Župan Dobroslavić u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja

528

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Kninu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnici VRO Oluja.

Središnja svečanost održana je u Kninu, a program je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog čega je broj uzvanika ograničen i određena je fizička distanca.
Dio svečanosti odvio se na stadionu NK Dinara.
Zvonjava crkvenih zvona i ove je godine u jutarnjim satima simbolično obilježila ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije “Oluja”.
Nakon toga slijedilo je podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja” , kao i ispaljivanje počasnih plotuna te prelet aviona MiG-21.
Nakon prigodnih govora, održan je program akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ oko 11 sati.
Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
Uz Knin, oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *