Ljevaci, sretan vam vaš dan!

289

Svjetski dan ljevorukih osoba obilježava se danas, 13.kolovoza. Dan ljevaka ustanovljen je u Sjedinjenim američkim državama 1976.

Smatra se kako je ljevorukih osoba oko 13 posto, ali broj je vjerojatno veći zbog diskriminacije ljevaka u prošlosti i inzistiranja da se piše desnom rukom.

Ljevorukost je nasljedna sklonost. Ljevaci imaju znatno više živčanih vlakana u mozgu od dešnjaka i ta su vlakna bitna za brži prijenos informacija između mozgovnih polutki. Zato se ljevaci bolje snalaze u prostoru i imaju bolje rezultate u logici i matematici. Ljevaci se posebno ističu u sportovima kao što su tenis i plivanje. Znanstvenici su otkrili da ljevaci ulaze u pubertet četiri do pet mjeseci kasnije od dešnjaka.

Ljevoruki su ljudi individualisti, intuitivni su, kreativni, imaju dobru glazbenu memoriju. Mnoge slavne osobe bile su ljevaci: Aleksandar Makedonski, Karlo Veliki, Fidel Castro, Henry Ford, Helen Keller, Jimi Hendrix, Sergej Rahmanjinov, Curt Cobain, Paul Klee, Michelangelo. Leonardo da VincI, Ringo Starr, Greta Garbo..

Ljevaci, sretan vam vaš dan!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *