U Bruxellesu najavljen 15. Mediteranski sajam i predstavljen pršut za Guinnessa

428

15. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji će se održati sljedeće godine u Dubrovniku najavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu na inicijativu hrvatske zastupnice Marijane Petir.

„Mediteranski sajam se održava godinama u Dubrovniku i željela sam 15. jubilarni najaviti upravo ovdje u Bruxellesu i predstaviti naše tradicionalne, seljačke, autohtone poljoprivredne proizvode koji imaju oznaku izvornosti i zaštićenog geografskog podrijetla. Predstavljamo ono najbolje što Hrvatska ima i na što smo doista ponosni. Znamo da Hrvatska ne može konkurirati drugim zemljama s kvantitetom, ali može s kvalitetom,“ kazala je Petir, zaključivši kako trebamo hrvatski proizvod što više promovirati jer tako pomažemo hrvatskom selu i poljoprivrednicima.Voditelj i idejni začetnik sajma Vedran Kraljević predstavio je koncept sajma i rekao da na sajmu svake godine sudjeluje preko 300 izlagača, a sastoji se od izložbi, radionica, predavanja i kongresa.

„Priča je krenula pred 30 godina kada sam otvorio prvi specijalizirani dućan zdrave prehrane u RH. Bilo je to tada prerano, no svijest o zdravoj prehrani se od onda do danas snažno razvila kod ljudi. Kada smo počeli prije 15 godina, u RH su bila samo 3 certificirana ekološka proizvođača, a danas ih ima  preko tri tisuće. OPG-ova uopće nije bilo, tek je takav vid proizvodnje tada počeo, a sada ih ima na desetke tisuća“, kazao je Kraljević.Istaknuo je kako nismo zagađena zemlja, kako smo GMO-free zahvaljujući aktivnostima zastupnice Petir, imamo kvalitetnu vodu te kako na tome treba graditi hrvatsku budućnost. Misija sajma je zapravo razviti svijest o unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života.

Na poziv zastupnice Petir, a u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije, Europski parlament su posjetili i predstavili svoje proizvode OPG-ovi i poljoprivredne zadruge iz južne Dalmacije te proizvođači ovčjeg sira s Krka OPG Magriž, a osobito je interesantno zastupnicima i posjetiteljima bilo predstavljanje drniškog pršuta proizvođača Ante Reljanovića čiji pršut od 22,5 kg konkurira za Guinnessovu knjigu rekorda.Predstavljeno je vino iz PZ Potomje, PZ Pošip i PZ Putniković, maslinovo ulje iz PZ Postira, OPG-a Majić, Uljare Božić, OPG-a Marija Buršić te iz tvrtke  Stella Mediterranea d.o.o., crne i zelene masline s OPG-a Kaštelanac Vicko te suhe smokve i marmelade s OPG-a Božena Krep.Predstavljanje i degustaciju hrvatskih proizvoda u Europskom parlamentu svojom je glazbom pratila klapa Bonaca iz Šibenika koja je prisutne oduševila gotovo koliko i sami proizvodi.

Na linku možete pogledati emisiju ‘Iz srce Europe PLUS’ u kojoj su gostovali sudionici Mediteranskog sajma: https://www.youtube.com/watch?v=02ogkXYkB3c&t=2s

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *