Za ratni zločin na području Dubrovnika pokrenuta 183 kaznena postupka, a osuđeno samo troje ljudi!

90

Čitamo danima o slučaju Nikole Kajkića, koji je smijenjen sa istraživanja ratnog zločina počinjenog na Ovčari. Podsjetimo se i kako se za Dubrovnik, koji je bio danima i mjesecima odsječen od svijeta, sustavno granatiran, u kojemu su se ubijali civili, djeca, u kojem su se gađale crkve, spomenici, stoljetna kultura, također nije odgovaralo. Nekoliko stotina žitelja dubrovačkog područja bilo je zarobljeno u srpsko-crnogorskim logorima, a neka tijela naših branitelja još nisu pronađena.

Na stranicama DORH-a stoji:

Procesuiranje ratnih zločina tijekom 2016. i u prvoj polovici 2017. godine:

 “Tijekom 2016. godine specijalizirana državna odvjetništva za postupanje u  predmetima ratnih zločina, i to Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, podigla su optužnice protiv 84 okrivljenika zbog kaznenih djela ratnih zločina.
U istom razdoblju, nadležni županijski sudovi donijeli su presude u odnosu na 21 okrivljenika, od čega je 13 okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno, a 8 ih je oslobođeno od optužbe dok su ostali postupci u tijeku. Protiv presuda kojima su okrivljenici oslobođeni optužbe, podnesene su žalbe. Tijekom 2016. godine, zbog ratnih zločina nadležna županijska državna odvjetništva pokrenula su istrage protiv 29 osoba.
U veljači i travnju 2017. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska i Budvi, Republika Crna Gora, održani su sastanci o jačanju regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim osobama s glavnim tužiteljima tužiteljskih ureda Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Crne Gore koji također procesuiraju ratne zločine, a na kojima je sudjelovao i Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, a sastanku su nazočili i predstavnici tijela za nestale osobe, sve u cilju učinkovitije suradnje između tužiteljstava navedenih zemalja u procesuiranju ratnih zločina te daljnjeg osnaživanja kapaciteta potraga za osobama koje su nestale tijekom ratnih sukoba….

S obzirom na značajan protek vremena od počinjenja ratnih zločina, dokazivanje je u ovim predmetima otežano…Podaci na dan 30. lipnja 2017. pokazuju da su zbog ratnih zločina bili pokrenuti kazneni postupci protiv 3556 osoba. Pojedini postupci su, nakon provedene istrage, prekinuti uglavnom zbog nedostupnosti okrivljenika, dok je u odnosu na dio osoba, postupak obustavljen jer je utvrđeno da se ne bi radilo o kaznenom djelu ratnog zločina ili tijekom istrage nije bilo moguće pribaviti dostatnu količinu dokaza da je pojedini okrivljenik počinio određeno kazneno djelo ratnog zločina. Tako je na označeni datum, a počevši od 1991. godine, istraga vođena protiv 47 okrivljenika, a protiv 1349 okrivljenika istraga je obustavljena. Protiv 2066 okrivljenika pred nadležnim sudovima podignute su optužnice, od čega je 608 okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno, a protiv 630 okrivljenika prvostupanjski su postupci još u tijeku.”

Tako stoji na stranicama DORH-a, a u priloženoj tablici stoji, primjerice za Dubrovnik, kako su pokrenuta 183 kaznena postupka, a obustava čak na njih 178! Optuženo je samo pet osoba, od čega je osuđeno tri!

Nadalje, ispod tablice piše: ” Naglašavamo kako su ovim podacima obuhvaćeni okrivljenici – pripadnici svih oružanih postrojbi koji su počinili ratne zločine, kako onih bivše JNA i pridruženih joj teritorijalnih postrojbi i drugih paravojnih postrojbi pobunjenog srpskog stanovništva, tako i onih koje su počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga, i po pojedinačnoj i po zapovjednoj odgovornosti.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *