Plenković čisti Karamarkove kadrove: Evo tko prvi ‘leti’

471

Jedan od onih koji se posljednjih dana spominje u kontekstu otpora spram ratifikaciji Istanbulske konvencije jest i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je kako se može čuti iz HDZ-a premijeru Andreju Plenkoviću predložio da se odluka o ratifikaciji odgodi.

Kovač je i ranije u intervjuu za Nacional detaljno pojasnio svoje protivljenje ratifikaciji Konvencije koja je uznemirila javnost. ”Imamo spol kao biološku datost, dok je rod društveni konstrukt. Rod u toj konvenciji označava ‘društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnim za žene i muškarce.’ U njemačkom jeziku se za spol i rod koristi homonim Geschlecht pa se govori o ‘biološkom spolu’’ i ‘socijalnom spolu’’. To konkretno znači da, primjerice, biološki muškarac za sebe može tvrditi da je socijalno žena”, poručio je prije nekoliko mjeseci.

No, izgleda kako je Kovač po tome pitanju mišljenje promijenio prilično naglo jer je još koncem 2014. godine na konferenciji za novinare sadašnja državna tajnica ,Margareta Mađerić, baš u njegovom društvu od SDP-ove Vlade zahtijevala da se konvencija hitno ratificira.

S njima u društvu u to se doba našla još i Josipa Rimac. Inače, kada je najavljen Plenkovićev dolazak na čelo HDZ-a, Kovač se primirio nadajući se kakvoj ministarskoj fotelji pa je tako na jedan način stao uz bok onima koji su okrenuli leđa bivšem šefu te stranke Tomislavu Karamarku.

Cijeli članak pročitajte na dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *