ZRINKA RAGUŽ: Imamo znanje, tim i konkretna rješenja za izlazak iz krize, zato smo jedini jamac stabilnosti u ovim vremenima!

952

Zrinka Raguž je pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju. Ujedno je i nositeljica liste HDZ-a i partnera za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Kakvu turističku sezonu očekujete i što je Grad poduzeo po tom pitanju?

-Sezona je već, iako stidljivo, krenula. Kada prošetate po ulicama vidite da je Grad itekako živnuo u odnosu na prije par tjedana. I sve će biti bolje. Već je krenulo desetak međunarodnih letova -od Madrida i Barcelone preko Frankfurta i Rige do Beča i Varšave. Potvrđene su i linije iz New Yorka i Los Angelesa, a od 1. lipnja kreće i linija iz Moskve. Kruzeri su najavljeni i potvrđeni od 11. lipnja, booking je sve bolji. A kada se ukine zabrana putovanja izvan Velike Britanije te kad EU riješi pitanje covid-putovnica, sezona će krenuti punim intezitetom. Iako su neki sumnjali i podsmjehivali se našim promotivnim kampanjama, osobito onima u Velikoj Britaniji i SAD, pokazalo se da su gradonačelnik Mato Franković i Turistička zajednica grada Dubrovnika odlično procijenili što i kako učiniti da bi Gradu osigurali što bolju turističku sezonu.

Koji su ključni projekti HDZ-a za novi mandat?

-Uz nastavak infrastrukturnih projekata, osobito onih iz 880 milijuna kuna vrijednog EU projekta Aglomeracije, glavni dio programa odnosi se na poboljšanje životnih uvjeta našim sugrađanima- obiteljima, mladim, zaposlenima, umirovljenicima i poduzetnicima. Znamo da je sada teško radi korona krize i svih posljedica koje je ona ostavila. Znamo da je pomoć svim našim sugrađanima sada najpotrebnija jer ipak smo u najvećoj krizi od Domovinskog rata. Zato ćemo omogućiti besplatne vrtiće, besplatan produženi boravak u školama, u potpunosti ćemo ukinuti prirez i porez na potrošnju, omogućit ćemo svim našim sugrađanima besplatan javni prijevoz, a našim umirovljenicima besplatno zdravstveno osiguranje. Svakoj obitelji ove će mjere omogućiti da joj u novčaniku ostanu najmanje dvije prosječne hrvatske plaće. A to nije zanemariv iznos i vjerujem da će svima pomoći.

Hoće li toliko izdvajanje usporiti razvojne projekte Grada?

-Niti jedan projekt koji je već započet, pripremljen ili planiran zbog ovog paketa potpora neće biti doveden u pitanje. Jer sve ćemo razvojne projekte financirati sredstvima iz EU fondova. U situaciji u kojoj smo se našli uslijed pandemije, čitava EU se oslanja na fondove, pa tako i mi. Jasno, sve će to ovisiti o umješnosti kod izrade projekata. Uvjereni smo da to za nas neće biti problem. Kao što smo se u ovom mandatu dokazali povlačenjem preko milijarde kuna bespovratnih EU i nacionalnih sredstava, tako ćemo i u narednom mandatu odraditi sve zacrtano. A pripremili smo projekte čija je ukupna vrijednost veća od 3 milijarde kuna.

Vi, dakle, smatrate kako ste zapravo jedini jamac stabilnosti i sigurnosti za Grad?

-Upravo tako. Kao što su naši sugrađani mogli svjedočiti zadnje četiri godine, mi smo odlučno, odgovorno i pravedno upravljali Gradom. Osobito u posljednjih 15 mjeseci od kada živimo u okolnostima pandemije. Grad je organizirao provođenje mjera i aktivirao Civilnu zaštitu, zadržali smo financijsku stabilnost za gradsku upravu i sve ustanove i društva u većinskom vlasništvu Grada. Zanimljivo je da sva društva fianncijski bolje stoje sada u krizi nego su stajala prije nego smo mi preuzeli odgovornost za Grad. To dovoljno govori o našoj sposobnosti, ali i o žalosnom rezultatu rada naših prethodnika. Zato bez dvojbe mogu reći da smo mi u ovom trenutku jedini jamac stabilnosti i budućeg razvoja Grada. Pokazali smo da znamo i da imamo tim odgovornih ljudi kojima je na prvom mjestu čast služenja svom Gradu. Stoga smo pouzdan jamac da će ovi projekti koje nosimo u programu, a tiču se ovih 6 potpora koje sam nabrojala – od besplatnih vrtića i produžene nastave, preko ukidanja prireza i poreza na potrošnju do besplatnog javnog prijevoza svim građanima i besplatnog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, zaista i biti ispunjeni.

Čini se da onda ne dvojite ni u pobjedu na izborima u nedjelju?

-Vjerujem da će nam naši sugrađani dati podršku u nedjelju te da ćemo ostvariti bolji rezultat nego prije četiri godine. Zato sve naše sugrađane pozivam da u nedjelju izađu na izbore, da budu potpora našim nastojanjima, našem timu jer Gradu je potrebno odgovorno i odlučno vodstvo za brzi gospodarski oporavak i nastavak realizacije svih započetih projekata koji će još i više poboljšati kvalitetu života svih sugrađana.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *