Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Županija i gradovi i općine o inspekcijskom nadzoru na pomorskom dobru

154

U Velikoj vijećnici u Dubrovniku održan je sastanak predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina te koncesionara plaža na području županije, a na temu inspekcijskog nadzora na pomorskom dobru te predstavljanja nacrta Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja.

Sastanku su nazočili pomoćnik ministra Anđelko Petrinić, načelnica Sektora za pomorska dobra i luke Nina Perko, Marijana Iviček, ovlašteni inspektor Ministarstva Miroslav Grgić, predstavnici Županije, predstavnici gradova i općina te predstavnici koncesionara s područja Županije, a sve nazočne su uvodno pozdravili zamjenica župana Žaklina Marević i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić.

Zamjenica župana Žaklina Marević tom je prigodom naglasila važnost obalnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije te nadzora nad istim i zahvalila predstavnicima Ministarstva na dolasku.

U svojem izlaganju, pomoćnik ministra Petrinić osvrnuo se na stupanj pripreme novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te njegovo očekivano donošenje do kraja godine, dok je načelnica Sektora Perko prezentirala nacrt nove Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja koja bi se trebala naći na sjednici Vlade RH do sredine lipnja 2019. godine, a koja uvodi značajne novitete. U prvom redu, novost bi bila potpuna usklađenost s Zakonom o turističkoj djelatnosti te klasificiranju svih vrsta djelatnosti i ugostiteljskih objekata. Nova Uredba također predviđa mogućnost postavljanja pontona za sezonski privez plovila na mjestima koja nemaju alternativne pristupne pravce. Planiran je i detaljniji pristup u donošenju općinskih i gradskih godišnjih planova upravljanja pomorskim dobrom koji bi trebali biti doneseni nakon javnog uvida uz suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao predstavnik inspekcijskih službi Ministarstva, ovlašteni inspektor Ministarstva Miroslav Grgić je upoznao nazočne s novim Zakonom o lučkim kapetanijama te najavio kontrole službenika Ministarstva duž cijele obale tijekom nadolazeće turističke sezone. Ujedno je upozorio predstavnike gradova i općina na obvezu obavljanja nadzora putem komunalnih redara, a temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, propisa iz oblasti graditeljstva te u konačnici samog Zakona o lučkim kapetanijama kao o onog o pomorskom dobru i morskim lukama.

Na sastanku je zaključeno da su ovlašteni službenici ministarstva, komunalni redari te ostale inspekcije, uz Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama, nadležni za kontrolu u korištenju pomorskog dobra.

S obzirom na pritužbe javnosti u korištenju pomorskog dobra proteklih godina, ovaj sastanak je i organiziran kako bi se u početku sezone utvrdile smjernice i nadležnost u postupanju kako bi se izbjegle neželjene situacije tijekom sezone. Donesen je zaključak da je institut koncesijskog odobrenja uglavnom ishodište neadekvatnog korištenja pomorskog dobra te da će sukladno navedenim propisima od ove godine sredstva za rad zatečena u nedopuštenom korištenju biti i oduzimana.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *