Završen prvi ciklus radionica “Popularna kultura i psihologija”

224

Jesenski ciklus radionica “Popularna kultura i psihologija” dr.sc. Janka Andrijaševića, u organizaciji Dubrovačkih knjižnica priveo se kraju. Radionice su se održavale od 23. rujna do 14. prosinca. Bilo ih je ukupno 11. Radionice su se održavale u Ogranku Lapad (Atlant centru) do 25. studenoga kada su prebačene na online način rada preko Zoom aplikacije.

Glavna programska ideja aktivnosti “Popularna kultura i psihologija” je povezivanje osnovnih znanja iz psihologije sa sadržajima popularne kulture, kao što su filmovi, serije, knjige, glazba, kazališne predstave, te njihova primjena u osobnom razvoju.

Polaznici su se u jesenskom ciklusu upoznali sa glavnim psihološkim činjenicama i idejama, kao što su opažaj, percepcija, motivacija, razvoj, ličnost, psihopatologija i socijalna psihologija. Svako je izlaganje uključivalo i razgovor sa polaznicima stimulirajućim pitanjima kako bi se povezali sa svojim vlastitim iskustvima. Interaktivnost se nadopunjavala određenim sadržajima popularne kulture (npr. gledanjem inserta iz filma, serije, čitanjem odlomka iz knjige, slušanjem pjesme ili analiziranjem teksta i glazbe) nakon čega je uslijedio razgovor o odgledanom, pročitanom i odslušanom.

Cilj ovih aktivnosti bio je polaznike upoznati sa što više psiholoških ideja, odnosno osvijestiti ih za mnoge istine i činjenice koje već implicitno znaju, upoznati ih sa psihološkim vokabularom, psihološkim eksperimentima i zaključcima, motivirati da popularne sadržaje percipiraju iz kritičke perspektive, da u filmovima, knjigama, pjesmama kojima su svakodnevno izloženi otkrivaju nova značenja, motivaciju, psihološki substratum bez kojeg ne postoji niti jedno djelo bilo popularne bilo visoke kulture. Neminovni rezultat je širenje horizonata, bolje razumijevanje sebe i drugih, ponekad čak i dostizanje višeg stupnja zrelosti, bolji odnos prema okolici, senzibiliziranje za suptilne psihološke teme, kvalitetnija procjena sadržaja koji se konzumiraju.

Početak drugog ciklusa radionica najavljen je za 20. siječnja 2022. čija će tematika biti ličnost  – stilovi ličnosti, poremećaji ličnosti; paranoidna ličnost, narcisoidna ličnost, histrionična ličnost, antisocijalna ličnost, izbjegavajuća ličnost te opsesivno-kompulzivna ličnost.  Radionice će se nastaviti održavati u online načinu rada preko Zoom aplikacije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *