Otvoren poziv umjetnicima u sklopu umjetničke rezidencije Europske komisije na temu očuvanja Jadranskog mora

281

UR Institut poziva umjetnike zainteresirane za očuvanje Jadranskog mora da se prijave na rezidenciju u sklopu STARTS4Water incijative Europske Komisije u vrijednosti 40 000 eura

Vrijeme je da počnemo razmišljati o budućenosti našeg Jadranskog mora. U sklopu inicijative Europske Komisije STARTS4Water, UR Institut poziva umjetnike da se prijave za rezidencijalni program u Dubrovniku koji se fokusira na pronalaženje rješenja za negativni utjecaj neodrživog masovnog turizma na more uz pomoć novih tehnologija.

Umjetnička rezidencija  „Zero pollution Adriatic“ osmišljena je  kao istraživanje inovativnih ideja u poboljšanju našeg odnosa prema moru:  smanjenja negativnog utjecaja turističko-ugostiteljske industrije na more, javnog upravljanja morem i otpadnim vodama te uspostavljanje novih održivih praksi koje promiču očuvanje i sanaciju mora te zaštitu bogate podvodne biološke raznolikosti.

Pozadina problematike:
Uz pomoć partnera na okruglom stolu u svibnju 2021. analiziran je lokalni problem našeg podneblja. Hrvatska je obala popularna turistička regija koja godišnje primi oko 11 milijuna turista čime se prekomjerno koriste lokalni vodeni resursi, što uključuje i masovno ispuštanje zagađivača u more. Možemo li koristiti intermedijalnu umjetnost i nove tehnologije za razvoj praktičnih, konkretnih, primjenjivih ideja?

 Univerzalni istraživački institut UR  je udruga za neovisna interdisciplinarna primijenjena znanstvena istraživanja, produkciju vezanih projekata te jačanju uloge znanosti, tehnologije i umjetnosti u održivom razvoju. Dio je STARTS4Water konzorcija koji predvodi LUCA School of Arts (Belgija), a uključuje i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary – TBA21 (Austrija),  V2_Lab for Unstable Media (Nizozemska), Ohi Pezoume / UrbanDig Project (Grčka ) i Cittadellarte – Fondazione Pistoletto (Italija) u suradnji s STARTS partnerima Gluon (Belgija) i BOZAR (Belgija).
Pri realizaciji rezidencijskog programa u planu je suradnja s mnoštvom međunarodnih i lokalnih suradnika UR Instituta koji dijele viziju ulaganja u zaštitu Jadranskog mora i života u njemu. 

STARTS4Water projekt ostvaruje se pod okriljem javnog poziva Europske komisije „Umjetnost i digitalno: oslobađanje kreativnosti europskog upravljanja vodama“, nastojeći ujediniti digitalne tehnologije četvrte industrijske revolucije s umjetnošću i umjetnicima/kreativcima kako bi se promovirala snažna jedinstvena vizija europske politike o budućnosti vode.

Osim dubrovačkog javnog poziva, umjetnici se mogu prijaviti na još 9 drugih umjetničkih rezidencija u još 5 drugih europskih zemalja. Svaka rezidencija bavi se različitim izazovima upravljanja vodama specifičnim za regiju i odnosi se na UN-ove ciljeve održivog razvoja: 6. Očuvanje voda te 14. Očuvanje života pod vodama. 

Svih 10 STARTS4Water rezidencija teži stvaranju opipljivih umjetničkih djela koja razvijaju znanje i podižu svijest o izazovima s vodom ili predstavljaju konkretne ideje uporabe novih tehnologija u očuvanju mora od zagađenja.

Što rezidencije nude umjetnicima:

  • Proračun svake rezidencije iznosi 40.000 €, uključujući: trošak rezidencije (smještaj, putni troškovi), izrade umjetničkih djela te naknadu za umjetnike.
  • Pri relizaciji svih rezidencijskih programa umjetnicima se pruža puna podrška suradnje s mrežom stručnjaka kao konzultativna i tehnička podrška (iz domene znanosti, tehnologije i umjetničke produkcije) te suradnju s poznatim umjetničkim centrima, istraživačkim institucijama, sveučilištima, te inovativnim tvrtkama.

Otvoreni poziv ostaje otvoren do ponedjeljka, 30. kolovoza 2021. u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Više informacija i prijava na:  https://www.starts.eu/starts4water-open-call/

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *