GROBLJE DUBAC NA GV-U! Lonza se našalio oko grobnih mjesta, Potrebica dobacio: ‘Ja bih pogled na more!’

423

Točka izvješće o aktivnostima na izgradnji groblja Dubac.

Govoreći o groblju Dubac zamjenica gradonačelnika, Orlanda Tokić kratko je izložila stanje aktivnosti.

– Na prošloj sjednici se potaklo pitanje Groblja Dubac. Smatrali smo potrebnim upoznati nove vijećnike i javnost o trenutnom stanju projekta, kao i o svim odnosima. Groblje nema dobivenu lokacijsku dozvolu, ali ima za novu pristupnu cestu. Nalazi se na brdu koje je sanirano. Bilo je potrebno napraviti veliki južni potporni zid. Prema magistrali  su ti sjeverni zidovi koji također moraju osigurati čitav zahvat odnosno stvoriti preduvjete za daljnju izgradnju. U šestom mjesecu smo odradili prvi sastanak s Grobljem Dubac. Suvlasnički odnos ne prati financijski odnos. Cesta je u ovom trenutku završena, odnosno pri samom kraju, a problemi su nastali u samo malom dijelu, na sjevernim i južnim potpornim zidovima pa je dolazilo do preprojektiravanja – kazala je Tokić dodavši kako su zaustavili plaćanje dok nisu dobili pravi uvid u cijelu problematiku.

– Imamo puno nedoumica po pitanju projekta i izvođenja južnog potpornog zida i to je trenutno u reviziji. Naručili smo vještačenje da vidimo u čemu je problem i postoji mogućnost raskida tog ugovora. U budućnosti ćemo o ovome svakako razgovarati. Svako dodatno plaćanje nije opravdano. Oprezni smo u svakoj odluci. Ono što nam slijedi nakon ovih zahvata je gradnja objekata, prometnice i parkirališnih zona i tek onda grobnih mjesta – kazala je Tokić.

Marko Potrebica pohvalio je na iscrpnom izvješću.

– Prvi put sam dobio neku informaciju da znam malo više. Ovo je prvi put da imam ovakvo izvješće. Mi prije nismo imali ovakve podatke. Živio sam u zabludi. Znao sam da će Grad dignuti kredit, a onda su rekli kako ne možemo dignuti kredit. Živio sam u pogrešnom uvjerenju – kazao je Potrebica istaknuvši kako je pokušao izračunati koliko će biti grobnih mjesta i koliko će koštati.

– Nije ovo tema od jučer. Svi su voljni čuti detalje. Namjerno nisam spomenula rok zato što je upitan. Obzirom na sve probleme, što god kažemo slagali smo. Da sve ide po planu mogli bi reći da će biti gotovo kroz godinu dana. Bilo kakav rok obećavat bilo bi upitno – spomenula je Tokić.

Direktor groblja Đuro Lonza naglasio je važnost Groblja. Čak 1800 obitelji podnijelo je zahtjeve za kupnju grobnog mjesta, a bit će ih još puno više.

– Zadnje vrijeme groblje je dobilo puno prostora u medijima. Naš zadatak je da groblje što prije napravimo. Imamo obvezu u ime većinskog vlasnika općine Župe dubrovačka reći kako je ona ušla potpuno otvoreno jer smatra da sve bitne projekte moraju zajedno rješavati s Gradom Dubrovnikom. Najveća većina grobnih mjesta namijenjena je građanima Dubrovnika. Građani Grada će koristi 76 posto grobnica, a stanovnici Općine Župa dubrovačka 24 posto, što prati i financiranje. U Groblje Dubac je uloženo 54 milijuna kuna dosad – objasnio je Lonza.

Isto kao i s taksistima i kod Groblja Dubac, Vido Bogdanović (HSS) kazao je kako uvijek politika odluči u sprezi s poslovnim interesima.

– Nakon 10 godina oni su utvrdili kako to stoji na stijeni. Ostaje nadati se kako će se ovo završiti. Vijećnici su kočili projekt, ucjenjivali vlast,a ovdje se može cijeli roman političko-ekonomsko-graditeljsko-humanitarni napisati – bio je oštar Bogdanović.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica našalio se s direktorom Đurom Lonzom oko toga tko će gdje biti pokopan. Lonza je napomenuo kako on nema pravo odlučiti gdje će biti pokopan, na što mu je Potrebica dobacio ‘ja bih pogled na more’.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *