IVANA KONČEVSKI: Nedostatak društvenih sadržaja za mlade u našem gradu je potpuni propust vladajućih

304

Ivana Končevski je kandidatkinja Domovinskog pokreta za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Osim što je žena i najmlađa je u ovoj izbornoj utrci, ima trideset godina. Rođena Vinkovčanka u Dubrovniku živi više od deset godina. Kako sama kaže, jer dolazi iz privatnog sektora nikome ništa ne duguje i o nikome ne ovisi. U izbore se uključila jer smatra kako ovaj grad može bolje.

Primili smo pitanja naših čitatelja o problemu osoba sa psihosocijalnim poteškoćama. Dakle, o njihovom zapošljavanju i smještaju u stambene jedinice. Nema dovoljno sredstava ni za udruge koje ih nakon hospitalizacije pomažu, rehospitaliziraju i pokušavaju vratiti u život. Što biste učinili po tom pitanju?

-Osobe sa psihosocijalnim poteškoćama mogu biti djeca, adolescenti, mlade osobe, pa i one u starijoj životnoj dobi. Obzirom na to, važno je da svatko od njih ima adekvatnu skrb, te pomoć obitelji, ukoliko je to moguće. Nažalost, često takve osobe ovise isključivo o Centru za socijalnu skrb i raznim udrugama koje im pomažu, a koje nemaju dovoljno sredstava. Svakako bih, kao gradonačelnica kontaktirala iste i u dogovoru s njima pokušala izdvojiti dovoljno sredstava u skladu s mogućnostima Grada, da im se pruži potrebna pomoć u svakom pogledu.

Veliki je problem nedostatka parking mjesta u najvećem gradskom kotaru, Mokošici. Kako bi vi riješili taj problem?

-Točno je da je veliki problem nedostatak parkirnih mjesta u Mokošici, međutim, smatram kako je moguće isti riješiti izgradnjom dvoetažnih garaža, odnosno, parkirnih mjesta, čime bi se omogućilo nesmetano prometovanje vozila, pa tako i parkiranje istih.

Nadamo se kako će ova pandemija uskoro završiti i kako će se vratiti normalan život u grad. Mladi uvijek govore kako za njih nema dovoljno sadržaja. Imate li kakvu ideju?

-Nerijetko imam osjećaj da su mladi potpuno zaboravljeni. Nedostatak društvenih sadržaja za mlade u našem Gradu je potpuni propust vladajućih. Potrebno je, prije svega, dozvoliti dnevne i noćne zabave na plažama, otvoriti noćne klubove , dovesti neke nove sadržaje u Grad, jer jednostavno nemamo zanimljive ponude kojima bi privukli mlade,a tome ne ide u prilog ni ograničavanje radnog vremena pojedinih radnih objekata. Zbog toga smo, nažalost, svjedoci da naši mladi, pa tako i gosti koji nas posjete, traže zabavu izvan našeg Grada.

Kakvo je vaše mišljenje o JP Libertas? Naši se sugrađani žale na manji broj linija u vrijeme pandemije, ali i traže linije koje nikada nisu ni postojale; kao na primjer: liniju Mokošica- Lapad. Što mislite o tome i je li po Vama to izgledno u bližoj budućnosti?

-Po mojim saznanjima JP Libertas je trenutno u nezavidnoj situaciji. Smatram da se naši sugrađani s pravom žale na smanjeni broj linija, jer sve linije trebaju voziti i biti na raspolaganju građanima, bez obzira na njihovu profitabilnost. Mišljenja sam da je sve moguće izrealizirati, ako naši sugrađani tako žele i odluče.

Kakav spomenik zaslužuju naši branitelji i na kojem mjestu? Na koji bi način sačuvali dignitet i dostojanstvo onih koji su zaslužni za našu slobodu?

-Naši branitelji zaslužuju dostojan i hvalevrijedan spomenik. Taj spomenik braniteljima treba biti isklesan od kamena i njegovo trajanje treba biti vječno, kao i naša zahvalnost. Mjesto za spomenik treba biti dostupno i vidljivo svakome,tako su Pile dobra lokacija. Naši branitelji su zaslužili cijenjen, dostojanstven, častan i ugledan položaj u društvu. To im je narušeno, oduzeto i poniženi su od strane Vlasti, koja im godinama obećava i sve ostaje na tome, nažalost. Najvažnije je osigurati našim braniteljima njihove stanove, u kojima su odavno trebali uživati.

Neki kandidati spominju besplatne vrtiće i jaslice za dubrovačku djecu. Slažete li se s tim prijedlogom i kako bi to isfinancirali?

-Apsolutno se slažem s tim prijedlogom, također je i razrađen u mome predizbornom programu. Smatram da je svaki problem riješiv; kada ima volje, ima i načina. Tako je i s financiranjem, odnosno, ravnomjernim raspoređivanjem financija se puno toga može isfinancirati.

Naše je sugrađane razveselila vijest o besplatnim odlascima na otok Lokrum. Smatrate li kako bi to trebalo biti dugoročno?

-Smatram da je dobro sve što naše sugrađane može razveseliti, u ovom teškom trenutnom stanju izazvanom pandemijom, stoga sam mišljenja da takvih pozitivnih vijesti treba biti što više i dapače, što je moguće dugoročnije.

Smatrate li kako se Dubrovnik dovoljno promovira kroz svoju gastronomsku ponudu, tradiciju, običaje?

-Mišljenja sam da se Dubrovnik dovoljno promovira kroz svoju gastronomsku ponudu, tradiciju i običaje, ali smatram da to i dalje nije na onom nivou, koji Dubrovnik jest i zaslužuje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *