U UMJETNIČKOJ GALERIJI Ivana Pegan predstavlja se izložbom ‘Negdje’

186

Multimedijalna umjetnica Ivana Pegan predstavlja se u izložbi Negdje knjigama, video radovima, fotografijama, fotografijama s tekstom ili riječju pisanim pisaćim strojem, slikama u kojima su zapisi ili nisu. Izričaj se gradi od svijeta života i svijeta jezika kojima se estetika temelji na razmeđu ključnih pitanja temeljnih područja, životopisa, fikcije i žive metaforike. Pegan se bavi analizom uvjeta prostorne i predmetne percepcije i njezinih konceptualnih i jezičnih međuovisnosti. Istražuju se spoznajni i estetski učinci koji su različiti zbog materijalnih i metafizički strukturalnih uvjeta. Umjetnica razmatra samospoznaju i spoznaju. Interpretira život, kako zbiljski tako i imaginarni, mekoćom izričaja oštroumne percepcije i predstavlja ga u njegovim lomovima, ali i svjetlu. 

Rukopis je minimalistički i mnogoznačenjski. 

Autorica se koristi starom metodom pisanja u stvaralaštvu radeći kompaktne niti teksta koje povezuje fotografskim slikama. U knjigama je bliska stvaralaštvu knjiga umjetnika koje je započelo početkom 20. stoljeća i trajalo je do 70-ih godina te je bilo obilježeno upotrebom jeftine tiskarske tehnike u malim nakladama i posljednjih je desetljeća ponovno aktualno. U seriji fotografskih diptiha, koje režira tek pokojom riječju, rastvara ključna pitanja vezana za čovjeka. 

Umjetnica tijekom izolacije u doba pošasti Covid–19 u ovim krajevima svijeta stvara djela u akvarelu i gvašu. Događa se povezivanje pisanja/slikanja riječi i pikturalnog polja. Istražuje se interslikovno i intertekstualno. Tekst je narativni okvir razumijevanja slike. Općenito se u radu umjetnice uspostavlja filozofski odnos teksta i vizualnog zapisa. Ciklus zastupa jedan ogoljeni, oslobođeni i prazni krajolik koji se metafički navodi u više razina kao _ istina i vječna egzistencija. On se ne može ukinuti i poništiti ni u najtežim/najtamnijim periodima pojedinca i svijeta u kojima jednostavno treba preživjeti. 

U radu autorice prisutno je neprestano suptilno htijenje dolaženja do istine o biti svijeta i života, do srži čovjeka. Jasno je iskazana težnja ljudskog bića za spoznajom prekosvjetnosti, nepromjenjivog i istinitog bitka svega opstojećega. Radovi imaju obilježja zena _ spontanost, jednostavnost, smirenost i osamljenost. Navodi se tama i svjetlost bivstvovanja. Analizira se prisutnost. Ukida se vrijeme. Simplificirano se mapira percepcija života u običnosti i tihoj veličanstvenosti. Povezuju se unutarnje zone čovjeka s izvanjskim koje sami kreiramo i koje nam je zadano. Rastvara se imaginarno. Označuje se bit slobode duha. Kodira se čisto mjesto. 

Kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik. 

Autori tekstova u katalogu su Petra Golušić i Pasko Burđelez. 

 

BIOGRAFIJA

Ivana Pegan rođena je 1971. godine u Doboju. Diplomirala je 1996. na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Šime Vulasa.  Autorica u stvaralaštvu istražuje i otvara razne diskurse posredstvom audio djela, video radova, knjiga umjetnika, dnevnika / knjiga – radova, fotografija, instalacija i dr. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, Art radionice Lazareti Dubrovnik, umjetničke organizacije Tkivo i Dubrovnik Art Forum. Voditeljica je Galerije Flora Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik te se bavi i restauracijom. Pegan je izlagala na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Prilikom otvorenja izložbe Ivane Pegan ‘Negdje’ ulazak u Umjetničku galerija Dubrovnik će biti moguć uz obvezu predoćavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o  cjepljenju, preboljenju odnosno testiranju, te pridržavanja svih epidemioloških mjera – dezinfekcije ruku, nošenja maske, distance od 2m na zatvorenom i 1.5 m na otvorenom prostoru.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *