TRIDESET GODINA OD POGIBIJE HEROJA: Jesmo li dostojni hodati ovom zemljom za koju su pali?

906

Trideset je godina prošlo od pogibije mladih hrvatskih ratnika u Komolcu. Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada Peina i Miho Klečak ostavili su svoje živote na oltaru domovine 12. studenog 1991.

Danas su njihove obitelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata te predstavnici Grada i županije upalili svijeće i položili vijence za vječni spomen.

Kako bi odali počast na tridesetu obljetnicu svom zemljaku, susjedu, bratu, prijatelju u Komolac je stiglo jako puno Ljubušaka.

-Bilo bi nas još i više, gotovo stotinu, ali situacija s covidom nije dobra, pa smo pokušali zaštititi starije. Srce nam je veliko kao da nas je ne znam koliko. Miješaju se tuga, ponos, zahvalnost. Emocije su nam pomiješane, neopisivo, kazala je sestra poginulog Maria Mandića Danijela Rašić.

Druga sestra Maria Mandića, Marijana Vištica pročitala je dirljivu pjesmu upućenu svom bratu Mariu.

-Bilo ju je lako napisati, ali teško pročitati. Na srcu su riječi već neko vrijeme, ovo čitati danas na ovom mjestu na kojem je naš brat poginuo..na način na koji je poginuo…Njegovi suborci kažu kako je nađen na koljenima i oslonjen na svoju pušku, tako da pjesma ima smisao od početka do kraja.

Marijana je imala četiri godine kada je Mario poginuo braneći Dubrovnik.

-Nekad ne znam je li ga se stvarno sjećam ili ga pamtim po slikama i pričama. On ipak u mom srcu ostaje zamišljeni i stvarni junak.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja okupljenima se obratio Dinko Tandara:

-Tužni smo danas, ali i ponosni jer smo ostvarili stoljetni san, imamo svoju domovinu. Jesmo li svjesni svega toga, je li naš narod svjestan da je netko dao svoj život, da li smo dostojni uopće hodati ovom zemljom za koju su oni položili život? Svi smo mi mali komad te naše domovine i ako zajedno povučemo, onda ćemo izaći iz svega ovoga što nas muči.

Tandara je dodao kako mu je žao tih života, njihovih roditelja.

-Neki od njih dan danas čekaju svoje, ne znaju gdje su. Mi u Ministarstvu stvarno radimo na tome, maksimalno se trudimo da se pronađu ti nestali i da olakšamo sve što se događalo tih ratnih godina.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *