Počinje 14. Ljetna škola filma Šipan: Zabava i učenje kroz filmske radionice i projekcije

368

Četrnaestu godinu za redom otok Šipan će prvu polovicu kolovoza proživjeti u duhu sedme umjetnosti. Naime, od 4. -14. kolovoza održava se još jedna i to četrnaesta za redom Ljetna škola filma Šipan, a riječ je jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja se sastoji od dva paralelna programa. Jedan su filmske radionice za djecu, a drugi koji se odvija u večernjim satima su filmske projekcije i popratna događanja u otvorenom kinu “Ispod starog platnja”.

Ove godine mnoštvo mladih filmaša imati će priliku učiti od profesionalaca iz svijeta filma i medija i to čak kroz pet radionica. Tako će mali šipanski osnovnoškolci kao i njihovi vršnjaci koji stalno ljetuju na otoku ili pak oni koji su svoje u ljetovanje organizirali baš zbog filmske škole imati prilike pohađati jednu od dvije radionice igranog filma, radionicu fotografije, radionicu animiranog filma kao i fakultativnu radionici filmske glume.

Ovogodišnji voditelji radionice igranog filma za stariji uzrast su redateljica Andrea Štaka i snimatelj Marko Mikšić, dok će istu takvu radionicu za one malo mlađe voditi Jura Troje i Noa Nikolić. Sve čari fotografije, uz pomoć i asistenciju Amele Pargan, malim polaznicima dočarati će fotograf iz New Yorka Marc Ohrem Leclef, a radionicu animiranog filma voditi će Domagoj Bogdan. Polaznici svih radionica imati će prigodu prisustvovati i fakultativnoj radionici filmske glume koju će voditi glumac redatelj Dejan Aćimović.

Uz niz zanimljivih radionica  Miro Bronzić i Nils Neubert, organizatori i producenti iz udruge Škola filma Šipan, pripremili su bogat i raznovrsan program večernjih projekcija i popratnih događanja. Tako nas već 6.8.,večer uoči samog službenog otvaranja programa, očekuje koncert Đanija Stipaničeva i klape Ragusavechia. Na programu svečanog otvaranja 7.8., uz predstavljanja ovogodišnjih radionica, vidjeti ćemo dva dokumentaraca i to  “Kino Otok” Ivana Ramljaka kao i “Posao iz snova – Ljetna škola filma Šipan” koji se prikazuje u prisustvu redatelja Zorana Ćatića. Utorak 8.8. stiže nam Disneyeva poslastica “Vaiana- potraga za mitskim otokom”, a u srijedu 9.8. na Šipan najprije ztiže Le Petit Festival uz Vinka Maria Prizmića i goste dok će film večeri biti igrani film “Lav” Garth Davisa iz 2016. godine. Četvrtak 10.8. obilježiti će još jedno gostovanje i to Društva dubrovačkih pisaca koje će predstaviti gospar Boris Njavro, a posebnu interakciju s djecom i cijelokupnom publikom imati će akademik i pjesnik Luko Paljetak. Sve to biti će idealan uvod u film večeri  “Buža” redatelja Vanče Kljakovića – tv kalsik iz 1988. godine. Posebna večer očekuje nas u petak 11. 08. budući nam u idilični šipanski ambijent u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića stiže prvi hrvatski vilinski film “Anka” natao prema romanu Anaka Brazilijanka Mata Lovraka. Subota 12.08. opet će imati posebnu projekciju jer će ista biti u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud kao i glavnog protagoniste filma. Riječ je o  živopisnom dokumentarcu o Mihovilu Španji – “Skrivene strana medalja”.Ukoliko vrijeme bude na njihovoj strani organizatori 13. 08. najavljuju projekciju za pamčenje na plaži Priježba. Želite li pogledati morski film s nogama utočanim u more i na samom platnu koje je u moru onada nikako ne propustite animirano remek dijelo s odličnom glazbom bez imalo dijaloga ili naracije “Crvena kornjača”. Posljedni dan festivala kao i cijelog projekta je 14.08., a taj dan će na Šipanu ponovo biti praznik djece i praznik filma budući nas na velikom platnu očekuju projekcije radova svih radionica ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Program Ljetne Škole filma Šipan odvija se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Hrvatskog audiovizualnog centra , Županije Dubrovačko neretvanske, te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, hotelom Šipan, OŠ Ivan Gundulić i ostalim partnerima.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *