GRADSKO VIJEĆE AMENOVALO! DURA za nerad, nemar i neodgovornost dobila 790 tisuća kuna pozajmice!

312

Uz jedan suzdržani glas na današnjem nastavku 4. sjednice Gradskog vijeća donesena je odluka o davanju suglasnosti za osiguravanje sredstava DURA-i te sklapanje ugovora o pozajmici. DURA je dobila pozajmicu od 790 tisuća kuna.

Vijećnik Gordan  Špero  naveo je kako je najgore u cijeloj situaciji oko DURA- e to što ne obavlja svoju djelatnost, a ona je izvlačenje novca iz EU fondova.

– Čime će se ta DURA baviti? Pitam se koliko zaposlenici DURA-e koštaju Grad i što će u budućnosti raditi?

Nova direktorica DURA-e koja je naslijedila Andreu Novaković, Ana Marija Pilato kazala je kako DURA trenutno broji 13 zaposlenika, a plan im je okrenuti se tržišnom djelovanju.

Miho Obradović nije se složio sa Šperom da DURA ništa ne radi. Naveo je kako su povukli sredstva za energetsku obnovu OŠ Lapad.

Zamjenica gradonačelnika, Orlanda Tokić osvrnula se na povlačenje sredstava.

– Točno je da su povučena sredstva za energetsku obnovu OŠ Lapad, ali određeni vrtići nisu dobili sredstva zbog loših projekata. Mi sad radimo reviziju projekata i ponovno ih prijavljujemo, Smatram da se jedna škola za koju su povučena sredstva ne može smatrati opravdanjem. DURA bi morala izvlačiti sredstva koja se tiču baštine. Škola Lapad ne može biti pokriće za bilo što – bila je oštra Tokić dok je Gordan Špero dodao kako su više neka sela u Županiji povukla od DURA-e.

Maro Kristić kazao je kako u DURA-i ima dosta kvalitetnih mladih ljudi. Smatra kako DURA itekako treba postojati.

– Izdvajanja iz gradskog poračuna bi trebalo smanjiti i svakako se okrenuti tržištu. Dakle nađene nepravilnosti treba prepustiti institucijama. Mislim da treba apelirati na kvalitetniju suradnju između gradske razvojne i županijske razvojne agencije koja do sada nije dobra – istaknuo je.

Marko Potrebica je kazao kako je ovo prva u nizu odluka gdje će gradska uprava donijeti točku sanacije.

– Mi saniramo super uspješan grad, saniramo nerad, nemar i neodgovornost. Međutim indikativno je da niti jedanput nismo spomenuli odgovornost UO, pročelnika koji je trebao kontrolirati poslovanje. Naravno da pojedini elementi upućuju na kazneno djelo. Ali mi nismo sud. Danas saniramo gradsku firmu, a sam sam je s ove govornice hvalio. Pogrešno je što neki misle samo kako DURA nije uspješna što nije povukla EU sredstva, u stvari Grad je bio neuspješan. Nije dobro da se danas obrušimo na DURA-u. Ja nisam za gašenje. Nemojmo danas raditi linčeve nad DURA-om kao razvojnom agencijom. Ona je potrebna, treba je modernizirati i nadam se da nas uskoro iz drugih gradskih tvrtki neće dočekati sanacija. Svih 13 djelatnika DURA-e nisu na proračunskim sredstvima kazao je Potrebica.

Miho Obradović istaknuo je kako problem poslovanja DURA-e može se pronaći i u rušenju proračuna.

Orlanda Tokić ne može vjerovati da netko može tražiti opravdanje da neki projekti nisu dobro pripremljeni.

– Bože moj iskoristimo ono što nam je EU dala, a ne da se zadovoljavamo obnovom škole, a da nam je svako selo u boljim uvjetima. To spada u nedostatak ambicije – ustvrdila je Tokić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *