Posjetite Ston, gradić povijesti, kulture i bogate gastronomije

1601

Cijeli se Pelješac ima čime podičiti, bogatom tradicijom, ljepotama masama neotkrivenih uvala, skrovite ljepote, vinovom lozom, maslinama, gastronomijom.

Na ovom, po veličini drugom hrvatskom poluotoku, u podnožju brda Podzvizd smjestio se Ston. Poznato je kako ima druge najveće zidine na svijetu i najduži obrambeni zid u Europi, dug čak 5,5 kilometara. Malostonski zaljev poznat je po uzgoju mušula i kamenica, pa ga ne zaobilaze oni željni dobrog zalogaja.

Ovaj srednjovjekovni gradić bogat je povijesno kulturnom tradicijom. Glavni je gradić općine koja obuhvaća naselja: Boljenoviće, Brijestu, Broce, Česvinicu, Dančanje, Dubu Stonsku, Dubravu, Hodilje, Luku, Mali Ston, Metohiju, Putnikoviće, Sparagoviće, Ston, Tomislavovac, Zabrđe, Zaton Doli i Žuljanu.

U antičko doba, ovaj kraj naseljavaju Grci i Iliri, a od 167.godine prije Krista Rimljani. Već 877. spominje se i stonska biskupija, pa se smatra najstarijom biskupijom hrvatskog etničkog prostora. Dubrovnik 1333. ulazi zauvijek u posjed Stona i Rata, pa Ston dobija kneza, a stiže i 150 dubrovačkih obitelji.

Solana u Stonu, nastala u 14.stoljeću i danas je u funkciji. Najstarija je u Europi, pretpostavlja se i u svijetu. Republici je donosila gotovo 16000 dukata godišnje. Solana je podijeljena na bazene od kojih je svaki osim Munda nazvan po nekom od kršćanskih svetaca.

Od sakralnih objekata široj javnosti najpoznatija je crkva svetog Mihajla, koja datira iz 8.ili 9.stoljeća. Mala, ali elegantna crkvica, dužine 4,5 m, a širine 2,5 m prepoznatljiva je po svojim freskama, za koje se smatra kako su bile djelo domaćeg majstora koji je bio pod utjecajem talijanskog ranoromaničkog slikarstva. Pleter sačuvan na prozorima i nađen oko crkvice ubraja se među hrvatske najljepše pleterne reljefe. Druge crkve na ovom prostoru su crkva svetog Liberana, crkva Gospe od Lužina, crkva svetog Vlaha i crkva svetog Nikole.

Puno je toga što na Pelješcu možete poći vidjeti i doživjeti. Ono što prvo uočite i osjetite je ljubav čovjeka prema tradiciji, običajima, moru i prirodi. Nakon što uživate u miru neke skrovite uvale, uživate u dobroj ribi i školjkama, zalijete sve čašom vrhunskog pelješkog vina, osladite se I poznatom Stonskom tortom, poslasticom koja se prenosi generacijama.

Prvi slobodni vikend, posjetite Ston, prošetajte njegovim zidinama, posjetite njegove povijesne znamenitosti, uživajte u tradiciji, kulturi, upoznajte ga pobliže, nećete požaliti!

Izvori: Općina Ston

Wikipedia

Dubrovačka biskupija

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *