Ante Burum, predstavnik TUŠ Dubrovnik 5. u Europi u disciplini Poslovanje hotelske recepcije!

609

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih formirala je hrvatski tim za natjecanje   EuroSkills 2018 pod nazivom WorldSkills Croatia. Nakon poziva Agencije u travnju 2018. i postupka odabira, 13 mladih stručnjaka i 11 eksperata aktivno su se pripremali za sudjelovanje na najvećem europskom događaju kojim se promiče važnost strukovnog obrazovanja i strukovnih vještina. EuroSkills 2018 održavao se od 26. do 28. rujna 2018. godine u Budimpešti. Na natjecanju je sudjelovalo 28 zemalja članica organizacije WorldSkills Europe  te nekoliko gostujućih zemalja. Natjecanje se provelo u 38 disciplina u kojim je sudjelovalo 525 natjecatelja i 500 eksperata. Tijekom tri dana natjecanje je posjetilo više od 100.000 posjetitelja.

Ante je kroz tri zahtjevna dana natjecanja organiziranom kroz module prijava gosta, odjava gosta, primanje rezervacije, pružanje turističkih usluga, briga o gostu tijekom boravka u hotelu i rješavanje neobičnih situacija te poslovno dopisivanje i izračunavanja uspješnosti poslovanja hotela  pokazao zavidnu razinu vještine i znanja što je rezultiralo 5. mjestom u Europi i medaljom izvrsnosti zbog postignutog iznimnog rezultata po bodovima.

Zadatak njegove mentorice, profesorice u našoj školi,  Amele Obad kao eksperta je bio priprema natjecatelja za natjecanje, upoznavanje s pravilima natjecanja, upoznavanje s tehničkim opisom discipline, davanje prijedloga zadataka za Back Office, sudjelovanje u izmjeni zadataka prije samog natjecanja i ocjenjivanje natjecatelja tijekom natjecanja.

EuroSkills je Europsko prvenstvo mladih profesionalaca kojim se promiče važnost strukovnog obrazovanja i strukovnih vještina te najnovija dostignuća u različitim strukovnim sektorima diljem Europe. Natjecanje se održava svake dvije godine u jednoj od zemalja članica WorldSkills Europe. Natjecanje je od međunarodne važnosti namijenjeno promicanju i poticanju svjetskih standarda vještina i kompetencija u Europi. Najtalentiraniji mladi profesionalci do navršenih 25 godina se natječu u 6 sektora za titulu najboljeg u Europi. Svaka zemlja članica može kandidirati jednog natjecatelja ili tim po disciplini.

Natjecanje uključuje discipline u 6 natjecateljskih sektora:

  1. Informacijske i komunikacijske tehnologije
  2. Proizvodne i inženjerske tehnologije
  3. Konstrukcijske i graditeljske tehnologije
  4. Prijevoz i logistika
  5. Socijalne i osobne usluge
  6. Kreativne umjetnosti i moda

Tim Hrvatska se natjecao u 11 disciplina sa 13 natjecatelja (Ante Burum – Hotelska recepcija, DominikGabelica – Kamenoklesarstvo, Lorena Conjar i Tena Šumski – Modni dizajn i tehnologija, IvanDumančić – Web razvoj, Petar Svilić – Zidarstvo, Josip Stanešić i Filip Boljat – ICT specijalist, StefanĐurić – CNC glodanje, Lea Juren – Frizerstvo, Toni Grgić – Kuharstvo, Nikola Mikuš – Vodoinstalacije i grijanje, Sandro Jeričević – Automobilska tehnologija),  voditeljem tima Ivorom Rubešom iz Agencije i  11 eksperata/mentora koji su pripremali natjecatelje te su na natjecanju bili članovi ocjenjivačkih komisija (Amela Obad, Vera Tomić Žager, Goran Đambić, Daslav Petrović, Silvio Papić, Marko Hernaut, Amela Pejković, Ante Barbarić, Marijan Bohanec, Janko Dobričević, Petar Svilić) te uz njih službena delegacija predstavnika Agencije.
U proteklih nekoliko mjeseci svi sudionici, uz podršku Agencije, prolazili su aktivne pripreme prema standardima Euroskills natjecanja te su sudjelovali i u dvije višednevne pripremne radionice.

Najuspješnije zemlje ovog natjecanja su Švicarska, Austrija i Rusija koje su zajedno prikupile 17 zlatnih medalja. Hrvatski tim nije osvojio ni jednu medalju, čime je uspjeh našeg učenika još i veći.

Na kraju natjecanja zastava EuroSkillsa je predana Austriji, zemlji domaćinu slijedećeg susreta 2020. godine i gradu Grazu.

Još jednom čestitamo Anti i Ameli na uspjehu!

Više informacija pogledajte na:

http://www.euroskills2018.com/

https://www.facebook.com/worldskillscroatia

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *