MINISTAR KUJUNDŽIĆ U OB DUBROVNIK: Došao sam “dati ruke”

37

Ministar zdravlja Milan Kujundžić stigao je danas u dubrovačku opću bolnicu. U gastroenterološkoj ambulanti izveo je nekoliko gastroskopija, naglasio kako je došao pomoći dr Zenanu Karamehmedoviću, a potom je dao izjavu za novinare. Između ostalog najavio je izgradnju dnevne bolnice u dolini Neretve, točnije u Metkoviću.

S obzirom na trenutno loše stanje u hrvatskom zdravstvu te manjak osoblja, točnije 34 liječnika specijalista i 70-80 medicinskih sestara, Kujundžić je naglasio kako će se liječnici stimulirati. Na pitanje o kojim se stimulacijama točno radi, odgovorio je:

– Liječnici će primati poticaje, ravnatelj će one koje više rade i znaju bolje moći više i platiti. Neke lokalne samouprave već su posegnule za tom mjerom, Grad ili Županija dodati će takvim liječnicima nekoliko tisuća kuna dodatno na plaću. To su modeli koji se već u svijetu primjenjuju, ne trebamo izmišljati toplu vodu.

Ministar je izjavio i kako danas u Hrvatskoj ima 2000 liječnika više nego prije pet godina, ali da to ne znači da ih ne treba još, posebno u pojedinim regijama, kao što je dubrovačka.

Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić se također obratio novinarima i između ostalog rekao:

– Uvijek kad govorimo o liječnicima, govorimo i o medicinskim sestrama i svom osoblju. Sestara nedostaje najviše, a stambena politika i financijska ulaganja u bolnicu odredit će budućnost zdravstva u županiji i Gradu. Dnevna bolnica u Metkoviću gradit će se europskim sredstvima, a u tih 50 milijuna kuna uključena je i oprema za dubrovačku bolnicu, kao što je novi endokskopski stup za gastroenterologiju. Novac koji dobijamo iz HZZO-a nije dovoljan za naše specifičnosti i to je uzrok i manjka liječnika, kadra i dugova. Očekujemo da ćemo u najbližoj budućnosti dobiti zasluženi status. 

Bekić je dodao kako nedostaje 5 milijuna kuna, a od HZZO-a bolnica dobija 12 milijuna, što nije dovoljno ni za isplatu mjesečnih plaća. – Djelatnici daju sve od sebe i svojim entuzijazmom drže sustav na nogama.

Izjave ministra Kujundžića i ravnatelja Bekića možete u cijelosti pogledati ovdje.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *