Turski brod doživio havariju kod otoka Jabuke, posada spašena, izbjegnuta ekološka katastrofa

368

KOD otoka Jabuke turski teretni brod Haksa danas ujutro je doživio havariju nakon prodora mora u prostor strojarnice. Brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

Nakon višesatne drame i prodiranja vode u brod u poslijepodnevnim satima je objavljeno kako voda više ne prodire te kako se čeka tegljač koji će odvesti u luku Trogir.

Drama počela usred noći

Prva informacija o havariji na brodu Haksa zaprimljena je u 4:16 ujutro Posada je zatražila pomoć i dojavila o prodoru mora u potpalublje teretnog broda dužine 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), koji plovi pod zastavom Turske.

Zapovjednik odlučio ostati na brodu

Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, kojom je posada evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a trenutno nije uočeno onečišćenje mora. Evakuirani članovi posade su stigli u Split, ali zapovjednik broda je s još četiri člana posade odlučio ostati na brodu dok god to bude moguće.

Zaustavljen je prodor vode u trup turskog teretnog broda “Haksa”, koji je doživio havariju rano jutros u arhipelagu otoka Jabuka, a večeras treba početi njegovo tegljenje u lugu Trogir, gdje bi stigao kasno noćas ili rano ujutro u ponedjeljak, izvijestio je u nedjelju pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Na mjestu nesreće nalaze se stručnjaci splitske Lučke kapetanije i Brodospasa, inspektori Hrvatskog hidrografskog zavoda te ronioci koji su obavili pregled trupa turskog  teretnog broda, te ustanovili da postoji otvor kroz koji je prodirala voda između skladišta broj dva i strojarnice.

Na otvor je nalijepljena aluminijska ploča te trenutno voda ne prodire u brod, a oko 19 sati na mjesto havarije dolazi remorker Brodospasa koji će ga otegliti u Trogir..

“Nadamo se da će na ovaj način akcija koja je još uvijek u tijeku završiti bez ljudskih žrtava i bez onečišćenja mora”, rekao je Orlić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *