Zdravlje u čaši: domaći kefir i recepti

1347

Žitelji Kavkaza poznati su po dugovječnosti gotovo bez bolesti. U tom području u neograničenim se količinama  svakodnevno se konzumirao kefir. Legenda kaže da su kefirna zrnca darovi od Boga, koju je Bog poslao Izraelcima kad ih je Mojsije izveo iz Egipta.

Ovdje danas ne govorimo o onom kupovnom kefiru iz trgovine, nego onome koji ćete sami pripremiti, kod kuće, nakon što nabavite kefirna zrnca.

Kefirna zrnca po sastavu su mješavina aminokiselina, bjelančevina, polisaharida i lipida, dobrih mliječno-kiselih bakterija, kvasaca i octenih bakterija.

Blagodati kefira su: djeluje antibiotički i protuupalno, ubrzava metabolizam, koči razvitak novih metastaza, ima pozitivan utjecaj na imunosistem, pomaže pri boljoj cirkulaciji, dobar je za srce, razgrađuje kolesterol u žilama, liječi gušteraču, jetru i slezenu, dobar je za oboljele bubrege i bubrežne puteve, regulira izmjenu tvari u organizmu, otklanja umor prouzrokovan stresom, liječi žuč, želudac i crijeva, čisti žučne kanale, dvanaesterac i otapa žučni kamenac, pomaže kod reume, regulira krvni tlak. Pomaže u kontroli nepoželjnih mikroorganizama, mijenja kiselost područja u kojem se nalazi i proizvodi specifične antibiotske tvari. Djelotvoran je i u borbi protiv mnogih štetnih bakterija, virusa, gljivica kao npr Candida albicans.

Kako napraviti domaći kefir, kiselkasti, osvježavajući mliječni napitak koji će vam donijeti toliko blagodati:nakon što nabavite zrnca, a pola velike žlice dovoljno vam je za 2 dl mlijeka. Prelijte ih mlijekom (biljnim, kravljim ili kozjim) i ostavite u tegli 24 sata. Zdjela ili tegla neka bude staklena ili plastična, obratite pozornost i na žlicu, ne smije biti metalna. Procijedite kefir kroz plastičnu cjediljku i spremite u frižider. Zrnca ispirite jednom tjedno, ne prečesto jer će ih to oslabiti.

Kad se kefirna zrnca razmnože, povećajte količinu mlijeka, jedna velika žlica dovoljna vam je i za više od pola litre. Dio podijelite, darujte, a sebi ostavite dovoljnu količinu ili višak isperite, stavite u vrećicu za zamrzavanje i zaledite.

Donosimo i dva recepta na bazi ovog čudesnog napitka:

SMOOTHIE OD KEFIRA, BANANE i JAGODA

1 banana

par jagoda

1 žičica kefirnih zrnaca

1 žličica meda

2 dl gotovog kefira

List mente

Sve ubacite u blender, izmiksajte i dobili ste hranjiv i zdrav doručak.

SIR OD KEFIRA

Gotov kefir procijedite, zamotajte u pamučnu krpu i ostavite da se cijedi preko noći. Ujutro mu dodajte malo soli i začina po želji (paprike, papra, vlasca) i uživajte u kremastom namazu.

Dobar tek!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *