Župan Dobroslavić na konferenciji o jačanju Schengenske zone

77

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na konferenciji na temu ”Jača Schengenska zona”.

Konferenciju je organizirala europarlamentarka Dubravka Šuica, a sudjelovali su i državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) Daniel Markić, glavni ravnatelj policije RH Nikola Milina, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Ministarstva obrane RH Tomislav Galić, stručnjak za međunarodnu sigurnost Vlatko Cvrtila i načelnik PU Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Pavličević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i drugi.

Župan Nikola Dobroslavić u zaključnom izlaganju naglasio je da Schengenski projekt, kao uostalom i eurozona, temeljni je projekt i jedan od stupova Europske Unije. Izrazio je snažnu potporu nastojanjima Vlade Republike Hrvatske da uđemo u Schengenski prostor do 2020. godine, jer podupiranjem Schengena podupiremo uopće snažniju integraciju Hrvatske u EU, što je na crti naših nastojanja od početka procesa pristupanja da se ne osvrćemo na zemlje u okruženju, da se ne damo usporavati i čekati ostale kandidate ili potencijalne kandidate. To se odnosi na Schengen, ali i ulazak u eurozonu.

Župan Dobroslavić osvrnuo se i na problem migracija s kojim se i Hrvatska nosi posljednjih godina. Izrazio je nadu da danas svi u EU shvaćaju da se migranti mogu prihvaćati samo u mjeri koja osigurava održanje stečevina zapadne civilizacije. Pozdravio je sporazum EU s Turskom koji se uspješno provodi kao i prijedlog novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU koji predviđa više sredstava za vanjske granice i migracije.

Povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos i povjerenica Europske komisije za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel obratili su se sudionicima konferencije videoporukom u kojoj su naglasili da je Schengen jedan od najvećih postignuća europskih projekata.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *