Župan Dobroslavić sudjelovao na sastanku članova Vlade, jadranskih župana i predstavnika turističkog sektora

269

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Opatiji na sastanku članova Vlade, jadranskih župana i predstavnika turističkog gospodarstva na temu stanja turističke sezone i pandemije COVID-19.

Premijer Plenković ovom je prilikom zahvalio svima koji su uložili maksimalne napore da u okolnostima pandemije Covida-19 turistička sezona bude što bolja, naglasivši pritom da je to jedan veliki zajednički napor, ali isto tako, prema dosad ostvarenim rezultatima, i zajednički uspjeh.
Cijeli turistički sektor je u okvirima pandemije Covida-19 doživio velike šokove u odnosu na 2019. godinu. U toj je godini turizam na razini EU generirao 9,5 posto ukupnoga BDP-a i 22,6 milijuna radnih mjesta u 3,2 milijuna poduzeća.

”To je snaga turističkog sektora na razini EU. Doprinos turizma i za njega vezanih industrija u hrvatskom BDP-u zna doći i do 20 posto. Stoga nam je o izrazito važno”, poručio je Plenković.

Podsjetio je na podatke za hrvatski turizam iz rekordne 2019. godine kada smo u Hrvatskoj imali oko 20 milijuna turista, oko 108 milijuna noćenja i oko 12 milijardi eura prihoda. To je plafon koji je hrvatski turizam doživio i tada se govorilo o održivosti hrvatskog turizma, to je bila glavna tema uoči pandemije.

”Potom smo imali 2020. godinu koju smo u odnosu na konkurenciju na Mediteranu vrlo solidno uspjeli organizirati, ali s puno manjim brojevima nego godinu prije. U ovoj turističkoj godini Hrvatska je, ukupno gledajući, do sada primila 7,769.179 turista, što je više od ukupnog broja turista u Hrvatskoj u 2020. godini”, iznio je najnovije podatke predsjednik Vlade.

”To govori da smo učinili maksimalne napore i zahvaljujem svima prije svega na pripremi turističke sezone i na promociji Hrvatske kako bismo privukli što veći broj naših gostiju koji nas poznaju i onih koji tek otkrivaju Hrvatsku. Na tom tragu mislim da brojevi ove sezone govore u prilog jednom zajedničkom velikom naporu koji će nam omogućiti bolju turističku sezonu od očekivanja”, kazao je.
Na sastanku je Vladi odano priznanje za dosadašnju pomoć za opstanak turističkog sektora te Stožeru za uravnotežene epidemiološke mjere.
Župan Dobroslavić ovom je prilikom upozorio na poloźaj turizma u našoj županiji, posebno na širem području Dubrovnika gdje zbog ovisnosti o avioprijevozu ostvarenje, unatoč rastu, iznosi samo trećinu od onoga iz 2019. g.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *