GRK BIRE NAJBOLJE LJUBI MALOSTONSKU KAMENICU

89

Peto izdanje međunarodnog vinskog festivala „Dubrovnik FestiWine“ obilježilo je, sad već tradicionalno, ocjenjivanje vina koje se najbolje slaže s malostonskom kamenicom  pod intrigantnim nazivom „Blind Date –  In love with Ston oysters“

Stvoriti čarobnu kombinaciju najdraže autohtone delicije i lokalnih vina dubrovačkog kraja čiji okus i aroma najbolje ističu sve njene sofisticiranosti nije uvijek lak zadatak. Organizatori Dubrovnik FestiWinea zato su u pomoć pozvali ocjenjivački sud, sastavljen od 30ak članova žirija Dubrovnik Festiwine Trophy natjecanja, predstavnika medija, sponzora i prijatelja festivala koji su ocjenjivali prijavljena vina sistemom ocjenjivanja od 1 do 5, od lošeg do odličnog.

Uz svježe kamnenice, koje Općina Ston donira za Blind date promovirajući tako perjanicu svoje ponude malostonsku  kamenicu, domaći kruh i ekstradjevičansko maslinovo ulje posluženo je 20 prijavljena vina:  16 bijelih i 4 rose vina s Korčule, Pelješca, iz Komarne i Konavala.

„Svi znamo da na spoju naslijepo možemo očekivati neočekivano, stoga smo na ovom posebnom događanju za žiri pripremili da iz prve ruke ocijene koja se lokalna vina iz Dubrovačko – neretvanske županije najbolje sljubljuju s našom nadaleko poznatom delicijom. Riječ je, naravno, o malostonskoj kamenici, a nakon prebrojanih glasova apsolutni pobjednik ocjenjivanja je Grk Bire.“ – rekao je Aleksandar Noršić, sommelier i ugostitelj, sudac Dubrovnik FestiWinea i moderator ovog događaja.  

Grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Odlikuje se dobrom bujnošću uspravno rastućih mladica i snažnog trsa. Dozrijeva u III razdoblju (kraj VIII i početak IX mjeseca). Od sorte Grk s položaja Lumbarde proizvode se vina visoke kakvoće kasnijom berbom u kategoriji suhih a kasnom berbom u kategoriji predikatnih ili desertnih vina.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *