DUBROVNIK NAŠ GRAD: Fond za oporavak grada Dubrovnika

320

Priopćenje s press konferencije platforme Dubrovnik – naš Grad prenosimo u cijelosti:

– Vi ste najviše svjesni koliko je cijela Hrvatska i cijeli svijet pogođen  zdravstvenim i ekonomskim posljedicama krize uzrokovane pandemijom  virusa Covid-19. No želimo Vam skrenuti pozornost na Dubrovnik. Dubrovnik  je vodeći turistički i kulturni brend Republike Hrvatske, ali ne samo to.  Dubrovnik je i financijski izrazito uspješan za Hrvatsku, tako je samo 2019.  godine prema podacima Instituta za turizam ostvario 800 milijuna eura ili 6  milijardi kuna izravne turističke potrošnje u samom gradu (bez troškova  dolaska), čime je postao drugi najveći hrvatski izvoznik. 

Zbog korona krize, grad Dubrovnik je 2020. ostvario samo 19% noćenja, ali  zbog pada cijena turističkih usluga, svega 10% prihoda. Ostvarena turistička  potrošnja bila je svega 600 milijuna kuna, a ukupni gubitak tijekom 2020.  iznosio je čak 5.4 milijarde kuna. 

Poštovani gospodine premijeru, sada na polovici svibnja, svjesni smo da će i  ova sezona pred nama, biti krizna, ali predviđamo da naporima grada,  države i Europske unije može biti bolja od očekivanog. Turizam u gradu  Dubrovniku i ove sezone može napraviti tri puta veći promet nego prošle  sezone, što iznosi 1 milijardu i 800 milijuna kuna. Usprkos i tako  optimističnim najavama, gubitak tijekom ove dvije godine, za grad  Dubrovnik, iznosit će 9,6 milijardi kuna. Što čini Dubrovnik, nakon potresa u  Zagrebu i Banovini, trećim najvećim hrvatskim stradalnikom. Pad GDP-a  Hrvatske prema podacima Vlade u 2020. iznosi 8,6%, a rast u 2021. se planira  po stopi od 5%, čime će ukupni pad GDP-a na razini cijele Hrvatske u ove  dvije godine, biti oko 47 milijardi kuna, podjednako sredstvima koja ste Vi i  Hrvatska osigurali za oporavak i otpornost iz Europske unije. Dubrovnik u  padu GDP-a sudjeluje s otprilike 20%. Zbog svega navedenog, predlažemo  da Vlada RH, i vi osobno, razmotrite mogućnost, da se uz Fondove za obnovu  Zagreba i Banovine, napravi i poseban Fond za oporavak Dubrovnika, u  kojim bi se dio sredstava iz EU namijenio za izravne poticaje poduzetnicima,  obrtnicima i malim iznajmljivačima koji su stradali na području grada  Dubrovnika, i to na način da im se prizna ulaganje u amortizaciju, obrtna  sredstva te nove industrije kao što su smart city projekti te kreativna i  inovativna rješenja.

Svjesni smo kako je hrvatska Vlada značajan iznos financijskih sredstava već alocirala za poduzetnike te im pomogla na taj način u preživljavanju ove  krize. Svjesni smo dosadašnje pomoći Dubrovniku kroz financiranje  minimalne plaće radnika, podmirivanje fiksnih troškova zatvorenih te  kredita za likvidnost tvrtki. Znamo da će se financirati i izgradnja  infrastrukture. Ali sredstva o kojima govorimo su izravna davanja mikro,  malim, srednjim, ali i većim poduzetnicima, civilnome društvu, kreativnim i  digitalnim rješenjima.  

Prije mjesec dana objavili smo ovu ideju, napravili mail adresu  oporavak.dubrovnik@gmail.com na koju smo primali prijedloge rješenja  poduzetnika, obrtnika i građana te komunicirali s udrugama i različitim  zainteresiranim skupinama. Dobili smo više od 200 mailova prijedloga i  podrške građana. Svi oni su nam predložili rješenja koje Vam šaljemo u  prilogu. Poduzetnici, obrtnici i građani Grada imaju skromne i razumne  prijedloge. Tražimo sredstva samo za najosnovnija ulaganja u iznosu do 10  posto našega ukupnog gospodarskog pada, koja bi se isplatila navedenima  od jeseni ove, do proljeća sljedeće godine. 

Iz navedenog Fonda poticali bismo i nove aktivnosti vezane za zeleno i  digitalno. Htjeli bismo naš Grad učiniti pametnim i zelenim, jer se slažemo  kako je upravo to budućnost te želimo poticati nove aktivnosti i ideje u tom  smjeru. Budući da je sve ono što je kupljeno i obnovljeno novcem Europskih  fondova, obilježeno, i naši i europski gosti moći će vidjeti na što su utrošena  sredstva koja svi zajedno plaćamo u zajedničku, europsku blagajnu. A kao  što smo do sada pokazali, sve uloženo u Dubrovnik, vratit će se višestruko i  u hrvatski, a posredno i u europski proračun.  

Nadamo se da ćete razmotriti prijedloge te da ćemo u partnerskom odnosu  grada, države i Europske unije postići optimalno rješenje te da ćemo pomoći  dubrovačkim poduzetnicima, obrtnicima i građanima kako bi već sljedeće godine bili spremni doprinositi svojim obiteljima, građanima Republike  Hrvatske, ali i ukupnom hrvatskom GDP-u. 

Prezentaciju Fonda za oporavak pogledajte OVDJE

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *