BRANITELJI SUSTJEPANA: Pitamo se tko će ovo sve nastaviti i tko će se sjećati…

796

Danas su se u Sustjepanu, baš kao i svake godine, od one 1991. polagali vijenci i palile svijeće za poginule branitelje Miroslava Buntića, Šabana Islamovskog, Marka Bitunjca i Maria Zelenike.

Podsjetimo, sustjepanski branitelji dijelili su položaj s daleko nadmoćnijim neprijateljem. Zahvaljujući upravo njima, Sustjepan nikada nije pao i neprijatelj nije ušao u Dubrovnik.

– Ovaj dan smatram svojim drugim rođendanom. Bio sam tu, među deset ranjenih i četiri mrtva, a ostao sam živ, rekao nam je jedan od branitelja ovog malog naselja u Rijeci dubrovačkoj, Ivo Šabadin, svima znani kao Piroćanac.

– U puški sam kasnije našao geler..Grudobran koji sam napravio, sačuvao je tri života. Dragan Petrušić i ja smo se uspjeli skloniti iza tog mog malog “bunkerića”. Pokojni Vinko Pehar je uspio doći k nama, noge su mu virile vanka i ranjen je u koljeno. To je bila prava kanonada, granate nisu prestajale padati. Pričao mi je jedan od sinjskih momaka koji su bili tu, kako je jedan počinio samoubojstvo, što nije čudo, jer to jako djeluje na psihu. Što misliti u tom trenutku? Čuješ jauke i zvuk granata i ništa više..sjeća se Ivo.

– Tu nas je danas malo manje, ne samo zbog korone nego inače, jedan po jedan završavamo po bolnicama. Pitam se tko će ovo nastaviti, tko će se sjećati, pita se nekadašnji zapovjednik Samostalnog voda Sustjepan, Jakša Hodak Jaki.

I zaista, tko će se sjećati? U školskim knjigama ima vrlo malo toga o Domovinskom ratu, a čak i mnogi naši sugrađani pitaju je li više dosta priče o ’91.?. To mogu govoriti samo oni koji rat na nijedan način nisu osjetili, oni koji nikoga u tom ratu nisu izgubili, oni čiji članovi obitelji nisu bili na prvim crtama. Sjećat će se oni kojima je stalo i nadamo se- pričati o tome svojoj djeci….

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *