci. Uvijek pozitivan, veseo i plemenit ostavljao je trag gdje god je dolazio.
Tijekom projektiranja, bili smo vođeni trima glavnim motivima koji su formirali koncept spomen obilježja. Prvi element svjetla proizašao je iz citata u prvoj Ivanovoj poslanici koji je postao glavna misao vodilja projekta:
Tko ljubi brata svojega, u svjetlosti ostaje (1 Iv 2,10)
I baš u prvoj Ivanovoj poslanici nalazimo vezu između Božje riječi i slogana vatrogastva “Vatru gasi, brata spasi”.
Element kruga temeljen je na suhozidnim strukturama gromača i gumna dubrovačkog ruralnog kraja, a ujedno je i simbol života, zajednice i obitelji. Konačno, element vertikale stoji kao simbol Goranove hrabrosti, ustrajnosti i plemenitosti koja ga je dovela do vječnosti.

Spomen obilježje nalazi se na malom brdu između sela Ljubač i Gromača, smješteno na strmom i teško pristupačnom terenu, upravo na mjestu gdje je Goran izgubio svoj život. Glavna ideja bila je, koristeći arhitektonski materijalni jezik, ispričati priču o životu jednog čovjeka koji je polako i mukotrpno gradio svoj život, dok ga njegov finalni čin požrtvovnosti, premda tragičan, nije doveo do vječnosti te osigurao da nikada neće biti zaboravljen. Temeljeno na principu genius-loci, pokušali smo postići navedeno koristeći materijal kamena, čija tekstura evolvira od grubo klesane, preko štokovane i špicane do brušene i konačno, savršeno polirane na kraju. – napisali su iz arhitektonske tvrtke Proto arch na svom Facebook profilu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *