Obuljen Koržinek istaknula važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske

441

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je na središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine koja se održava u Berlinu u petak istaknula važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske te doprinosa lokalnih zajednica očuvanju kulturnih dobara.

“Ovo je za hrvatsku iznimno relevantna tema je mi smo jedna zemlja koja ima nevjerojatno bogatu, disperziranu i raznoliku kulturnu baštinu i zato je važno da u samim lokalnim zajednicama u sredinama u kojima ljudi žive obnavljamo baštinu i ulažemo u revitalizaciju baštine“, rekla je Obuljen Koržinek na rubu konferencije pod nazivom “Sharing Heritage-Sharing Values“ koja se održava u sklopu Europske godine kulturne Baštine.

Obuljen-Koržinek je naglasila da je ovaj kulturni summit prilika da se uvijek iznova ponovi kako je europski projekt i nastao na ideji da dijelimo iste vrijednosti i da uz sve raznolikosti dijelimo istu kulturnu baštinu.

“Mi moramo konkretnim mjerama pa i sustavima europskog financiranja pomagati državama i raditi na tome da države tu baštinu i zajednički obnavljaju“, zaključila je hrvatska ministrica koja će na rubu konferencije održati niz bilateralnih susreta s kolegama iz europskih zemalja.

Ministrica Obuljan Koržinek istaknula je kako joj je drago što će upravo u sklopu ove konferencije biti dodijeljena nagrada Muzeju Sinjske alke koji svojim radom simbolizira uspješan rad na očuvanju kulturne baštine.

“Ovo je primjer jednog projekta koji objedinjuje te aktivnosti. I vrhunski rad stručnjaka koji su muzej koncipirali i likovno oblikovali, ali naravno u pozadini (je) i velika ljubav prema baštini i svijest lokalne zajednice o tomu da tu baštinu moraju čuvati“, rekla je Obuljen Koržinek.

Središnja konferencije povodom Europske godine kulturne baštine održava se od 21. do 24. lipnja.

direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *