Iscrpljena koala zaustavila bicikliste i tražila malo vode

6

Biciklisti nedaleko Adelaidea zaustavili su se kad su vidjeli koalu na sredini ceste i ona im je bez straha prišla čim su stali te se činilo da traži vodu, kazala je Anna Heusler za 7news.com.au u petak.

Naravno da smo stali jer smo je željeli maknuti s ceste, rekla je.

Stala sam s biciklom i ona mi je odmah prišla, dosta brzo za koalu, dala sam joj vodu iz svih naših boca i ona se čak i popela na moj bicikl.

Nitko od nas nije tako nešto nikad dosad vidio, dodala je.

Požari bjesne tjednima australskim jugom i istočnom obalom i rezultirali su smrću najmanje 2000 koala, pokazala je parlamentarna istraga u prosincu.

Životinje su uginule ili u požarima ili zbog manjka hrane i vode, prema predsjedniku saveza za očuvanje šuma i ekologu Dailanu Pughu.

Australska ministrica okoliša Sussan Ley kazala je da je do 30 posto koala nestalo u požarima pogođenim područjima New South Walesa.

Evakuacije pred požarima u Australiji

Stanovnici dva naselja na jugu Australije u državi Viktoriji pozvani su u subotu na evakuaciju zbog nekontroliranog požara u njihovoj blizini.

Vlasti su objavile da bi požar mogao tijekom iduća dva dana progutati gradić Goongerah oko 450 kilometara istočno od Melbournea u kojemu živi nekoliko desetaka ljudi te obližnje mjesto Martins Creek i stanovnici su pozvani na evakuaciju.

– Ovo vam je možda posljednja prilika da to učinite prije širenja požara, navodi se u upozorenju službe VicEmergency.

– Ako odlučiite ostati hitne službe možda vam više neće moći pomoći.

Pad temperatura u mnogim dijelovima Australije tijekom božićnog tjedna pomogao je kontroli nekih požara no, prema prognozama, temperature će opet porasti i stvoriti nove izazove vatrogascima.

U petak su u nekim dijelovima Južne Australije temperature porasle na više od 40 stupnjeva Celzija, a u glavnom gradu države Victorije Melbourneu u ponedjeljak bi se moglo izmjeriti i 43 stupnja Celzija.

Veliki dijelovi Australije bilježe već nekoliko sušnih godina zaredom što pogoduje širenju požara i ugrožava prirodu i životinjski svijet.

U požarima je od rujna uništeno više od četiri milijuna hektara raslinja u pet australskih država, a osam izgubljenih života rezultat je tih požara.

IZVOR: 24sata.h

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *