”Ura od Chopina” klavirski recital Ružice Koncul

106

U organizaciji Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovačkih knjižnica, a u sklopu programa Ljeto u knjižnici održat će se klavirski recital Ružice Koncul pod imenom Ura od Chopina. Koncert će se održati u dva termina u Saloči od zrcala, prvi će biti u četvrtak, 24. lipnja, a drugi u četvrtak, 1. srpnja 2021. Oba koncerta počinju u 20 sati. Na programu su skladbe glasovitog pjesnika klavira Frederica Chopina (1810. – 1849.). Ulazak je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Chopin, pjesnik s neutaživom čežnjom za nečim višim, onim čega u prozaičnom svakodnevnom životu nema, a što poetične duše ipak naslućuju, prvenstveno razaznaju po sjeti, melankoliji, tugi, bolu, ali i zaigranosti, nježnosti, opijenosti i ushitu te njihovoj međusobnoj isprepletenosti.

Čovjek bi raširio krila usprkos svim dežurnim i brižnim socijalnim podrezivačima istih, kad i kutija od vremena i prostora u kojoj za letom čezne, ne bi bila tako sitna. Pjesnici, svojim stvaralaštvom čežnju u krila pretvaraju i tako kutiju nadilaze, stoga bi Chopin moglo biti drugo ime za let bez prostora, a Ura od Chopina sat u kojem vrijeme nestaje.

Uru od Chopina čine:

Etida u As-duru op. 25, br. 1

Dva nocturna op. 55 u f-molu i Es-duru

Nocturno u c-molu op. 48 br. 1

Scherzo u h-molu, op. 21

Etida u e-molu op. 25 br. 5

Etida u cis-molu op. 25 br. 7

Nocturno u fis-molu op. 48 br. 2

Scherzo u cis-molu, op. 39

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *