“Marijini obroci” i Gerard Butler udružili snage

555

Marijini obroci su organizacija koja osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva. Hrane više od 1.6 milijuna gladne djece svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije. Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune. 

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske imaju otvorenih 16 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu, Ekvadoru i Zambiji, gdje svakodnevni obrok prima oko 13.000 gladne djece.

Istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, broj ispisanih se smanjuje kao i izostanci, koncentracija na nastavi je poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija.

Marijini obroci, humanitarna organizacija koja uspostavlja program prehrane u školama, udružila se s dugogodišnjim podupirateljem i hollywoodskom zvijezdom Gerardom Butlerom kako bi snimili novi film Ljubav dopire svuda, koji prati glumca i producenta dok putuje Liberijom i Haitijem s osnivačem humanitarne organizacije, Magnusom MacFarlane-Barrowom, kako bi vidio rad organizacije.

2010. godine poznati hollywoodski glumac imao je priliku uručiti osnivaču Marijinih obroka CNN-ovu nagradu ‘Heroj CNNa’ za rad humanitarne organizacije. Nakon kratkog razgovora s Magnusom, Gerard je rekao: “Pomislio sam si, čovječe ti si nevjerojatan! I nakon toga, brzo smo postali prijatelji.”

Tri godine kasnije Magnus je pozvao Gerarda da mu se pridruži na putovanju u Liberiju, gdje su posjetili školske kuhinje Marijinih obroka. Tijekom tog putovanja Gerard je rekao: “Zadivljen sam snagom ljudskog dostojanstva – Marijini obroci temelje se na poštivanju i promicanju ljudskih vrijednosti i kulture i pokazuju što su sve u stanju učiniti.”

Magnus je uvijek isticao zahvalnost za Gerardovu predanost promoviranju rada humanitarne organizacije i nadu da će njegov angažman pomoći u dopiranju do većeg broja gladne djece.

2018. godine Gerard je pozvao Magnusa da zajedno posjete još neko mjesto u kojem djeluje program prehrane Marijinih obroka, te su se zaputili na Haiti. Tada su imali prilike vidjeti i škole u kojima Marijini obroci još nisu započeli djeliti obroke i vidjeti stvarnu razliku koju jedan obrok dnevno može imati na živote djece. Gerard je istaknuo: “Stvaram filmove o herojima, no oni su često u velikim i prenaglašenim uvjetima. Onda dođete ovdje i shvatite da su heroji upravo tu… učitelji u školama su heroji, djeca koja svaki dan dolaze praznog želuca u školu kako bi dobili obrazovanje su heroji.”

U veljači ove godine Magnus i Gerard ponovno se susreću na dodjeli nagrade, no ovaj put Magnus uručuje nagradu ‘Cinema for Peace’ Gerardu za njegov doprinos Marijinim obrocima.
Magnus je rekao:
“Kada Gerry govori o našoj misiji i onima kojima služimo, čini to s dubokim razumijevanjem i suosjećanjem, i zbog toga je inspirirao mnoge diljem svijeta da se uključe u Marijine obroke. Radostan sam što je nagrađen i prepoznat na ovaj način!”

Putovanje Magnusa MacFarlane-Barrowa i Gerarda Butlera imat ćete priliku vidjeti u novom filmu Marijinih obroka ‘Ljubav dopire svuda’ koji izlazi u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine na web stranici https://www.marysmeals.hr/ljubavdopiresvuda , a premijerno će se prikazati na Facebooku Marijinih obroka u 18 sati.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune.

Za više informacija posjetite www.marysmeals.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *