PISMO LYLIANE SINU JEAN-MICHELU: Dio mog bića, uključujući razum, otišao je s tobom

30

Lyliane Fournier u Vukovaru je 1991. izgubila najdragocjenije što je imala, svog sina Jean-MIchela. Jean-Michel Nicolier imao je 25 godina 1991. kada se priključio postrojbi HOS-a u Vukovaru. Mučki je ubijen na Ovčari, a njegovo tijelo još nije pronađeno. Svega par sati prije pogubljenja, dao je izjavu francuskim novinarima: Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu.

Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.

Ovo je majčino pismo sinu, zbog kojeg se preselila u Hrvatsku i u kojoj će, kako kaže ostati i nakon što se pronađe tijelo njezinog djeteta.

Tebi moj sine, Jean-Michel,

01.srpnja 2019. imao bi 53. godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika s Ovčare, bez uspjeha. Prokleti rat..

Dio mog bića, uključujući i razum otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori, sve to čini tvoju odsutnost teškom. Jednog bića nema i sve je pusto. Što se mene tiče, to je tako. Stalno si sa mnom.

Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da.

Mama

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *