Upravo objavljen Javni poziv za sufinanciranje električnih vozila, evo svih detalja o iznosima koje možete dobiti

553

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravo je objavio “Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila“ u kojem je službeno definiran datum početka dodjele poticaja te su objašnjenja svih detalja. Prijave na natječaj za sufinanciranje električnih vozila počinju 27. lipnja u 8 sati , odnosno prodajni predstavnici će od tada putem Fonda moći započeti s prijavama aplikacija korisnika za sufinanciranje vozila. Detalje o načinu podnošenja prijave, potrebnoj dokumentaciji i realizaciji kupnje uz poticaje možete pronaći na stranici Fonda.

No, ako vam se upute Fonda čine prekomplicirane, a želite nabaviti električno vozilo, opcija je i da se učlanite u Udrugu vozača električnih vozila Strujni krug gdje će vam Vam poslati pojednostavljene upute. Također, možete sudjelovati i u njihovoj Telegram grupi u kojoj se već svakodnevno priča o poticajima, članovi dijele savjeta prema prošlogodišnjem iskustvu, a ujedno je to i komunikacijski kanal kojim najbrže možete doći do svih željenih informacija. Kako pojašnjava Hrvoje Prpić, predsjednik Strujnog kruga, ako se u narednim tjednima namjeravate prijaviti za poticaje, odnosno kupovati električno vozilo, svakako dobro razmislite o članstvu u udruzi jer pri kupovini možete ostvariti dodatne popuste i do 100 tisuća kuna.

Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila Fond je u 2022. osigurao 108,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, povećali su ukupni budžet za građane i tvrtke koji će sad iznositi 103,3 milijuna kuna, prošle godine su osigurali 90 milijuna kuna, dok je ostatak budžeta od 5 milijuna kuna namijenjen za javni sektor. Iz Fonda su već prije najavili da će način prijave za građane i tvrtke biti istovjetan prošlogodišnjem. Krajem svibnja objavljen je javni poziv za iskaz interesa prema distributerima automobila, a danas i javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila za građane i tvrtke. Iznosi poticaja po vozilu ove se godinu neće mijenjati te će iznositi 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona.

To znači da će se i ove godine provedba dodjele bespovratnih sredstava za kupnju ekoloških vozila provoditi po proceduri koja je uvedena lani, a pokazala se kao efikasnija od dotadašnje prakse. Naime, prošle je godine uveden nov, izmijenjeni proceduralni način, prema kojem se izbjegao famozni “najbrži prst”, odnosno model prema kojem su poticaje dobivali oni koji su se uspjeli prvi prijaviti. Osim što su takav sustav kritizirali i građani i pravne osobe, on je bio i neuspješan jer je na koncu samo 50 posto građana kojima je poticaj odobren, taj poticaj i iskoristilo.

Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj. Tako će i ove godine Fond prvo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti trgovci koji će putem aplikacije Fonda prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele vozila. Na njihovim prodajnim mjestima građani i pravne osobe dobit će ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za poticaje.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *