GV! RASPRAVA O PROČISTAČU ZA VODU! Bogdanović: Na kraju će Vodovod kusat kašu, a mi je plaćati!

403

Izvješće o stanju projekta izgradnje crpne stanice s uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu našlo se kao jedna od posljednjih točaka dnevnog reda, 4. sjednice Gradskog vijeća.

– Projekt je započeo 2016. godine, a dozvola je izdana u veljači ove godine. Kad se počelo graditi nije bilo ni glavnog ni izvedbenog projekta, a zbog loših odnosa Skladgradnje i Sueza, Grad Dubrovnik je stavljen u nezgodan položaj. Naplatit ćemo penale od pet i pol milijuna kuna. Da danas pokrenemo radove završili bi se do proljeća tako da ćemo ove zime piti zamućenu vodu. Imali smo ulogu arbitra koja nije bila laka. Sljedeći tjedan će se krenuti s radovima, a razgovore je vodio gradonačelnik – kazala je zamjenica Orlanda Tokić govoreći o projektu koji posljednjih mjeseci puni medijske stupce.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su tražili najbolje rješenje kako bi se riješili odnosi između Sueza i Skladgradnje.

– Nakon više od deset dana iscrpnih razgovora imamo dogovor. Danas su imali krajnji rok da odluče što dalje. Malo prije 14h dobio sam potpisan ugovor o raskidu međusobnih odnosa Sueza i Skladngradnje, a u cijelu priču ulazi drugi podizvođač tako da bi početkom sljedeće sezone mogli imati taj uređaj u pogonu – kazao je Franković.

Govoreći o projektu pročistača za vodu predsjednik Gradskog vijeća, Marko Potrebica nije propustio biti sarkastičan.

– Ja sam vidio pročistač, došao mi je doma s računom za vodu. Zamjenica je pričala o zgradi pa kaže nije zahtjevna. E sad pročistač je li stigao ili nije ili je u kutijama? Gdje je? Mi smo u prethodnom sazivu Gv-a digli ruku za kreditno zaduženje oko 50 milijuna kuna za projekt koji bi našim sugrađanima omogućio pitku vodu. Izabrali smo bez projekta rješenje i da nas netko godišnje može derati za 22 milijuna kuna. Transparentnost postupka je konstanta u Vodovodu.Odgovorite hoćemo li mi u 6 mjeseci, godinu dana ili dvije godine dobiti povrat sredstava? Nije nepoznat slučaj da projekt koji je započeo bez studije i projektne dokumnetacije može dobiti povrat sredstava, Koliko će kubik vode poskupjeti, koja je cijena održavanja, što se čisti i hoćemo li dobiti novce natrag? pitao je Potrebica.

Zoran Ćosić član Uprave za tehničke poslove odgovorio mu je

– Ovaj projekt je izvučen iz studije za apliciranje za EU fondove nakon konzultacije s Hrvatskim vodama ali pod uvjetom da se pridržava svih regula. Natječaj je trebao biti otvoren i javan. Takav ugovor ne garantira ni nama da će uređaj koštati 56 milijuna kuna. Izvođač i naručitelj su u ravnopravnom odnosu ako ste primjetili u izvješću. Pitali ste koliko može koštati kubik vode naše građane? Na to je teško odgovoriti. Jako je teško odgovoriti što će na kraju biti. Što se tiče teških metala nemam službenu informaciju da ih uopće ima.

Vido Bogdanović mišljenja je kako ova mutnoća vode nije jedini problem koji možemo očekivati. 

– Nažalost Ombla je, rekao bi naš ministar obrane da postoje ugroze za tu vodu. Ovaj pročistač će riješiti jedan dio toga, onaj najjednostavniji način kojeg riješimo taloženjem, a kemijske eventualno biološko onečišćenje neće i ne može. Imamo li sada kompletnu dokumentaciju? Nemamo. Gdje će otpadne vode ići? Ne znamo. Što ćemo činiti s muljem? Što je najgore imamo većinu vremena bistru i dobru vodu, samo za vrijeme kiše imamo mutnu vodu.  Ima puno još pitanja na koje nemamo tvrdi odgovor, nego ‘rekao je izvođač da će to biti najbolje’, a na kraju će Vodovod kusat kašu, a mi je plaćat. Neću sad okretati priču da je moglo biti drukčije, ali moglo je! Mogli smo imati bez lipe bistru vodu, ali nismo htjeli, mi smo pametni mi ćemo uzgajati šišmiše. Dečki koji sad vode Vodovod su u neobranom grožđu. Mislim da bi se što prije dokumentacija trebala kompletirati da imamo tehnološku priču zaokruženu kako ne bi bili u nezgodnoj situaciji ljudi iz Vodovoda – bio je jasan Bogdanović.

Ćosić mu je odgovorio kako su definirane dvije faze izgradnje.

– Što se tiče mulja slažem se da nije opasan jer je to uzeto iz Omble i tamo se vraća. Naravno da mi od petog do osmog mjeseca možemo isključiti membrane za filtriranje i ponovno uključiti za vrijeme kiša. Tehnološki dio projekta radi Suez i njihova tvrtka u Italiji  – kazao je Ćosić.

Na opasku HNS-ovog Miha Obradovića kako je pročistač stigao, Ćosić je kazao kako to nije istina.

– Pročistač će biti kad se ugradi jer tad se plaća. To što je izvođač naručio opremu ne znači ništa – kazao je Ćosić

MOST-ova Dolores Lujić naglasila je kako je žičara beznačajna afera prema pročistaču i groblj Dubac. 

Gradonačelnik Franković još jednom je istaknuo kako je sporazumni odgovor postignut. Sljedeći tjedan stiže novi podizvođač.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *