Nove mjere: Covid potvrde obavezne u javnim i državnim službama, skraćuje se vrijeme okupljanja…

292

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj je zabrinjavajuća. Imamo ogroman skok zaraženih. U posljednja 24 sata imamo 6932 nova slučaja. Preminulo je 36 osoba. Među njima je devet cijepljeno s dvije doze, a jedna s jednom dozom. Bolnice se pune i zdravstveni sustav je opterećen. Struka upozorava da je cijepljenje kao i poštivanje epidemioloških mjera jedini izlaz iz epidemije. Nacionalni stožer predstavlja novi set mjera.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je u odnosu na prošli tjedan povećan broj oboljelih za 15 posto u ovom tjednu. Po incidenciji smo na 23. mjestu u EU. Hospitalizirano je u posljednja 24 sata 307 osoba, od toga 49 posto nije cijepljeno. Ministar Davor Božinović predstavio je nove mjere.

Nacionalni stožer donio je novu odluku kojim se ograničavaju okupljanja, zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru ako je više od 50 osoba. Drugo, pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja u javnim prostorima. Obvezno će biti korištenje maske i fizičke razmake. Vrijedi mjera zabrane javnih događanja ako je više od 100 osoba. Sva javna događanja moraju završiti do 24 sata. Ne mogu trajati niti okupljanja s EU digitalnim potvrdama. Izuzetak su kino projekcije koje su počele nakon 23 sata, također svadbene svečanosti moraju završiti do 2 sata ujutro. Kongresi i konferencije mogu se organizrati ako svi posjeduju potvrde. Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenim prostprima ako svi imaju Covid potvrda. Morat će koristiti i medicinske maske i na otvorenom i na zatvorenom trebaju svi imati Covid potvrde. Ovo stupa na snagu od sutra.

Covid potvrda uvodi se u državne i javne službe. Uvodi se i za sve državne službenike i namještenike u lokalnih samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava, Stupa na snagu 15, studenoga. Ovisno o epidemiološkoj situaciji do 15. se može uvesti Covid potvrda za teretane, restorane i kafiće, a sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Zaposlenicima će zasad poslodavci refundirati novac za testiranje. Najavljujemo da bi od 4. siječnja bi se uvodile Covid potvrde kojima bi se Covid potvrde odnositi samo na one koje su cijepljenje ili preboljele.

vecernji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *