Ako pijete neke od ovih lijekova, doktor bi vas mogao prijaviti policiji

816

Kod doktora dođete po lijek, a privremeno možete ostati bez vozačke. Liječnici upozoravaju da bi do toga moglo doći ako Sabor izglasa izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Liječnici bi u svoj centralni sustav unosili obavijest da pacijent pije lijek zbog kojeg ne bi smio upravljati vozilom.

“Bojimo se da će pacijenti odlaziti privatnicima, oni koji će si to moći priuštiti. A svi oni koji neće moći, neće se liječiti. To sigurno neće dobro djelovati niti na sigurnost cestovnog prometa”, objasnila je reporterki Martini Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a.

Pravilnik s popisom dijagnoza, lijekova i trajanja zabrane Ministarstvo zdravstva tek će pripremiti. Ministar Božinović poručuje da policiju ne zanima nečija dijagnoza, cilj je spriječiti tragedije.

“I vi ste me pitali zašto je ta osoba koja je bila dan prije, recimo u jednom slučaju, otpuštena iz psihijatrijske bolnice, ali s ozbiljnom terapijom, zašto je ta osoba vozila. Ne može o tome odlučivati policijski službenik”, naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za liječničku komoru nema dvojbe – obveza prijavljivanja MUP-u pacijenta koji je zbog lijeka ili bolesti privremeno nesposoban voziti napravit će štetu u odnosu liječnik-pacijent.

“Liječnici ne mogu biti dojavljivači i zloupotrijebiti povjerenje pacijenta i policiji prijavljivati promjenu zdravstvenog stanja”, komentirala je Vikica Krolo, dopredsjednica HLK-a.

Između dvije suprotstavljene strane, ministar Beroš je kaže negdje u sredini.

“Da je ovo dodatna obveza za liječnike obiteljske medicine – je. I nisam stoga presretan, ali ako komparirate tu dodatnu obavezu u odnosu na mogući benefit, mislim da je to neusporedivo”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prihvati li Sabor ovakav zakon, iz liječnike Komore najavljuju preispitivanje na Ustavnom sudu.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *