Uhićeno osam osoba koji su nezakonitim prebacivanjem čak 119 osoba stekli novčanu korist od preko 370 tisuća kuna

709

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je sedam državljana Republike Hrvatske i jedan državljanin Bosne i Hercegovine počinilo više kaznenih djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su 33-godišnjak s područja Zagreba, 31-godišnjak s područja Dubrovnika i 41-godišnjak s područja Bosne i Hercegovine, u vremenskom razdoblju od početka 2021. do 22.02.2022. godine, na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore u 21 navratu, iz koristoljublja, omogućili najmanje 119-ci državljana Turske kretanje i boravak u RH, iako za to nisu ispunjavali zakonske uvjete.

Na opisane načine sebi su priskrbili ne pripadajuću imovinsku korist u iznosu od najmanje 370.393,76 kuna. 

Također je utvrđeno kako je osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela pomagalo još petero osoba u dobi od 21, 32, 22 i 44 godine s područja Zagreba koji su osobno preuzimali novac pribavljen počinjenjem kaznenih djela te ga uz određenu nagradu predavali osumnjičenicima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 31-godišnjak i 33-godišnjak su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u istražnom zatvoru zbog istog kaznenog djela. 

Preostala petorka je kazneno prijavljena u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju u navedenim kaznenim djelima. 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *