OVAKVOG ŠKAMPA SIGURNO JOŠ NISTE VIDJELI: Dug je čak 43 centimetra

738

Facebook stranica “Vrški glasnik” prenosi kako je to najveći do sada zabilježeni ulovljeni primjerak  mega-škampa iz porodice „Nephropidae“.

– S obzirom na to da se profesionalno bavimo ribolovom, a vrijeme je od škampa, svakodnevno provjeravamo brojne vrše (tzv.škamparice) na više lokacija u moru. Isplovili smo i taj put te krenuli u nadi kako će ulov biti zadovoljavajući.

Tako je na kraju i bilo, samo smo prilikom prebacivanja škampa u kajić primjetili nešto čudno. Pomakli smo nekoliko njih s vrha da bolje vidimo što se događa na dnu, kad ono škamp kakvog u životu nismo mogli ni zamisliti, a kamol i vidjeti, –  započinje svoju priču Marko Stojak (24) iz Vrsi.

Stojak je zajedno sa bratom Šimom vlasnik ribarskog obrta, slijedeći ribolovnu tradiciju svoje obitelji. Stojakovi napominju da je ribarstvo za njih način života i ljubav koja nikad ne prestaje.

Marko kaže da škampa te veličine nikada prije nije vidio. – Do sad smo i ranije znali uloviti veće primjerke škampa, ali ovakvo nešto nisam ni mogao zamisliti. Ovaj mega-škamp ću zasigurno pamtiti cijeli život – zaključuje Marko.

Škamp je ulovljen u Velebitskom kanalu u kojem je i ranije ove godine zabilježen škamp iste dužine ali nešto manje gramaže. Iako Velebitski kanal ima lošu reputaciju zbog jake bure bez mjesta za zaklon, očito je mjesto na kojem obitavaju škampi čija dužina je fascinantna, kako za znanstvenike tako i za male ljude.

– Smatram kako je ovo rezultat dugogodišnjeg pametnog gospodarenja lovom škampa jer se male jedinke vraćaju u more što doprinosi očuvanju vrste – kaže Šime Stojak također navodeći kako je podvelebitski škamp najcjenjeniji na Jadranu.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, škamp (Nephrops norvegicus) je viši rak izduženih kliješta iz porodice hlapova (Nephropidae), svijetlocrvene do smeđe boje, duljine do 25 centimetara, dok ženka postiže dužinu do maksimalno 17 centimetara.

Aktivan je noću i hrani se uginulim životinjama, a živi na muljevitu i blatnjavu dnu Atlantskog oceana, Sredozemnog i Jadranskoga mora, na dubinama od 40 do 800 metara.

IZVOR: morski.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *