VLADA ĆE DATI 4 MILIJUNA KUNA ZA AUTOMOBILE: Druge ih države za predsjedanje EU dobivaju besplatno

399

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine donjet će nove troškove.

Naime, Vlada je nedavno odlučila nabaviti nova vozila, 50 auta i 40 kombija. U natječaju za nabavu vozila operativnim leasingom procijenjeno je da će to koštati 4,2 milijuna kuna. Automobili i kombiji bit će u najmu sedam mjeseci, a rok isporuke je 10. prosinca ove godine.

Vladajući su taj trošak predstavljali kao nešto što se ne može izbjeći, ali Telegram piše da su neke zemlje za istu svrhu, predsjedanje Europskom unijom, vozila nabavile – besplatno.

Informacije su tražili od pet država koje su vodile EU od početka 2017. godine. Predsjedanje su u tom razdoblju odradile Malta, Estonija, Bugarska i Austrija te Rumunjska, čije predsjedanje upravo traje, do kraja lipnja ove godine. Iz Estonije i Austrije službeno su potvrdili da su, kako bi smanjile troškove svog šestomjesečnog vođenja EU-a, postigle partnerske sporazume s tvrtkama koje su osigurale različite proizvode i usluge. Među njima su bili i dobavljači vozila.

Na stranicama austrijskog predsjedništva stoji kako će Porsche Austria osigurati vozila za prijevoz delegata te da će osobni automobili i kombiji biti korišteni za oko 20 konferencija na visokoj razini. Može se stoga pretpostaviti da su ta vozila korištena za prijevoz, primjerice, europskih ministara.

Iz ureda austrijske vlade Telegramu je pojašnjeno da su im vozila stavljena na raspolaganje bez naknade, samo za vrijeme predsjedanja. Dodali su i da su postojala različita područja u kojima je Austrija tražila partnere s kojima su onda potpisali ugovore o suradnji. Tvrde i da su te tvrtke zauzvrat dobile samo to da su bile značajno vidljive za vrijeme austrijskog predsjedanja EU-om. Austrija je na čelu EU-a bila u drugoj polovici prošle godine. Iz javno dostupnih informacija može se pretpostaviti da su i neke druge članice imale slične dogovore. Tako se iz priopćenja malteškog predsjedništva EU-om, u svibnju 2017. godine, doznaje da će 80 sponzorskih automobila, korištenih u to vrijeme za prijevoz izaslanstava, biti ponuđeno na aukciji kako bi se prikupio novac za humanitarne svrhe.

Bugarski portal novinite.com u siječnju 2018. godine, nakon što je Bugarska upravo preuzela predsjedanje EU-om, objavio je da će u zračnoj luci u Sofiji biti parkirana električna vozila koja će prevoziti delegacije. Portal je naveo da je prethodno, u prosincu, potpisan sporazum o partnerstvu prema kojem će Renault osigurati 15 električnih auta za bugarsko predsjedništvo EU-a. Iz bugarskog veleposlanstva zasad nisu odgovorili na koji su način riješili vozni park za vrijeme dok su predsjedali Unijom.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *